Widok

Problem - słony posmak w ustach.

Witam kochane, mam poważny problem, od ponad miesiąca czuję w ustach ... sól :-( posmak odczuwam cały czas, często jest bardzo nasilony, czuję sie tak jakbym piła wodę z morza :-( byłam u lekarza ogólnego zrobił szczegółowe badania krwi - wszystko w normie, wysłał mnie do neurologa, ten zgłupiał :-/ dostałam skierowanie na EEG i rezonans...badania w grudniu i styczniu. Czy któraś z was miała takie objawy? z jakim schorzeniem to może być związane? lekarzom nic do głowy nie przychodzi. Nie jestem w ciąży, odżywiam się dobrze, nie palę od 15 - stu miesięcy.Pozdrawiam.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 5
ale ta sol odczuwasz non stop nawet miedzy posilkami? a przy jedzeniu czujesz inne smaki? a jak z zapachami? jakies zmiany zauwazylas?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
dzięki za odzew :-)
z zapachami jest ok.
słony smak odczuwam cały czas, występują jednak "napady" kiedy smak soli w ustach jest poprostu nie do wytrzymania
Ogólnie czuję się dobrze,może troche zmęczona.
Przy jedzeniu smak innych potraw jest zaburzony...np.nie dosalam odpowiednio dań,zup... rodzina skarży się że obiady są mdłe :-(
Ja uważam że są aż za słone :/
Fizycznie czuję się dobrze, gorzej z psychiką, doprowadza mnie do szału ta dolegliwość...jestem przez to nerwowa i szybko wdaję się w konflikty.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
Judyta, a o internecie słyszałaś?

dwie lyzki oleju Flexseed ( w Polsce to chyba sie nazywa lniany olej) lyzka oleju rano i przed snem. Uczucie soli w ustach odchodzi po trzech dniach...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Fajnie, fajnie, olej olejem ale skąd to sie wzieło ?!
Co to za metody, tak na marginesie...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
a chorujesz przewlekle? cukrzyca? tarczyca? jeśli nie to kiedykolwiek miałaś robione badania w tym kierunku?
może przyjmujesz przewlekle jakieś leki? albo w ostatnim czasie zaczęłaś przyjmować? może zmieniłaś ostatnio coś w diecie?
miałaś może jakiś uraz głowy?
w rodzinie występowały jakieś przewlekłe choroby (w tym psychiczne?)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
cukrzyca nie,tarczyca nie ... badania które ostatnio robiłam wykazały że wszystko jest ok.
leków nie przyjmuję, dieta zróżnicowana, bogata...
urazu głowy nie było.
od dwóch pokoleń występują choroby psychiczne (nerwica, deprasja)

dziękuję za zainteresowanie ol.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Metoda z olejem lnianym nie jest złym pomysłem.Jeśli zadziała będzie to świadczyć o tym,że masz problem z żoładkiem
.Olej lniany działa osłonowo.
Takie objamy raczej muszą sugerować jakieś dolegliwości żołądkowe.
Robiłaś badania na refluks? Nie masz zgagi? Bierzesz często leki przeciwbólowe? Albo inne?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
to prawdopodobnie mamy przyczynę.. oczywiście nie obrażaj się (zaznaczam bo ludzie bardzo dziwnie reagują na taką wiadomość)..
dodatkowo mówiłaś o zmęczeniu w ostatnim czasie, może dodatkowo jakiś stres? jeżeli u neurologa nic nie wyjdzie na Twoim miejscu wybrałabvm sie do psychiatry.. może to być objaw chociażby nerwicy/ depresji (zarówno zaburzenia smaku i zmeczenie moze być takim objawem!).. pojawia się też w poważniejszych chorobach ale skoro takie właśnie wystepowały u Ciebie w rodzinie.. polecam! żebyś w razie czego zapobiegła postępowi choroby, lepiej dmuchać na zimne :)
na razie polecam melisę i jakieś przyjemne sposoby na relaks :)

pozdrawiam!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 7
Judyta, zwykle przyczyna tkwi w niewłaściwej diecie, przyjrzyj się temu, co jesz. Jak nie pomoze, to może dietetyk pomoże i ułoży właściwy jadłospis
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może masz rację, trochę nerwowo ostatnio :-(

Dziękuję za radę, nie ma co się obrażać choroba jak każda inna.

Pozdrawiam
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dobrze postaram się wykluczyć kilka rzeczy :-)
Dzięki i pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Odebrałam wyniki badań , nie wiele sie na tym znam ale chyba nie jest dobrze ...

EEG - w odprowadzeniach skroniowych po prawej obustronnie obserwuje sie nieregularne wysokonapięciowe, dość liczne fale wolne theta 5-7 c/s oraz na takim tle obserwowano kilkakrotnie fale ostrą o amplitudzie ok 45 mikroV,obserwuje sie tendencje do uogólniania czynności patologicznej.Rz-obecna. Hv nie zmienia wzorca zapisu podstawowego. Po Hv nasilenie zmian.

Tomografia komp. głowy - zaniki korowe płatów czołowych,hipoplastyczne zatoki czołowe.

jest na forum ktoś kto coś z tego rozumie ???
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
A ja mam podobne pytanko bo czasem odczuwam takie dziwne uczucie jakby słodkie/mdłe i zaczyna mi się robić słabo. Czuję wtedy że muszę koniecznie zjeść coś słodkiego. Jak zjem to przechodzi. Dodam ze przeważnie tak mam w czasie okresu. Ale przed ciążą nigdy tak nie miałam.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zdiagnozowano padaczkę skroniową ... nie wiem jak się z tym oswoić.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Judyta, zacznij brac leki i bierz je regularnie. Ja tez mam padaczke od 3 lat i da sie zyć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Judyta, trzymaj się!!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Miałam kiedyś podobny problem, lekarze wymyślali cuda , a to była kolejna odsłona alergii. Zamiast nosem szło gardłem i ta slina była taka słonawo metaliczna jakas . Wziełam zyrtek i potem jakoś przeszło. Tez jestem nerwicowa więc szalałam strasznie w tym czasie. Spróbuj zyrtek
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Witam!
Od trzech lat mam identyczny problem tzn.smak soli w ustach.Momentami jest nie do zniesienia i czlowiekowi odechciewa się żyć.Też biegam po lekarzach i wielkie nicccc !Nie można tego smaku ani zapić ani zajeść chociaż chwilę po jedzeniu jest lepiej.Mam kłopoty z układem pokarmowym ale lekarze nie potrafią stwierdzić czy to refluks czy nie.Jestem ogromnie rozdrażniona tym stanem i powoli wpadam w depresję.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
A u neurologa byłaś? u mnie padaczkę zdiagnozowano na podstawie EEG. Leki łykam od stycznia, lamotrix 50 mg, na starcie lekarz potraktował mnie za dużą dawką, organizm się zbuntował i zareagował silnym atakiem, skończyło się na hospitalizacji. Dawkę mi obniżono, po dwóch tygodniach znowu podwyższono i przez kilka tygodni było ok, niestety ... od kilku dni czuję się fatalnie, ataki słonego posmaku wróciły (były już trzy), mam zaburzenia świadomości - nie zjawiam się na umówionych spotkaniach, docieram do miejsc w których nie powinnam być, ostatnio o mały włos a nie spaliłabym mieszkania (zostawiłam ścierkę na czajniku i wyszłam z kuchni), niekiedy nie wiem jak wejść do domu - kilka razy wbijam nieprawidłowy kod...boję się samej siebie, jestem zaniepokojona, całe szczęście we wtorek mam wizytę u neurologa może coś wymyślimy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Zdrowie

dobry psycholog w Gdańsku wrzeszczu (93 odpowiedzi)

prosze pomóżcie mi .... polećcie mi kogoś kto na prawdę pomoże z problemami

Co na łupież!? (51 odpowiedzi)

Dziewczyny ratujcie:( Od kilku dni borykam się z łupieżem na głowie i za nic nie mogę się go...

Gastroenterolog -prosze o informacje (7 odpowiedzi)

a chciałabym się dowiedzieć czy ktoś leczy się u Pani dr Joanny Graczyk ,czy jest to polecany...

do góry