Widok
Problem z wyborem wózka....
Mam naprawde mega problem z wyborem wózka nie myślałam że będzie to takie ciężkie. Napisze mniej więcej w jaki styl uderzam a Wy w miare możliwości prosze doradźcie.
1.Jedo Bartatina
2.El-jot Carmen i Vasper
3.Tako Jumper x
4.Viking
5.Tako
6.Titi
7.Q12
8.Karex Twing
9.Espiro Enzo
10.Coneco Toledo
11.Seka Carlo
Troche tego jest byscie mogły sie zorientować o co mi miej więcej chodzi. Prosze o porady i podpowiedzi.Może jakiś inny model polecicie....
Pozdrawiam
[/url]
[/url]
1.Jedo Bartatina
2.El-jot Carmen i Vasper
3.Tako Jumper x
4.Viking
5.Tako
6.Titi
7.Q12
8.Karex Twing
9.Espiro Enzo
10.Coneco Toledo
11.Seka Carlo
Troche tego jest byscie mogły sie zorientować o co mi miej więcej chodzi. Prosze o porady i podpowiedzi.Może jakiś inny model polecicie....
Pozdrawiam

Nie polecę Ci żadnej konkretnej firmy (powiem tylko, że nie ma jej na Twojej liście) ale za to napiszę kilka rad jakie dostałam na SR w temacie wózka dla maluszka:
- nie może mieć sztywnego zawieszenia - gondola musi być na pasach albo wahaczach - chodzi o dobrą amortyzację (maluszek, którym za bardzo trzęsie w wózku może nabawić się napiecia mięśniowego, zwłaszcza że leżąc ma tendencję do napinania i odchylania się do tyłu jak mu za bardzo trzęsie - własnym ciałem to amortyzuje); odpadają wszystkie wózki gdzie gondola jest zamocowana tylko w 2 punktach;
- budka najlepiej jak ma wywietrzniki po bokach aby latem nie było za ciepło
- koła - jeśli przednie skrętne to z blokadą (nie zawsze są praktyczne)
- mechanizm składania wózka nie może być typu "clik" i już złożony - musi być jakieś dodatkowe zabezpieczenie aby wózek przypadkiem nam się nie złożył;
- koła: jeśli kupujemy z pompowanymi to zaopatrzyć się w dodatkowe dędki
Hmm to wszystko co pamietam w tej chwili :)
- nie może mieć sztywnego zawieszenia - gondola musi być na pasach albo wahaczach - chodzi o dobrą amortyzację (maluszek, którym za bardzo trzęsie w wózku może nabawić się napiecia mięśniowego, zwłaszcza że leżąc ma tendencję do napinania i odchylania się do tyłu jak mu za bardzo trzęsie - własnym ciałem to amortyzuje); odpadają wszystkie wózki gdzie gondola jest zamocowana tylko w 2 punktach;
- budka najlepiej jak ma wywietrzniki po bokach aby latem nie było za ciepło
- koła - jeśli przednie skrętne to z blokadą (nie zawsze są praktyczne)
- mechanizm składania wózka nie może być typu "clik" i już złożony - musi być jakieś dodatkowe zabezpieczenie aby wózek przypadkiem nam się nie złożył;
- koła: jeśli kupujemy z pompowanymi to zaopatrzyć się w dodatkowe dędki
Hmm to wszystko co pamietam w tej chwili :)
Sorha jak zwykle zabłysnęła wypowiedzią...Z Twojej wypowiedzi wynika, ze wszystkie nowoczesne wózki, w ktorych gondola mocowana jest w dówch miejscach nie nadaja sie i robia dziecku krzywdę...No lepszych kryteriów wyboru wózku nie widziałam...
A teraz odp. na pytanie...
MOja kolezanka ma wózek Q12 i na początku myslałam że to tanie badziewie a jednak nie, bardzo fajny wozeczek , więc chyba ;) mogę polecić...
Ja osobiscie raczej zdecyduje sie na wózek implast border 4:)
A teraz odp. na pytanie...
MOja kolezanka ma wózek Q12 i na początku myslałam że to tanie badziewie a jednak nie, bardzo fajny wozeczek , więc chyba ;) mogę polecić...
Ja osobiscie raczej zdecyduje sie na wózek implast border 4:)
a ja uważam, że w wózku nie jest ważna stylizacja tylko to gdzie i jak chcesz go używać,
przykładowo ja mieszkam w lesie, gdzie są tylko 4 ulice asfaltowe - wymóg, ponieważ miejscowość leży na terenie parku krajobrazowego, musiałam dość rozważnie podejść do wyboru wózka, pod kątem jego stabilności, amortyzacji, łatwości prowadzenia po leśnych dróżkach i ulicach tylko utwardzanych i zimą nie odśnieżonych,
tak więc to w jakich okolicznościach będziesz użytkować wózek powinno być wyznacznikiem modelu,
może będziesz go wnosić po schodach, może często przewozić autem itp
przykładowo ja mieszkam w lesie, gdzie są tylko 4 ulice asfaltowe - wymóg, ponieważ miejscowość leży na terenie parku krajobrazowego, musiałam dość rozważnie podejść do wyboru wózka, pod kątem jego stabilności, amortyzacji, łatwości prowadzenia po leśnych dróżkach i ulicach tylko utwardzanych i zimą nie odśnieżonych,
tak więc to w jakich okolicznościach będziesz użytkować wózek powinno być wyznacznikiem modelu,
może będziesz go wnosić po schodach, może często przewozić autem itp
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Zgadzam się absolutnie z dziewczynami. Warto rozważyć, gdzie będziemy wózkiem jeździć - jaki tryb życia prowadzimy.
Uważam, że jeśli sytuacja tego wymaga tj. drogi gruntowe, leśne wokół domu lub po prostu prowadzenie aktywnego trybu, wiążące się z częstymi wypadami w plener, gdzie siłą rzeczy bywa niezbyt równo - amortyzacja plus duże pompowane koła, to podstawowe kryterium wyboru wózka.
Jednak te wózki mają wadę - z reguły im amortyzacja lepsza i koła większe i pompowane, tym wózek jest cięższy, a to często wada nie do zaakceptowania, jeśli ktoś musi go dźwigać po schodach.
Nie każdy jednak jeździ dużo po przysłowiowym lesie, a do jeżdżenia po mieście, równych alejkach, asfaltowych nawierzchniach proponuję rozważyć zakup wózka miejskiego - małe skrętne kółka, za to bardzo lekki i zwrotny.
Uważam, że jeśli sytuacja tego wymaga tj. drogi gruntowe, leśne wokół domu lub po prostu prowadzenie aktywnego trybu, wiążące się z częstymi wypadami w plener, gdzie siłą rzeczy bywa niezbyt równo - amortyzacja plus duże pompowane koła, to podstawowe kryterium wyboru wózka.
Jednak te wózki mają wadę - z reguły im amortyzacja lepsza i koła większe i pompowane, tym wózek jest cięższy, a to często wada nie do zaakceptowania, jeśli ktoś musi go dźwigać po schodach.
Nie każdy jednak jeździ dużo po przysłowiowym lesie, a do jeżdżenia po mieście, równych alejkach, asfaltowych nawierzchniach proponuję rozważyć zakup wózka miejskiego - małe skrętne kółka, za to bardzo lekki i zwrotny.
My mamy wózek Delti Cat - ten sam producent co X-landera
wygląda tak:
wersja gondola:

spacerówka:

można do niego dokupić róznież fotelik samochodowy.
Ogólnie z wózka jestem bardzo zadowolona.
Jest bardzo zwrotny, lekko się go prowadzi. Gondola jest całkiem spora, więc nie ma obaw, że dziecko szybko z niej wyrośnie.
Spacerówkę można montować przodem lub tyłem. Fajna sprawa zwłaszcza przy małym dziecku.
Wózek bardzo łatwo się składa do naprawdę niedużych rozmiarów. Podobno w swojej klasie wózek ten jest najmniejszy na rynku, nie ma kłopotów ze spakowaniem go do niedużego samochodu.
Stelaż po włozeniu wygląda tak:

Reguacja wysokości rączki i duży kosz na zakupy to kolejne zalety wózka.
wygląda tak:
wersja gondola:

spacerówka:

można do niego dokupić róznież fotelik samochodowy.
Ogólnie z wózka jestem bardzo zadowolona.
Jest bardzo zwrotny, lekko się go prowadzi. Gondola jest całkiem spora, więc nie ma obaw, że dziecko szybko z niej wyrośnie.
Spacerówkę można montować przodem lub tyłem. Fajna sprawa zwłaszcza przy małym dziecku.
Wózek bardzo łatwo się składa do naprawdę niedużych rozmiarów. Podobno w swojej klasie wózek ten jest najmniejszy na rynku, nie ma kłopotów ze spakowaniem go do niedużego samochodu.
Stelaż po włozeniu wygląda tak:

Reguacja wysokości rączki i duży kosz na zakupy to kolejne zalety wózka.