Widok
Droga Karolino,
Licencja i pozwolenie różni sie znacząco
Licencja jest wtedy gdy ślub bierzecie w trzeciej parafii i wszystkie dokumenty związane ze ślubem załatwiasz w swoje bądź narzeczonego parafii i dostajesz licencję ze załatwiłaś wszystkie dokumenty i na danego księdza który będzie udzielał wam ślubu.
pozwolenie jest wtedy gdy ślub bierzesz w trzeciej parafii i właśnie w tej parafii załatwiasz wszystkie dokumenty a od siebie bądź od narzeczonego z parafii dostajesz pisemna zgodę na ślub w innej parafii i nie dostajesz tej zgody na konkretnego księdza....
mam nadzieje ze dość jasno napisałam różnice.... może trochę sie poplątałam sie staram sie pokazać ci to
Pozdrawiam
Licencja i pozwolenie różni sie znacząco
Licencja jest wtedy gdy ślub bierzecie w trzeciej parafii i wszystkie dokumenty związane ze ślubem załatwiasz w swoje bądź narzeczonego parafii i dostajesz licencję ze załatwiłaś wszystkie dokumenty i na danego księdza który będzie udzielał wam ślubu.
pozwolenie jest wtedy gdy ślub bierzesz w trzeciej parafii i właśnie w tej parafii załatwiasz wszystkie dokumenty a od siebie bądź od narzeczonego z parafii dostajesz pisemna zgodę na ślub w innej parafii i nie dostajesz tej zgody na konkretnego księdza....
mam nadzieje ze dość jasno napisałam różnice.... może trochę sie poplątałam sie staram sie pokazać ci to
Pozdrawiam
Wczoraj byliśmy spisywac protokół.Jak czytałam ten wydrukowany na forum to wiedziałam że trochę nam zejdzie.A tu niespodzianka!Wszystko zajęło nam 25 min.Ksiądz poprosił mnie żebym wypełniła papiery.Nie było zadnych pytań o zdolnośc do współżycia malzenskiego,ani pytań o choroby psychiczne w rodzinie.Tylko dane na temat chrztu,bierzmowania,zawartych wcześniej małzeństw i czy zgadzamy się dobrowolnie na ślub.Tyle.Nawet nie musimy miec zapowiedzi.Tylko w piątek 1 spotkanie z panią od poradnictwa.Tak to się załatwia na emigracji;-)Zapłaciliśmy za przesłanie papierów do kurii w Londynie i nast.do Polski.Ksiądz bardzo wyluzowany.Żartował z nami.Niepotrzebnie się stresowałam.

[/url]