Widok
Licencję sporządzają na podstawie spisanego protokołu przedślubnego. Oczywiście jest to konieczne wtedy jeśli bierze się ślub w innej parafii niż do tej do której się należy. Opłata za spisanie protokołu i licencji jest wymagana, w przypadku gdy idzie pocztą, bo używają do tego specjalnych przesyłek, żeby czasem nie zginęło. W przypadku gdy dostajecie licencję do ręki to pewnie też, chociażby dlatego że parafia traci pieniądze;) No i nauki przedmałżeńskie muszą być odbyte przed spisaniem protokołu, bo w chwili jego spisywania trzeba pokazać zaświadczenia.
My już mamy to za sobą:)
My już mamy to za sobą:)
Kasia, mi św Bernardzie też powiedzieli ze mam wziać zgode z mojej parafi na ślub u nich i wtedy u nich bym spisywała protokół. Ale dziś poszłam do mojej parafii po tą zgodę i mi powiedziano, że takiej zgody nie mogą wydać bo czegoś takiego nie ma w prawie kanonicznym. W związku z tym muszę w mojej parafii spisac protokół i tym sposobem skompletowane dokumenty trafią do Bernarda. Nadal nie wiem jednak czy protokół to to samo co licencja czy coś innego??
Ślimaczek ma racje. Protokół wiąże sie z zapowiedziami - i one ukażą sie w 3 o parafiach (Twojej, narzeczonego i w 3 kościele w którym bierzecie ślub). Jednak skoro wybieracie jakiś 3 kościół to w nim powinniście załatwiać wszystkie formalności. A w tamtych 2 tylko to co konieczne czyli tzw. zgodę (lub licencje)
W św. Bernardzie- czyli tam gdzie chcę wziąć ślub powiedzieli, że mam wziąć zgodę z 1 z parafii narzeczonych i zrozumiałam, że protokół mam spisywać u nich, a u mnie w parafii powiedziano mi, że mam spisywać protokół w mojej parafii, 100 zł zapłacić i dostać licencję i wtedy dopiero mam zgodę na ślub w Bernardzie. No i ja już nie wiem gdzie ten protokół spisywać.
To jest jakieś pogmatwane zupełnie
To jest jakieś pogmatwane zupełnie