Widok

Protokół przedślubny

Wesele Temat dostępny też na forum:
Na ile przed ślubem spisuje się taki protokół?? Czy trzeba mieć już zrobione nauki przedmałżeńskie, czy można je robić już po spisaniu takiego protokołu?
Mam mętlik w głowie, proszę o pomoc...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja tez biore slub w Sw.Bernardzie pozwolenie z mojego kosciola juz mamy nic nie placilismy dzwonilismy do Bernarda i kazano nam przyjsc aby sporzadzic protokol przedslubny,przy okazji zaniesiemy wszystkie dokumenty bylismy juz w usc wszystko mamy zalatwione!

Madzia & Sławek 7 czerwca 2008r. image
Droga Karolino,
Licencja i pozwolenie różni sie znacząco

Licencja jest wtedy gdy ślub bierzecie w trzeciej parafii i wszystkie dokumenty związane ze ślubem załatwiasz w swoje bądź narzeczonego parafii i dostajesz licencję ze załatwiłaś wszystkie dokumenty i na danego księdza który będzie udzielał wam ślubu.

pozwolenie jest wtedy gdy ślub bierzesz w trzeciej parafii i właśnie w tej parafii załatwiasz wszystkie dokumenty a od siebie bądź od narzeczonego z parafii dostajesz pisemna zgodę na ślub w innej parafii i nie dostajesz tej zgody na konkretnego księdza....

mam nadzieje ze dość jasno napisałam różnice.... może trochę sie poplątałam sie staram sie pokazać ci to

Pozdrawiam

image
image [/url]
Wczoraj byliśmy spisywac protokół.Jak czytałam ten wydrukowany na forum to wiedziałam że trochę nam zejdzie.A tu niespodzianka!Wszystko zajęło nam 25 min.Ksiądz poprosił mnie żebym wypełniła papiery.Nie było zadnych pytań o zdolnośc do współżycia malzenskiego,ani pytań o choroby psychiczne w rodzinie.Tylko dane na temat chrztu,bierzmowania,zawartych wcześniej małzeństw i czy zgadzamy się dobrowolnie na ślub.Tyle.Nawet nie musimy miec zapowiedzi.Tylko w piątek 1 spotkanie z panią od poradnictwa.Tak to się załatwia na emigracji;-)Zapłaciliśmy za przesłanie papierów do kurii w Londynie i nast.do Polski.Ksiądz bardzo wyluzowany.Żartował z nami.Niepotrzebnie się stresowałam.

image

image
do góry