Widok

Problem - słony posmak w ustach.

Witam kochane, mam poważny problem, od ponad miesiąca czuję w ustach ... sól :-( posmak odczuwam cały czas, często jest bardzo nasilony, czuję sie tak jakbym piła wodę z morza :-( byłam u lekarza ogólnego zrobił szczegółowe badania krwi - wszystko w normie, wysłał mnie do neurologa, ten zgłupiał :-/ dostałam skierowanie na EEG i rezonans...badania w grudniu i styczniu. Czy któraś z was miała takie objawy? z jakim schorzeniem to może być związane? lekarzom nic do głowy nie przychodzi. Nie jestem w ciąży, odżywiam się dobrze, nie palę od 15 - stu miesięcy.Pozdrawiam.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 5
Judyto ogromnie mi przykro,że choroba daje o sobie znać w tak poważny sposób.Moje diagnozowanie utknęło na winie jednak układu pokarmowego.Życzę wiele wytrwałości w pokonywaniu choroby.Pozdrawiam serdecznie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
Leki pomogły na słony posmak, ale całą reszta się posypala. Już jestem po dwóch poważnych atakach,podczas ataku mam zaburzenia koordynacji ruchowej,zaburzenie mowy,wzroku,obniżone napięcie miesniowe.Codziennie mam zawroty i bóle głowy, A wszystko tak niewinnie się zaczęło. W lipcu mam rezonans magnetyczny głowy, zobaczymy co za licho tam siedzi. Kobieto podtrzymuje zdanie że powinnas lekarza poprosić o EEG, tograf nie pomoże przy diagnozowaniu padaczki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Napisz co z tym robisz?

Judyto czy po lekach na padaczkę jest lepiej?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam też ten problem idzie dosłownie zwarjować.
Piecze mnie cały język i usta oraz pełno slin słonych w ustach.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak odmówi zmień neurologa, gdzie mieszkasz? Jeśli w Gdyni polecam Ci dr.Zabielskiego z przychodni na Dąbrowie. Pozdrawiam głowa do góry !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Poproś o EEG, tomograf w niczym nie pomoże.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam!
Byłam u neurologa dwa razy.Raz wzruszono ramionami, i po stwierdzeniu,że za odczuwanie smaku odpowiada nerw, który jest gdzieś głęboko w środku mózgu się skończyło diagnozowanie.Ponieważ wtedy poczucie słoności było jeszcze dość słabe dałam sobie spokój.Drugim razem zrobiono mi tomografię głowy i na tym też się skończyło.Dano mi do zrozumienia, że problem związany jest z układem pokarmowym, z chorą wątrobą.Jestem gotowa w to uwierzyć ale dużo bym dała aby choć na tydzień uwolnić się od tej tortury.Miałam nadzieję, że problem będzie miał podłoże psychiczne bo i z tą wersją spotkałam się na forum ale mam opory przed antydepresantami no i popycham dzień za dniem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
A u neurologa byłaś? u mnie padaczkę zdiagnozowano na podstawie EEG. Leki łykam od stycznia, lamotrix 50 mg, na starcie lekarz potraktował mnie za dużą dawką, organizm się zbuntował i zareagował silnym atakiem, skończyło się na hospitalizacji. Dawkę mi obniżono, po dwóch tygodniach znowu podwyższono i przez kilka tygodni było ok, niestety ... od kilku dni czuję się fatalnie, ataki słonego posmaku wróciły (były już trzy), mam zaburzenia świadomości - nie zjawiam się na umówionych spotkaniach, docieram do miejsc w których nie powinnam być, ostatnio o mały włos a nie spaliłabym mieszkania (zostawiłam ścierkę na czajniku i wyszłam z kuchni), niekiedy nie wiem jak wejść do domu - kilka razy wbijam nieprawidłowy kod...boję się samej siebie, jestem zaniepokojona, całe szczęście we wtorek mam wizytę u neurologa może coś wymyślimy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Witam!
Od trzech lat mam identyczny problem tzn.smak soli w ustach.Momentami jest nie do zniesienia i czlowiekowi odechciewa się żyć.Też biegam po lekarzach i wielkie nicccc !Nie można tego smaku ani zapić ani zajeść chociaż chwilę po jedzeniu jest lepiej.Mam kłopoty z układem pokarmowym ale lekarze nie potrafią stwierdzić czy to refluks czy nie.Jestem ogromnie rozdrażniona tym stanem i powoli wpadam w depresję.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Miałam kiedyś podobny problem, lekarze wymyślali cuda , a to była kolejna odsłona alergii. Zamiast nosem szło gardłem i ta slina była taka słonawo metaliczna jakas . Wziełam zyrtek i potem jakoś przeszło. Tez jestem nerwicowa więc szalałam strasznie w tym czasie. Spróbuj zyrtek
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Judyta, trzymaj się!!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Judyta, zacznij brac leki i bierz je regularnie. Ja tez mam padaczke od 3 lat i da sie zyć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zdiagnozowano padaczkę skroniową ... nie wiem jak się z tym oswoić.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
A ja mam podobne pytanko bo czasem odczuwam takie dziwne uczucie jakby słodkie/mdłe i zaczyna mi się robić słabo. Czuję wtedy że muszę koniecznie zjeść coś słodkiego. Jak zjem to przechodzi. Dodam ze przeważnie tak mam w czasie okresu. Ale przed ciążą nigdy tak nie miałam.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Odebrałam wyniki badań , nie wiele sie na tym znam ale chyba nie jest dobrze ...

EEG - w odprowadzeniach skroniowych po prawej obustronnie obserwuje sie nieregularne wysokonapięciowe, dość liczne fale wolne theta 5-7 c/s oraz na takim tle obserwowano kilkakrotnie fale ostrą o amplitudzie ok 45 mikroV,obserwuje sie tendencje do uogólniania czynności patologicznej.Rz-obecna. Hv nie zmienia wzorca zapisu podstawowego. Po Hv nasilenie zmian.

Tomografia komp. głowy - zaniki korowe płatów czołowych,hipoplastyczne zatoki czołowe.

jest na forum ktoś kto coś z tego rozumie ???
Dobrze postaram się wykluczyć kilka rzeczy :-)
Dzięki i pozdrawiam
Może masz rację, trochę nerwowo ostatnio :-(

Dziękuję za radę, nie ma co się obrażać choroba jak każda inna.

Pozdrawiam
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Judyta, zwykle przyczyna tkwi w niewłaściwej diecie, przyjrzyj się temu, co jesz. Jak nie pomoze, to może dietetyk pomoże i ułoży właściwy jadłospis
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
to prawdopodobnie mamy przyczynę.. oczywiście nie obrażaj się (zaznaczam bo ludzie bardzo dziwnie reagują na taką wiadomość)..
dodatkowo mówiłaś o zmęczeniu w ostatnim czasie, może dodatkowo jakiś stres? jeżeli u neurologa nic nie wyjdzie na Twoim miejscu wybrałabvm sie do psychiatry.. może to być objaw chociażby nerwicy/ depresji (zarówno zaburzenia smaku i zmeczenie moze być takim objawem!).. pojawia się też w poważniejszych chorobach ale skoro takie właśnie wystepowały u Ciebie w rodzinie.. polecam! żebyś w razie czego zapobiegła postępowi choroby, lepiej dmuchać na zimne :)
na razie polecam melisę i jakieś przyjemne sposoby na relaks :)

pozdrawiam!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 7
Metoda z olejem lnianym nie jest złym pomysłem.Jeśli zadziała będzie to świadczyć o tym,że masz problem z żoładkiem
.Olej lniany działa osłonowo.
Takie objamy raczej muszą sugerować jakieś dolegliwości żołądkowe.
Robiłaś badania na refluks? Nie masz zgagi? Bierzesz często leki przeciwbólowe? Albo inne?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Zdrowie

poszukiwany dobry ortopeda (23 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Implanty zębów (70 odpowiedzi)

Zęby to kompleks, który ciągnie się za mną od dzieciństwa, teraz chciałbym wreszcie to zmienić....

Dr Kijuć czy to dobry lekarz? (81 odpowiedzi)

Co sądzicie o nim? Wiem, że tylko do niego w LX na następny tydzień jest dużo wolnych terminów,...

do góry