Widok

Problem z kredytem frankowym

Cześć, jestem w kryzysie. W 2010 roku wzięłam pokaźny kredyt na dom. Wszystko stoi, problemów nie ma, tylko wiecie, jak się zaczęła ta cała akcja z coraz większym kredytem, odsetkami, to zaczęłam płacić większe raty, a i tak sporo zostało mi do spłaty. Czy coś mogę z tym zrobić? Jakoś to wszystko zaskarżyć? Macie jakieś propozycje?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

-"Jeżeli banki uznały że macie zdolność kredytową i spłata takiego a nie innego kredytu na takich a nie innych warunkach jest dla Was bezpieczna, to wniosek jest taki, że podjęli wspólnie z Wami błędną decyzję, na podstawie danych jakimi dysponowali."
Zgadzam się z tym zdaniem, z jednym zastrzeżeniem. Nie wiem na jakiej podstawie sądzisz, że decyzja banku była błędna? Póki co, banki nie żalą się, że "frankowicze" nie spłacają rat, a więc z ich strony decyzja nie była błędna. Na razie "frankowicze" biadolą, że drogo, że ich nie stać,... ale płacą
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wybacz, ale to nie jest argument. Spłacają, bo nie mają wyjścia. Z pewnością wiadomym jest Wam, że banki udzielały kredytów hipotecznych nawet na ponad 100% wartości inwestycji. Udzielały nawet kredytów na wkład własny do kredytu hipotecznego, który sami przyznawali. Jeżeli ktoś mi powie że było to dla dobra klienta, a nie dla dobra banku, to go wyśmieję. Owszem, widziały gały co brały, nikt nie zmuszał, ale doprawdy, trzeba być naprawdę naiwnym, by sądzić że doradca bankowy troszczy się o przyszłość pożyczkobiorcy. Kredyty bez bik, rso na poziomie 600 % - to kto wymyśla, kredytobiorcy ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bzibzieńku Drogi, ja nie o "tem". Nie mam żadnej opinii o "ludziach od sprzedaży".
Mierzi mnie podciągnie wszystkiego i wszystkich pod jedną kreskę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Strusieńku! Do cholery jasnej! Umowa dotyczy dwóch stron. Nikt nikogo nie zmusza do podpisania warunków.
Każdy kto rozważa staranie się o korzystanie ze środków cudzych, przygotowuję się do tego, pozyskuje informacje i poświęca czas na analizę swoich możliwości :)

Klient banku nie jest z założenia analitykiem finansowym i przynajmniej należy (?) domniemywać że przychodzi do fachowca by ten zrobił z nim uczciwy deal. Tak przynajmniej niektórym się wydawało. Stąd ten dym z frankowiczami. Będą teraz szukać każdej okazji by wywinąć się z szamba w które wpadli, często świadomie wkręceni przez bankierów. Czy to jest fair ? Według mnie tak, każdy walczy o swoje.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Uhm :) I przytaknę... z małą uwagą, że trafia swój na swego i gra toczy się bezustannie.

Napisz lepiej swojej starej

Wszystkie zazalenia frankowiczow z automatu powinny byc utylizowane
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

No co Ty?
Deweloperzy i banki już zarobiły, teraz kolej na prawników.
Prawnicy też chcą zarobić.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Aleś ty mądry, jak Maćków kot...
Poczytaj trochę
https://biznes.interia.pl/finanse/news-rzecznik-finansowy-wystepuje-w-obronie-frankowiczow,nId,5014800
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jakby co anonimie wyżej, to do tego nygusa @NBP
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Anonim lubi w komin

Olac frankowiczow
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Uuu...takie macie preferencje

cześć, widzę, że towarzystwo rozszalało się w komentarzach na różne strony. Jak szukasz kancelarii, która oceni klauzule abuzywne zawarte w umowie i z którą możesz zawalczyć przeciwko bankowi to jest ich obecnie całkiem sporo. W sprawach frankowych specjalizuje się działająca w Warszawie kancelaria Fenix i wiem, że mają też oddział w Białymstoku. Warto udać się na konsultacje i dowiedzieć, jakie są szanse na odzyskanie pieniędzy. życzę powodzenia.

A co Ty kolego z tą Warszawą wyjeżdżasz i jeszcze z Białymstokiem? Co to u nas nie ma kancelarii? Zasadniczo to te klauzule zawierały wszystkie te psudeokredyty.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

@tak, masz rację. W trójmieście również są kancelarie prawne, chętne do przytulenia "paru groszy" :)

Biała księga w wiadomej sprawie, dokument Związku Banków Polskich
https://alebank.pl/skad-sie-wziely-kredyty-frankowe/?id=351963&catid=22869

frankowicze sami sobie winni!!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Yes, but actually no.

BTW państwo nie powinno zajmować się wynagradzaniem tych, którym się źle wiedzie, bez względu na przyczynę tego pecha.
Natomiast powinno dbać o praworządność, którą pojmuję jako przestrzeganie prawa, które samo ustanowiło.
Art. 286 kk twierdzi:
"Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8".
Nie widziałbym przeszkód, żeby Państwo wsparło swoich obywateli w ich słusznej sprawie bezpłatną pomocą prawną czy wsparciem procesowym. Ale sprawy sądowe to ryzyko obywateli, bo sami wleźli tam, gdzie są, i to oni powinni wykazać, że nie zostali oszukani. A jak zostali to winowajcę łańcuchem po jajcach, znaczy tego, na pół roku do ciupy i zadośćuczynienie i przepadek mienia z przestępstwa.

Jako Państwo mamy tendencję do rozwiązywania cudzych problemów na forum ogólnym. Wiem, wiem, przyznanie, że Państwo nie przypilnowało banków świadczy o stanie Państwa. No ale cóż, sami sobie wybieracie przedstawicieli xD

Inne tematy z forum Hydepark

Jak sprawić, by nauka przedszkolaka była interesująca? (4 odpowiedzi)

Próbuję zorganizować zajęcia dla mojego dziecka, ale wydaje mi się, że szybko traci ono uwagę....

Kawa czy Herbata - rano (196 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Klimatyzacja w biurze (56 odpowiedzi)

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień...

do góry