Widok

Protokół przedślubny

Wesele Temat dostępny też na forum:
Na ile przed ślubem spisuje się taki protokół?? Czy trzeba mieć już zrobione nauki przedmałżeńskie, czy można je robić już po spisaniu takiego protokołu?
Mam mętlik w głowie, proszę o pomoc...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Najpierw protokół później nauki (ale bywa różnie)

protokol sporzadzasz w swojej parafii jesli chcesz wziasc slub w innym niz Twoj badz Pana mlodego kosciele. Nauki niezaleznie od tego mozesz brac w dowolnym miejscu. Tak wiec mozesz zrobic je duzo wczesniej nawet na 4 lata przed slubem.....

W św. Bernardzie- czyli tam gdzie chcę wziąć ślub powiedzieli, że mam wziąć zgodę z 1 z parafii narzeczonych i zrozumiałam, że protokół mam spisywać u nich, a u mnie w parafii powiedziano mi, że mam spisywać protokół w mojej parafii, 100 zł zapłacić i dostać licencję i wtedy dopiero mam zgodę na ślub w Bernardzie. No i ja już nie wiem gdzie ten protokół spisywać.
To jest jakieś pogmatwane zupełnie
protokół tam gdzie bierzesz ślub.

na dobrą sprawę każdy sam może sobie wypełnić ten protokół (dostępny na stronie Archdiecezji) i iść z nim do kościoła..

protokol tam gdzie bedziesz chciala. Nie ma obowiazku spisywania go w konkretnej parafii. Albo w tej, w ktorej bierzesz slub, albo w swojej, albo w narzeczonego (w zaleznosci od tego, z ktorej bierzecie licencje).

Ślimaczek ma racje. Protokół wiąże sie z zapowiedziami - i one ukażą sie w 3 o parafiach (Twojej, narzeczonego i w 3 kościele w którym bierzecie ślub). Jednak skoro wybieracie jakiś 3 kościół to w nim powinniście załatwiać wszystkie formalności. A w tamtych 2 tylko to co konieczne czyli tzw. zgodę (lub licencje)

my slub mamy w zupelnie innej parafii niz moja i tomka,a protokół spisujemy w mojej. niestety proboszcz z parafii, w ktorej jest slub okazał sie człowiekiem bardzo mało kontaktowym.

Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
No właśnie, cóż to jest ta licencja w takim razie? W mojej parafii mi powiedziano, że dostanę licencję jak spiszę u nich ten protokół, zapłacę 100 zł i wtedy dostanę licencję , no masakra
:-(
Kasia, mi św Bernardzie też powiedzieli ze mam wziać zgode z mojej parafi na ślub u nich i wtedy u nich bym spisywała protokół. Ale dziś poszłam do mojej parafii po tą zgodę i mi powiedziano, że takiej zgody nie mogą wydać bo czegoś takiego nie ma w prawie kanonicznym. W związku z tym muszę w mojej parafii spisac protokół i tym sposobem skompletowane dokumenty trafią do Bernarda. Nadal nie wiem jednak czy protokół to to samo co licencja czy coś innego??
ja zgode bralam z mojej parafii dostalam ja bez zadnego problemu a protokol spisywalismy w parafii w ktorej byl slub

image
Czy za sporządzenie protokołu coś się płaci? Przypuszczam, że "co łaska", ale ile dalyscie w takim razie? My będziemy go spisywac w parafii w ktorej bierzemy ślub, a więc może opłata za spisanie protokółu jest zawarta w opłacie za ślub? (kiedy w ogóle się ją daje?). Juz jestem troche zakrecona...
z tego co wiem,to się nie płaci

anula83 napisał(a):

> ja zgode bralam z mojej parafii dostalam ja bez zadnego
> problemu a protokol spisywalismy w parafii w ktorej byl slub
>
>

ja tak samo jak anula83 bez problemu dostałam zgodę i protokół spisałam w kościele w którym będe ślubować

image
Licencję sporządzają na podstawie spisanego protokołu przedślubnego. Oczywiście jest to konieczne wtedy jeśli bierze się ślub w innej parafii niż do tej do której się należy. Opłata za spisanie protokołu i licencji jest wymagana, w przypadku gdy idzie pocztą, bo używają do tego specjalnych przesyłek, żeby czasem nie zginęło. W przypadku gdy dostajecie licencję do ręki to pewnie też, chociażby dlatego że parafia traci pieniądze;) No i nauki przedmałżeńskie muszą być odbyte przed spisaniem protokołu, bo w chwili jego spisywania trzeba pokazać zaświadczenia.
My już mamy to za sobą:)

image
ale jeżeli spisujesz protokół w kościele,w którym bierzesz ślub, to nic za to nie płacisz

A ja szukam i szukam na stronie archidiecezji i tego znalesc nie moge

image
Witam.Wpisz w google protokół przedślubny.Własnie przegladałam:)

image
do góry