Widok
W św. Bernardzie- czyli tam gdzie chcę wziąć ślub powiedzieli, że mam wziąć zgodę z 1 z parafii narzeczonych i zrozumiałam, że protokół mam spisywać u nich, a u mnie w parafii powiedziano mi, że mam spisywać protokół w mojej parafii, 100 zł zapłacić i dostać licencję i wtedy dopiero mam zgodę na ślub w Bernardzie. No i ja już nie wiem gdzie ten protokół spisywać.
To jest jakieś pogmatwane zupełnie
To jest jakieś pogmatwane zupełnie
Ślimaczek ma racje. Protokół wiąże sie z zapowiedziami - i one ukażą sie w 3 o parafiach (Twojej, narzeczonego i w 3 kościele w którym bierzecie ślub). Jednak skoro wybieracie jakiś 3 kościół to w nim powinniście załatwiać wszystkie formalności. A w tamtych 2 tylko to co konieczne czyli tzw. zgodę (lub licencje)
Kasia, mi św Bernardzie też powiedzieli ze mam wziać zgode z mojej parafi na ślub u nich i wtedy u nich bym spisywała protokół. Ale dziś poszłam do mojej parafii po tą zgodę i mi powiedziano, że takiej zgody nie mogą wydać bo czegoś takiego nie ma w prawie kanonicznym. W związku z tym muszę w mojej parafii spisac protokół i tym sposobem skompletowane dokumenty trafią do Bernarda. Nadal nie wiem jednak czy protokół to to samo co licencja czy coś innego??
Licencję sporządzają na podstawie spisanego protokołu przedślubnego. Oczywiście jest to konieczne wtedy jeśli bierze się ślub w innej parafii niż do tej do której się należy. Opłata za spisanie protokołu i licencji jest wymagana, w przypadku gdy idzie pocztą, bo używają do tego specjalnych przesyłek, żeby czasem nie zginęło. W przypadku gdy dostajecie licencję do ręki to pewnie też, chociażby dlatego że parafia traci pieniądze;) No i nauki przedmałżeńskie muszą być odbyte przed spisaniem protokołu, bo w chwili jego spisywania trzeba pokazać zaświadczenia.
My już mamy to za sobą:)
My już mamy to za sobą:)