Widok

Przekąski,dania-Sylwester 2013/2014

Robię Sylwestra w domu dla kilkoro przyjaciół.
Wszelkie przystawki,dania,mięsa na zimno i na ciepło mile widziane.

Co w w tym roku robicie dziewczyny?

Ja upiekę na pewno kawałki kurczaka takie słodko-ziołowe w worku,sałatka gyros,krewetki zawijane z boczku z pietruszką i czosnkiem,łosoś z majonezem i ogórkiem pod galaretą,krakersy z wędzonym łososiem i serkiem ziołowym,sałatka jarzynowa,smażone pierogi z mięsem,deska wędlin swojskich,deska serów z winogorono,pieczona karkówka,czerwony barszcz z krokietami,pstrąg alpejski,bardzo podobny do łososia smażony.

Chyba wystarczy,ale jak coś polecacie to chętnie spróbuję.
Mam nadzieję,że w tym roku nasz 4latek wytrzyma do 24 i wyjdzie z nami do ogrodu popatrzeć na fajerwerki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ola - polecam pierogi z ciasta francuskiego z fetą :] robiłam na Wigilię i były pyszne :) http://www.przepisy.pl/przepis/paszteciki-z-serem-feta (zamiast mini kostek Knorr dałam ząbek czosnku)

fajne na ciepło i na zimno :]
My robimy sushi. Sałatkę z tuńczyka i warzywa z dipem:). W Święta daliśmy czadu. Czas na odtrutke.
Mąż mnie "zmolestował" ;) i obiecał lepić pierogi... Żebyśmy tylko zrobili te pierogi z fetą na Sylwka :) dodam do nich suszone pomidory...
JAS ROBIE CISTKA FRANCUSKIE Z FETA: fete łącze ze szczypiorkiem i 1 jajkiem. Wycinam kwadraty z ciasta, na to kleks z fety i zawijam jak pierogi. Potem obtaczam w jajku, na papier do pieczenia i do piekarnika
ha ha ja robie jak w tym przepisie tylko bez knora

W tym roku zmieszam fete ze szpinakiem :)
AgusiaGda a z jednego ciasta fr. i 1 fety ile wychodzi mniej więcej takich pierożków?
czekoladochilli podaj proszę w jaki sposób robisz te krakersy z serkiem i łososiem? serek topiony?
mama krakersy solone te kwadratowe smaruję serkiem ziołowym almette na to finezyjnie zwiniety łosoś wedzony,na to albo szczypiorek albo gałązka kopru,druga wersja dla tych co lubią ostrzejsze potrawy to zamiast serka krem chrzanowy,

u nas dziś jeszcze będzie sushi,ale to już robota koleżanki :)

te krakersy to fajna sprawa,ja je robię czesto,mam taką fajną okrągłą drewnianą paterę i na niej układam,można posypać chilli,albo kolorowym pieprzem.
Mama - niestety nie wiem ile tego wychodzi z całej porcji ;) na Wigilię robiłam dwa rodzaje pierogów z jednego ciasta francuskiego.

Z połowy porcji miałam chyba 4 duże pierogi i 1 mały.

Z całej porcji będziemy dzisiaj robili :)))

_________

Krakersy z twarożkami typy Almette są fajne :) proponuję też wyłożyć krakersy na talerz, ze dwa - trzy smaki serka(w miseczkach) i deska lub talerz różnych krojonych warzyw (kolorowe papryki, ogórek, rzodkiewki, pomidory zwykłe lub koktajlowe przekrojone na pół, oliwki, warzywka konserwowe), mogą być ułożone na miksie sałat lub rukoli. I każdy sam komponuje sobie swoje "kanapki" :) robiliśmy tak u znajomych ;)
AgusiaGda a fetę jedną dodajesz? Ja mam 1 ciasto fr. z Biedronki i 1 fetę i mam nadzieję, że mi na 4 pierogi to wystarczy:)
Miałam "ser typu bałkańskiego" z Lidla o wadze 200g :) i na Wigilijną ilość zużyłam połowę. (Na pół ciasta)
Dzisiaj robimy z całego opakowania sera i ciasta ;) gratis dołożę suszone pomidory ;)

Jakoś tak nie miałam natchnienia na sylwestrowe menu ;) nasmażyłam kotletów z piersi indyka w dwóch wersjach smakowych i panierkowych ;) (jedne po żydowsku, drugie w marynacie z soku pomarańczowego, sosu sojowego, miodu i czosnku, maczane w cieście i panierowane w zmielonych płatkach kukurydzianych)
Na obiad zjemy domowe "indykoburgery" z miksem sałat, rukolą, pomidoren, ogórkiem i czerwoną cebulą + majonez :)

Później zrobimy pierogi :) sałatkę - moją autorską wersję z makaronem z zupki chińskiej :) drugą sałatkę - owocową :) której część wykorzystam do zapieczenia z ciastem pod budyniową kołderką :)

Na wszelki wypadek zrobiłam sos boloński i zamknęłam w 2 słoikach - gdyby zachciało mi się robuć lazanię albo zapiekankę...

Do tego przegryzki przed TV - kabanosy, chipsy, orzeszki ;)

Także bez szału :) imprezy nie robimy :) spędzamy czas przed TV, we własnym gronie.

Udanej zabawy i wejścia lekkim krokiem w nowy, lepszy rok 2014 :)

Inne tematy z forum Kulinaria

garnki do kuchni (32 odpowiedzi)

Chcę zakupić bardzo dobre garnki do kuchni. Z jakiego materiału są najlepsze? Na co zwracać...

do góry