Widok
Znowu te 3D, czy tam kogos popier...... ???!!!
jestem po prostu wściekły że nie można obejrzeć filmu w normalnej wersji. Kolejny raz fundują
nam to gów...3D. Przecież wystarczy zobaczyć ile ludzi przychodzi do kina. I wcale głównym powodem nie jest cena biletu i to że ścią
gaja sobie z sieci. Głównym powodem jest to że nie ma wyboru, szczególnie kiedy chodzi o naprawdę oczekiwane premiery. Bojkot na facebooku!!!!!!!!!!!
słaby ten film
Słaby ten film. W sumie przez ponad dwie godziny niewiele się w nim dzieje w sprawie fabuły. Troszkę tak jakby reżyser nawymyślał mocnych scen, a potem skleił, wyszło przydługo i reszta mu się nie zmieściła. Powala głupota organizacyjna całej ekspedycji, kolejne sceny nie wynikają z siebie, mało jest relacji pomiędzy bohaterami, a różne tezy zawarte w filmie nie znajdują czy to rozwinięcia czy wyjaśnienia. I ten "obcy" w ostatniej scenie, jak pokaz makijażu w filmie o Holokauscie. Brrrrrr!!!
Podobał mi się :-)
Ostatnio taka posucha panuje na filmy s.-f., że ten był miłym urozmaiceniem ;-). Oboje z mężem jesteśmy fanami zarówno literatury, jak i filmów s.-f. i oboje z rozrzewnieniem wspominamy czasy premiery pierwszej części Obcego. Uważam, że Prometeusza zrobiono z rozmachem, film jest odpowiednio mroczny, trzyma w napięciu, prowokuje do stawiania pytań o nasze pochodzenie i rolę we wszechświecie, fabuła ma wprawdzie swoje niedostatki, ale generalnie film świetnie zmontowany, a Noomi Rapace bardzo przekonująca. Mam nadzieję, że będą dalsze części... Już niecierpliwie czekamy...
Może być
Dla fanów sci-fi to raczej pozycja obowiązkowa - film ma ładne zdjęcia, efekty, wyjaśnia genezę obcego, stawia pewne fundamentalne pytania i szuka odpowiedzi na nie. Jednak fabuła miejscami naciągana i wpada w pewne schematy, które rządzą kinem amerykańskim np. wysyłanie bandy idiotów zamiast poważnych naukowców na taką ważną misję, nieodpowiedzialne zachowanie ludzi w obcym środowisku (brak kwarantanny), naukowcy wypowiadający słowo "wierzę" częściej niż "zweryfikujmy to". To denerwuje i sprawia, że nie jest to film epicki, tylko kolejny z tego gatunku, jakich wiele na rynku. Daję 6/10.
Gniot
Ten film to strata czasu i pieniędzy. Jestem fanem SF, oglądałem wszystkie części Obcego (i to po parę razy). Na film szedłem bez żadnego nastawienia, bez czytania recenzji i zawiodłem się straszliwie. Jedyne co ratuje ten film to efekty specjalne. Fabuła filmu jest beznadziejna. Logiki w nim brak. Aktorstwo ujdzie, ale nie powala. Takiego steku bzdur dawno nie oglądałem. Oczekiwałem od Ridleya Scotta trochę więcej polotu.
Zdecydowanie odradzam!
Zdecydowanie odradzam!
Miernota
Kochani - szkoda kasy i czasu na tę kupę nic nie wartego filmu. Fabuła - najwyżej cienka! Tyle szumu, że film chce pokazać jakiś sens człowieczeństwa - BZDURA! Siekanina, flaki, krew, wybuchy - nic więcej. Ciąża w 15 minut, po następnych 15 minutach ciężarna jest jak Pudzian, głowa robota jest chyba przyklejona do blatu ( w tym czasie statek kosmiczny co najmniej się rozpieprza), pojemniki z obcymi (?) raz wydają z siebie obcych, a już w innym pomieszczeniu nie, itd, itd. Mam żal do siebie, że nie zaufałem wewnętrznemu głosowi, który odradzał pójście na ten gniot. Jedyny plus? Dobra kolacja i drinczek przed filmem, o!