Widok

Prezent na komunie! Help me!

Prezenty Temat dostępny też na forum:
Za 2 mce mamy komunię mojej chrześnicy. Czas pomyśleć o prezencie. Co się teraz kupuje dziewczynką na prezent komunijny, jakie kwoty pieniężne się przeznacza na ten cel? 500-700 zł, nie wiem, nie jestem fanką kupowania laptopów i innych bzdetów.Proszę dajcie mi jakieś ciekawe pomysły. Dzięki.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 18
możecie mnie zlinczować ale prezent za 500-700 zł?!! A na osiemnastkę co Porsche? Chyba kogoś pokręciło.
Ja dokładam się do roweru - 200zł.
Moja córa dostała bardzo ładny zegarek (wujek i ciocia), komplet bizuterii (dziadkowie), aparat fotograficzny (rodzice chrzestni) i ipoda (dziadkowie). Dostała także pieniądze i uważam, że bardzo rozsądnie bo po 100 zł od 3 osób.
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 9
Pytam bo własnie nie mam zielonego pojęcia jak to ugryżć! Co jak i za ile?
Proszę o oryginalne pomysły.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10
Tak sobie pomyslalam, że może sfinansować dziecku jakies marzenie. Podpytaj. Mojego kolegi syn marzył o wyjeździe do DisnayLandu i rodzinka się na to złozyła.

Może jakieś zajęcia dodatkowe sfinansować takie, które by dziecko ucieszyły. Podpytak rodziców tak chyba będzie najlepiej.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5
Ja też uważam, że dawanie prezentów za kosmiczne pieniądze (a 500-700zł za takie uważam) lub takich kwot to przesada. Wszystko zależy po pierwsze od Twoich możliwości finansowych (a wiadomo, że w dzisiejszych czasach wszystko dużo kosztuje), a po drugie od dziecka. W ubiegłym roku byliśmy z mężem na komunii jego chrześnicy i daliśmy jej 200zł albo 300zł (nie pamiętam, chyba 200zł). Mąż staiwrdził, że dziewczynka nie zasługuje nawet na 100zł i tak naprawdę cała rodzina mu przytakneła.

Porozmawiaj z rodzicami. Może planują dziecku kupić np. nowy rower czy komputer - daj wówczas pieniądze i moim zdaniem nie przesadzaj z kwotą. Jeśli stać Cię na 300zł to daj tyle. Możesz np. kupić jej kartę podarunkową do Empiku (jeśli lubi czytać) czy innej podobnej "instutucji", może to być sklep z ciuchami jeśli jest to mała modnisia.

Robi się ciepło, jeszcze trochę i zaczną się wyjazdy na długie weekendy. Może rodzice dziewczynki planują jej jakąs wycieczkę? Może kolonie. Dołóż się. Będzie to inny prezent, oryginalny, a na pewno wrażenia z wycieczki będą niezapomniane.
Może być aparat fotograficzny, rower (aczkolwiek te jednak sporo kosztują, nie warto mim zdaniem kupować byle czego), rolki.
Osobiście wolę kupić prezent, rzecz, która dziecku się przyda i tylko ono na tym skorzysta, ponieważ dawanie pieniędzy jest czasem postrzegane jako pójście na łatwiznę. Z drugiej strony jeśli rodzice planują wraz z dzieckiem zakup drogiej rzeczy (np. komputer) to w takiej sytuacji warto dać pieniądze.
Wiele kobiet marzy o rycerzu w lśniącej zbroi. Ale większość musi zadowolić się giermkiem
w dziurawych skarpetkach.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 10
Zgadzam się z Nolą całkowicie. Poza tym, przecież nie są to obcy dla Was ludzie, żyjecie zdaje się w jakiejś komitywie, więc najlepiej zapytać co byłoby potrzebne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
dzięki koleżanki, gdy zapytałam to usłyszałam laptop a to dla mnie gruba przesada.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2
rodzice dziecka tak powiedzieli? No to rzeczywiscie przesada. Kup to co uważasz za słuszne i tyle.
Kieruj się zainteresowaniami dziecka.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
wlasnie zastanawiam sie komu ten laptop bardziej potrzebny, im czy 8 letniej dziewczynce. myslałam o fajnym, malym aparacie cyfrowym, w koncu zacznie niebawem jezdzic na wycieczki itd.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mnie też w tym roku czeka komunia chrześnicy i długo zastanawialiśmy się nad odpowiednim prezentem. Jestem przeciwna kupowaniu komputerów, lustrzanek i innych tego typu sprzętów - zazwyczaj korzystają na tym rodzice a nie sam zainteresowany. Jeśli macie dobry kontakt to po prostu pogadaj z nią (a nie rodzicami) o czym marzy, albo na jakie zajęcia dodatkowe teraz chodzi. Moja młoda jest na etapie fascynacji tańcem, więc wybór był prosty - wykupimy jej jakiś obóz taneczny na wakacje. Jeśli np. dziewczynka jeździ konno to kup jej ładny strój jeździecki, jeśli gra w tenisa - rakietę, jeśli maluje to np. wyjazd na jakiś plener dziecięcy. Albo jeśli wiesz, że mała chciałaby np. nauczyć się gry na gitarze to możesz wykupić jej kilka takich lekcji. Żeby to ładnie wyglądało my drukujemy na papierze wizytówkowym "BON NA OBÓZ TANECZNY", wkładamy do niewielkiego pudełka i zasypujemy cukierkami. Na pewno nie dawaj pieniędzy, bo najprawdopodobniej dzieciak wyda na głupoty, albo mamusia nakupuje mu ubranek i innych pierdół, a dziecko nie będzie miało żadnej radości z prezentu.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2
Brawo Lola!
Tylko tyle powiem i się podpisuję - obiema rękami :-)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dobry pomysł z bonem tylko czy wiecie ile obóz taneczny kosztuje?
Chyba, że ma to być wasz wkład w obóz i obóz jest np stacjonarny , kilku dniowy.
Macie na myśli konkretne miejsca i szkoły tańca?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Joaś, niestety takie typowe obozy (dwa tygodnie) to dosyć droga sprawa - te z biur podróży to ceny od 1200zł wzwyż. My zdecydowaliśmy się na obóz w Rynie, 1400zł plus dojazd. Firma sprawdzona, pracowałam tam cztery lata temu w wakacje, więc wiem jak to wygląda od środka. Zaraz mnie zlinczujecie, że za drogi prezent jak na komunię, ale spełnienie marzeń jedynej córy mojego jedynego brata jest dla mnie bezcenne, tym bardziej że wiem, że oni nie mogliby sobie pozwolić na taki wydatek w tym roku.
Jak taniej to np. karnet na kursy tańca w Dance Avenue coś około 100zł kosztuje, albo sprawdzić coś z oferty first minute, kilka dni temu widziałam taką okazję kolonia taneczna w Darłowie za 700zł.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Najlepiej pogadaj z Mala i sie dowiesz wszystkiego:)

Kasy bym nie dawala bo rodzice wydadza ,a dziecko jeszcze nie ogarnia jaka to suma,dostanie 50 zl.i uwaza,ze to miliony.

A tak wogole to prezenty na komunie wg.mnie powinny byc zwiazane z uroczystocia Pierwszej Komunii,chociazby od rodzicow chrzestnych, lancuszek grawerem z okazji 1 Komuni i podpis,ze od Ciebie plus kolczyki do kompletu -dla mnie okey by bylo

Nie dajmy sie zwariowac:)
image

image
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Też myślę, że złoty łańcuszek, czy kolczyki były by ok.. :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no pewnie, że gruba przesada, u mojego chrześniaka cała rodzina się złożyła na komputer dla niego. Ale fakt ja jako chrzestna dałam 500 zł.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
nas też czeka komunia, mąż jest chrzestnym, rodzice materialiści.
zastanawiamy się nad zegarkiem, ładnym dziewczęcym, dobrej firmy, lub ebookiem.
w wetbild jest za 230 zł +50 ładowarka, jesli lubi ksiazki , lub mozemy w ten sposob zachecic dziecko do czytania.
wierze ze cos znajdziesz.
kasy nie dawaj, rodzice kupia to co uwazaja za sluszne, a nie to co chce dziecko
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja zrobiłam podobnie - zabrałam moją chrześniaczkę do Legolandu :) Owszem, trochę to kosztowało, ale jechaliśmy we 4, gdyby przeliczyć koszty na osobę, za nią wyszłoby pewnie ok.500-600 zł. Była w siódmym niebie, ma wspaniałe pamiątki, narobiła zdjęć nowiuśkim aparatem od babci :) Lubię, jeśli to możliwe, darować jej przeżycia, doświadczenia i lekcje, a nie tylko przedmioty.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Masz na myśli czytnik do e-booków? Uważam, że to świetny pomysł!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeśli chcecie kupić e-booka to tylko firmy kindle. Nie patrzcie na jakieś empiki itp. szajs tylko. Poza tym prawdziwy czytnik charakteryzuje się tym że nie świeci, jego ekran jest tak skonstruowany że nie męczą się oczy.
image
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kobieta

Dobry szampon na łupież (46 odpowiedzi)

Dziewczyny doradźcie coś, bo już mi ręce opadają!

Czy warto studiować kierunek "dietetyka"??? (7 odpowiedzi)

Witam, Czy warto studiować kierunek DIETETYKA ??? Jeśli tak,to gdzie (na jakich uczelniach...

rozwód - sędzia w Gdańsku Tomasz Zimmermann (75 odpowiedzi)

Czy miał ktoś prowadzoną sprawę rozwodową przez Sędziego Tomasza Zimmermann? Jaki on jest i jak...

do góry