Widok

Próchnica u dwulatki

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Wczoraj zobaczyłam dziurkę w córki ząbku, jest to dolna piątka. Jestem trochę w szoku bo o ząbki dbamy , myjemy, słodycze raczej ograniczam. Wiem że ząbki to sprawa genetyczna i niestety podejrzewam że Lenka ma ząbki po tatusiu tzn takie słabe. Oliwia ma prawie 5 lat i ani jednej dziurki a Lenka dopiero co 2 lata skończyła i już dziurka. Dziurka narazie malutka i tak się zastanawiam co tu zrobić ? Póki co leczenie nie wchodzi w grę bo nie usiedzi na fotelu pozatym wystraszy się tych wszystkich przyrządów. Może wy coś doradzicie ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja u swojej corki normalnie lecze zeby tzn ma 2,5 roku i ma wyleczone 2 ząbki dziecko sie boi przez kogos ja z nia rozmawiam duzo i ja bylam u dentysty i widziala ze mam sie nie boi i nie placze i co na jedej wizycie otworzyla buzie nastepnego dnia lekarz pojezdzial po zabku ruchoma szczoteczka a nastepnego dnia policzyl do trzech troszke wyweircil i zalozyl bialy lek jak on sie gdzies wykroszy to zaraz idziemy i naklada nastepny a misia ma mnsotwo naklejek bo jest najdzielniejsza pacjentka i wszytscy ja pamietaja ze nigdy nie placze a kwestia duzej ilosci romowy z dzieckiem i mozna zrobic co trzeba
Mój synek niemal od urodzenia nieprzerwanie przyjmuje Dicoflor - probiotyk, który niby ma również pomagać zapobiegać próchnicy (bierze go z powodów "brzuszkowych"). Być może rzeczywiście działa, bo wszelkie powody do powstania próchnicy ma (predyspozycje dziedziczne, problemy ze szczotkowaniem, smoczek, picie z butelki), a jak na razie ząbki są zdrowe.
Witam
Wczoraj miałam spotkanie ze szkoły rodzenia ze stomatologami Gdańskiej AM. Poruszali właśnie temat dbania o ząbki u dzieci. Koniecznie udaj się do stomatologa i wylecz ząbek, gdyż próchnica jest wynikiem działania bakterii i nie leczona prowadzi do osłabiania kolejnych ząbków, gdyż bakterie namnażają się dużo szybciej. Proponowali, aby najpierw iść do dentysty na wizytę zapoznawczą, aby oswoić dziecko z lekarzem, gabinetem i dopiero później udać się na leczenie. W gdańsku są gabinety przystosowane do dzieci, np: http://www.twoj-dentysta.pl/index.php?page=dziecieca

Nie zaniedbuj tego faktu, gdyż to wpłynie na późniejsze problemy w jamie ustnej, a poza tym im starsze dziecko, tym trudniej przyzwyczaić je do gabinetu stomatologicznego.
Pozdrawiam,

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

do góry