Widok

Próchnica u dwulatki

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wczoraj zobaczyłam dziurkę w córki ząbku, jest to dolna piątka. Jestem trochę w szoku bo o ząbki dbamy , myjemy, słodycze raczej ograniczam. Wiem że ząbki to sprawa genetyczna i niestety podejrzewam że Lenka ma ząbki po tatusiu tzn takie słabe. Oliwia ma prawie 5 lat i ani jednej dziurki a Lenka dopiero co 2 lata skończyła i już dziurka. Dziurka narazie malutka i tak się zastanawiam co tu zrobić ? Póki co leczenie nie wchodzi w grę bo nie usiedzi na fotelu pozatym wystraszy się tych wszystkich przyrządów. Może wy coś doradzicie ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja sześciolatka osd dłuższego czasu ma problem z mleczakami.
Mamy fajną dentystkę-jeżeli dziurka jest mała to idz do dentysty i poproś o LAPISOWANIE-pokryje ząbek specjalnym lakierem,który niestety ale ząbek przyciemni(dlatego stosuje się go tylko przy mleczakach),ale z tyłu nie będzie widać.
Lapisuje się ząbek,gdy dziecko nie da go borować:(a zapobiec to ma pogłębianiu się próchnicy.
Malowanie trzeba powtarzać co trzy miesiące.
wiesz co jestem zielona w temacie, bo Kuba ma dopiero dwa ząbki, ale wydaje mi się, że mimo wszystko warto wyleczyć ząbka. Może spróbuj jakoś córkę przygotować na wizytę, opowiedz jak to wygląda, może pojdźcie zwiedzić salon dentystyczny?

a przy okazji pytanie: jak dbacie o ząbbki maluszków? Kuba myje ząbki rano po śniadanku i po kolacji wieczorem, ale myślę o myciu po każdym posiłku.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry