Widok

Problemy z wypróżnianiem

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Piszę tutaj, bo może ktoś miał/ma taki sam problem i coś mi podpowie

Moja mała od sierpnia tego roku, zaczęła mieć problemy z wypróżnianiem
Na początku myślałam, że to zatwardzenie. Byliśmy na wakacjach, także zmiana wody, jedzenie itd.

Wprowadziłam jej dietę, zaprzestałam podawania czegoś, co może powodować zatwardzenia, a wprowadziłam owoce, które te wypróżnianie jej ułatwią

Niestety, na niewiele to się zdało, bo po dłuższej obserwacji, doszłam do wniosku, że problem nie leży w zatwardzeniu, tylko w strachu przed robienie kupki :(

Problem moim zdaniem nasilił się. Mała ewidentnie powstrzymuje wypróżnienie się, do momentu, aż nie wytrzyma i organizm zmusi ją do zrobienia kupki.

Tłumaczę jej, siedzę przy niej, ale nic nie skutkuje
Lekarka kazała podawać syrop, żeby kupki były luźniejsze.
Oczywiście nic to nie daje. Mała zaciska tyłek i powstrzymuje :(

Może ktoś coś mi podpowie, co robić.
Jestem przerażona jej zachowaniem i powstrzymywaniem wypróżnienia :(
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do monia
a jak podawać olej lniany bo ja już wszystko wypróbowałam i nic nie działa
:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
shelby, a próbowałaś podać kropelki BioGaia? To są krople probiotyczne dla dzieci, które posiadają naturalne, aktywne kultury bakterii (trzyma się je w lodówce). U nas zdziałały cuda i to tego samego dnia po podaniu.

próbowałam ale tylko 1 opakowanie, moze za krótko ?
tylko ja podaje jeszcze błonnik asp 2 łyżki dziennie od mniej wiecej półtora miesiąca i wydawało mi sie ze raz czy dwa było lepiej, ponieważ mała załatwiła się co 3-4 dni ,a tak co tydzień, w tym czasie podawałam oba specyfiki, więc jak zobaczyłam, że jest lepiej to odstawiłam biogaie i zostałam na błonniku, gdyż stwierdziłam, że to dzięki niemu, ale teraz sama juz nie wiem czy dobrze zrobiłam, bo mała znowu rzadziej się załatwia :(
Wam Biogaia pomogła od razu ja dawałam jakieś 3 tygodnie, powinnam znowu ją włączyć ??
u nas jest lepiej jak maly wiecej pije i je owoce i sloiczki ze sliwka i nie je czekolady bo jak zje najmniejszy kawalek juz jest gorzej ale i tak kupki srednio co 2-3dni czasem z bolem i stekaniem a czasem bez problemu o ile wlasnie wiecej pije i wcina np winogrona, jogurciki, zupy, galaretki itp.
shelby, pół roku walczyłam z kupkami. Dziecko nie załatwiało się po 3-4 dni. Lactulosum nie pomagało, ani diety. Czekolady i kakao było odstawione. Dopiero, gdy podałam BioGaię, na drugi dzień była kupka i to bez żadnego bólu i stresu. Podawałam jej codziennie po 5 kropli. Załatwiała się codziennie na nocniczku. Po dwóch buteleczkach przestałam dawać i nadal nie ma problemu.

Nie wiem, co Ci mogę poradzić. Mojemu dziecku pomogło. Jak masz te krople spróbuj podać przez tydzień, jak nie będzie poprawy idź do lekarza. Może to coś poważniejszego niż psychiczna blokada.

acha, BioGaię można dawać nawet do 1/2 roku, to nie jest chemia.

Spróbujcie z Goko. Właściwie problemy znikają natychmiast, a przynajmniej u mnie tak było. A najlepsze jest to, że chodzi tylko o zmianę pozycji przy wypróżnianiu na taką w kucki. Mega dziwne, mega zaskakujące, ale tak jest. I radzę zacząć od sprawdzenia, czy o to samo nie chodzi u was. Kiedy szukałem rozwiązania, to w życiu bym nie powiedział, że w tym może tkwić problem. A jednak tak było.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie dam ci gwarancji, że u ciebie chodzi o dokładnie to samo - może tak, może nie, ale u mnie problem tkwił w niewłaściwej pozycji przy wypróżnianiu. Tzn. prawidłowa pozycja to w kucki, a nie siedząca. I najlepsze jest to, że do jej przybrania potrzebne jest urządzenie o nazwie Goko - inaczej się nie da, próbowałem na różne sposoby - bez efektu. U mnie było podobnie - lekarze, dieta, różne działanie i bez efektu. Ale Goko pomogło i to już trwa jakiś czas.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mało co pomaga. U mnie zmianę dało dopiero Goko. Wszystko się wtedy poprawiło. W sensie - pozycja w kucki i nagle okazało się, że może być normalnie, nic nie będzie boleć. A początkowo faktycznie to wszystko było dla mnie śmieszne. Bo niby dlaczego w kucki? Teraz jest już całkowicie normalnie, ale czasu straciłem na szukanie mnóstwo. Domowe metody? W moim przypadku żadne nie działały.

Ta sama sytuacja. Goko pomogło. Tak, dziwne, ale faktycznie pozycja w kucki od razu rozwiązała problem. Zaczęło być normalnie, ból zniknął, nie działo się nic złego. Dla mnie to było mega zaskoczenie, ale zmiana zdecydowanie in plus. Teraz problemów już nie mam, przeszła zdecydowana poprawa, za co jestem wdzięczny. I w sumie przypadkiem znalazłem rozwiązanie. To nie było łatwe...

zalezy od wieku. śliwki suszone namoczone w wodzie na noc i rano zjedzone i popite tą wodą działają cuda. łyżeczka oliwy z oliwek na czczo. siemie lniane. jedzenie nieprzetworzone, nawet ekologiczne , Holle powiedzmy, czy coś. duuuużo wody, zero gazowanych napojów, dużo ruchu, jak najmniej sztucznych srodkow na wypróznianie

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (123 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

jakie perfumy polecacie? (78 odpowiedzi)

Chcialabym sprobowac czegos nowego, bardzo lubie zapachy cytrusowe, swieze, ale i konwalie....

Co na piknik? (45 odpowiedzi)

W weekend wybieramy się ze znajomymi na piknik, taki 'z prawdziwego zdarzenia'. Nie mam...

do góry