Widok

Problem z kredytem frankowym

Cześć, jestem w kryzysie. W 2010 roku wzięłam pokaźny kredyt na dom. Wszystko stoi, problemów nie ma, tylko wiecie, jak się zaczęła ta cała akcja z coraz większym kredytem, odsetkami, to zaczęłam płacić większe raty, a i tak sporo zostało mi do spłaty. Czy coś mogę z tym zrobić? Jakoś to wszystko zaskarżyć? Macie jakieś propozycje?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

@tak napisałeś: "To może ci co minusują jakoś merytorycznie się odniosą?"
- Próbowałem sprostać Twojej prośbie
Pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziwi mnie twoje stanowisko, że bank na kredytach nie powinien zarabiać - tak powinienem napisać.
Nie rozmawiamy o wyroku TSUE, bo niedozwolone zapisy w Umowie, to jedno, a obowiązek spłaty kredytu i w jakiej wysokości, to drugie.
GUS podał, że średnie wynagrodzenie brutto w grudniu 2020r. wyniosło 5973,75zł. Nie Ci będzie nawet 5000zł, to i tak jest ponad dwukrotnie więcej niż 15 lat temu.
Widzę, że chciałbyś wzięty kredyt spłacić za 30 lat bez odsetek. Moim zdaniem spłata zadłużenia w wysokości dwukrotnej kapitału początkowego po trzydziestu latach, nie jest żadną lichwą. Weź pożyczkę w Providencie, albo w Vivusie, tam dają taniej.
Twoje niskie zarobki, to nie jest problem banku. Pomyśl, co zrobić, żeby więcej zarobić, a nie tracisz czas i energię na szukanie odpowiedzi na pytanie, jakby się wymigać od spłaty zadłużenia. Nawiasem mówiąc, było się zastanowić 15 lat temu.
Czy 800 tys Polaków to naiwniacy? Tak. Mało tego, wasz przykład (frankowiczów) niczego ludzi nie nauczył i dzisiaj takich naiwnych optymistów też nie brakuje. Biorą kredyty na 30 i więcej lat licząc, że oprocentowanie będzie 2,2% przez cały okres spłaty. He he he :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie to wiem " tak są skonstruowane" w 200 % z tym się zgadzam..i właśnie chodzi o tę hochsztaplerską i złodziejską konstrukcję...Ale przecież 800 tysięcy Polaków to sami naiwniacy a wyrok TSUE w sprawie tzw. kredytów frankowych to moja imaginacja, tak samo, jak unieważnianie tych pseudokredytów przez sądy...
Nie dogadamy się i nie przekonamy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Dziwi mnie bardzo Twoje naiwne stanowisko, że bank chce na kredytach zarabiać". ??? No, jak nie , jak tak. Zarabiają na kredytach, jak najbardziej.
Ty chyba nie czytasz uważnie tego co piszę. Jakby nie zżerało prawie połowę mojej pensji, to nie miał bym czym się martwić.Nie wszyscy bardzo dobrze zarabiają ,a średnia krajowa netto zbliża się do 4000 zł...tak, netto. Moja pensja od 2015 tak nie poszła tak do góry . Powiem więcej, relatywnie jest coraz gorszą, bo najniższa krajowa mnie już dosciga. Jesteś swietntnym teoretykiem, ale nie wiesz, że większość zarabia po 2,5 tysiąca na rękę.
Skąd masz to 6 tysięcy?
Cytuję za stroną kadry infor
,"Dla 2021 r. nie ma jeszcze podanego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw. Znana natomiast jest już wysokość prognozowanego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w gospodarce narodowej. Jest to 5 259,00 zł brutto. "

Warto dodać, że 15 lat temu średnie wynagrodzenie wynosiło 2300zł, a dzisiaj blisko 6000zł, więc nawet dwukrotny wzrost raty dla dużej części kredytobiorców stanowi mniejsze obciążenie budżetu domowego niż rata 15 lat temu. Wydaje się, że narzekanie frakowiczów przestaje być dzisiaj uzasadnione
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

@tak, wyżej jest to symulacja spłat kredytu zaciągniętego w złotówkach. Jak można zauważyć kredyt złotówkowy nie był w tamtym czasie tani w porównaniu do frankowego, bo oprocentowanie we frankach wynosiło wtedy ok 2,5%, a w złotówkach 6,5%.
Wszyscy chętnie brali franki myśląc, że sielanka będzie trwała wiecznie. Nikt nie przypuszczał, że kurs franka zmieni się tak znacznie.
Dziwi mnie bardzo Twoje naiwne stanowisko, że bank chce na kredytach zarabiać. Nie zastanawiało Cie, ile w tamtym okresie bank płacił ludziom za zdeponowane pieniądze na lokatach i skąd miał na to środki? To pomyśl trochę.
Dodam jeszcze, że raty kredytów są tak skonstruowane, że w pierwszym okresie następuje spłata odsetek, a dopiero później kapitału, a więc "samego kredytu" jeszcze nie spłaciłeś, nawet chyba jeszcze nie zacząłeś spłacać.
Dzisiaj też ludzie chętnie zadłużają się w bankach, bo oprocentowania są minimalne, ale i w tym przypadku nie liczyłbym na wieczną sielankę. Ciekawi mnie kiedy będzie lament kolejnych zdziwionych, że banki zarabiają, a nie rozdają kasę za free
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jedyne w zasadzie co z obliczeń wynika, że kwotę samego kredytu spłaciłem...a druga sprawa to ile zostało tego do spłaty. A na dziś jak piszę tyle samo, co brałem kredytu...a przecież nie wiemy, jak dalej będzie zmieniał sie kurs...tzn.wiemy, że bank , choćby ten e którym mam kredyt PKO BP miesza tym kursem na swoją korzyść. Co w jednym linku też jest wyjaśnione, przez mądrzejszych ode mnie.

Ok , dobre wyliczenie..i jak sam widzisz w Twojej symulacji oddajesz kredyt z nawiązką. No to to już wg.mnie nie jest normalne i nikt tego w banku tak nie przedstawiał.Czyli oddajesz 2 x kredyt i jeszcze wcale nie trochę. No przede mną ( jak Bóg da) będę to spłacać. Ale to jak gonienie króliczka, bo te raty z roku na rok rosną a nie maleją.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

@tak, nie odpowiadasz, więc spróbuję sam coś wydedukować.
Jeżeli spłata kredytu po kursie z dnia zaciągnięcia byłaby dla Cebie satysfakcjonująca, to domyślam się, że również oprocentowanie z tego samego dnia powinno Cię satysfakcjonować. Piętnaście lat temu oprocentowanie złotowych kredytów hipotecznych wynosiło 6,5%, marża ok. 0,5% razem 7%.
Wykorzystajmy dostępny w sieci kalkulator rat kredytu i przyjmijmy stałe raty. Załóżmy, że na mieszkanie o wartości 300tys zł, zaciągnęliśmy kredyt we frankach na 30 lat, który po przeliczeniu na złotówki (po kursie sprzed 15lat) wyniósł 240tys PLN. Kalkulator wyliczył, że nasza, miesięczna rata (stała) wynosiłaby 1596,73zł, co daje po 30 latach sumę 574 822,80zł.
Jak widać z powyższego wyliczenia po 30 latach bankowi trzeba byłoby oddać 2,4 x X. (574822,80/240000)
Jeżeli Tobie z obliczeń wychodzi 2X, to wydaje się, że mimo wszystko nie jest tak tragicznie.
Jeżeli coś pomyliłem, to mnie popraw.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kredyt obliczony po kursie z dnia zaciągnięcia byłby według Ciebie ok. Jakie oprocentowanie, jaka marża byłyby ok, bo o tym nie wspominasz?

Oczywistym jest , że kredyt spłacam regularnie ( już przeszło 15 lat) i chcę go spłacić. Z tytułu zaciągnięcia kredytu też oczywiście trzeba ponieść "konsekwencje", bo banki to nie instytucje charytatywne, czy dobry kumpel i nie pożyczają 1 do 1. Jasne. Ale nie może być tak , że po tych latach, gdy wziąłem kredyt na sumę X ( raty od 650 do 1050 zł obecnie) nadal mam do spłacenia, po kursie chf , sumę ...X. Dokładnie oscyluje w tej wysokości, to nie jest różnica nawet 500 zł na moją korzyść. Czyli zaciągnąłem X a spłacam 2 x X. Lichwa w czystej postaci. Usankcjonowana przez Państwo.
Zobacz niżej jak wyjaśnia to radca. Sensownym i chyba najbardziej normalnym byłoby, gdyby ten kredyt obliczony był po kursie z dnia zaciągnięcia. W minionych latach słyszałem, ze np . spreedy, były niezgodne z prawem. Tu niżej fachowcy o tym piszą :
https://votum-sa.pl/aktualnosci/spread-walutowy-i-jego-wplyw-na-wysokosc-kredytu-hipotecznego/
Nie jestem żadnym warchołem, ale nie jestem też jakimś wyjątkiem w tym kraju, tym bardziej skoro widać jakie już mamy orzecznictwo.
Ale... już zdałem sobie sprawę, że Państwo ani banki nie załatwia tego systemowo. W Warszawie ma specjalny wydział sądu powstać Choć teraz jakieś pozorowane ruchy banków są, coś niby proponują klientom. Do tej pory nawet 10 % tzw. frankowiczów, nie złoży ło pozwów...ja też lekką ręką nie wysyłam nawet 1 tysiąca, w są kancelarie, że złożenie wniosku to ok.3 tysięcy(Jakby było mnie stać to ratami bym się nie przejmował, proste. Gorzej, że suchy czynsz w tym mieszkaniu dorównuje tej racie kredytu). Tak więc banki są wygrane i będą ciągle grać na zwłokę, bo wiedzą, że większość tak przędzie, że nie ma środków na zakładanie spraw. Choć ludzie się już buntują, zaczynają nie płacić, zakładają stowarzyszenia, grupy wsparcia, akcje, czy jak to tam nazwać, jak np.życie bez kredytu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mam wrażenie, że chciałbyś unieważnić umowę z bankiem, żeby nie spłacać kredytu. Czy wtedy sprawiedliwości stałoby się zadość?
Jeżeli się mylę, to jak według Ciebie powinna wyglądać sprawiedliwa spłata kredytu?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Fajnie ostatnie zdanie zaczynasz..Może. Może??? Może zrobiłeś skrót myślowy.
Może oni się nie znali. Może mówili co im kazano. Przecież nie tylko w Polsce takie pseudokredyt były i co się stało... Możesz sprawdzić.
A co do meritum, słuchaj...nie bardzo. Skoro ten doradca ,przedstawiciel banku twierdził, że nie masz takiej zdolności w pl. To jemu właśnie zależało żebyś wziął ten pseudokredyt! Bo sam piszesz, że ma prowizję od udzielonego kredytu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To może ci co minusują jakoś merytorycznie się odniosą? Ba, niżej macie wykładnię człowieka, który ma podstawy zawodowe i prawne, żeby taką wykładnię przedstawić.
A z bankami to jest jak że złodziejami.. już im udowodniono, złapano wręcz na gorącym uczynku, na kradzieży ,a ci się licytują, co mają oddać. Bo przecież zubożeją! Naprawdę trzeba nie mieć ani krzty rozumu, żeby tego nie pojąć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Doradca ma płaconą prowizję od udzielonego kredytu i generalnie ma w głębokiej de.., czy weźmiesz go w PLN czy CHF. On swoje i tak zarobi.
Może zatem uczciwie przedstawić zady i walety każdego z rozwiązań.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A to wyjaśnia radca prawny
https://pstrowski.pl/na-czym-polega-tzw-kredyt-we-frankach/

Sam gościu nazywasz ludzi cwaniaczkami i piszesz , że kombinowali. To mógłbym jeszcze dosadniej o tobie napisać. Tak brałem taki kredyt, bo w złotówkach nie miałem zdolność kredytowej..dziwne? ( a przecież od początku nawet pół franka nie widziałem, a bank nawet na kursie przycina..ile razy dziennie kurs Zmienia?) . Kombinowałem..ja? Czy banki? I chłopie , kredyt na mieszkanie w bloku z wielkiej płyty, rynek wtórny. To bank był i ponoć jest instytucją zaufania publicznego. To on ma rzeszę specjalistów, prawników. Jak myślisz co mówiła pani doradca, o ryzyku kursu? W Szwajcarii, gdzie wspomniała jej neutralność z II w św? O stabilniej gospodarce? O jakim ryzyku w ich gospodarce? Wiadomo, że umowy miały niedozwolone klauzule i są w całości unieważniane. To są fakty. To na grzyba wyjeżdżasz ze swoimi mądrościami.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Doradca czym się kierował? Na pewno nie dobrem klienta.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ho ho poszlo w czuly punkt, czyzby kredycik we frankach sie bralo? To teraz plac i nie wyzywaj innych na forum.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Banki zazwyczaj nie udzielały kredytów w CHF a denominowane w CHF. To spora różnica.
Strony się swobodnie umawiają, że ktoś komus pożycza kwotę będącą równowartością np. aktualnej ceny tony pszenicy. Jeśli obie strony sie na to zgadzają, to nie może później jedna ze stron podnosić zarzutu, ze pszenica zdrozała kilkukrotnie.
Takie samo ryzyko istniało z kredytem denominowanym w innej walucie. Pojęcie ryzyka walutowego istniało długo przed nagłym wzrostem kursu CHF-PLN i każdy rozsądny doradca finansowy czy kredytowy, jeśli kierował się dobrem Klienta, informował go o tym. Jeśli jednak Klient był ślepy na rozsądek a zapatrzony jedynie w stopę oprocentowania kredytu (ktora dla kredytu denominowanego w CHF była sporo niższa), to sam niestety sobie jest winien.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Hydepark

Własna firma? (46 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was prowadzi własna firmę i pracuje jako Wirtualna asystentka? Z tego co słyszałam to...

Gdzie żyje się lepiej, w Polsce czy w Niemczech ? (3 odpowiedzi)

Ktoś ma jeszcze wątpliwości ? Jeżeli ktoś ma wątpliwości, to polecam rozmowę Miłosza Kłeczka z...

Inwestowanie w złoto (3 odpowiedzi)

Co myślicie o efektywności inwestycji w metale szlachetne w momencie opanowania gospodarki przez...

do góry