Re: Przepis na
ja polecam makaron z cukinią/kabaczkiem
2 nieduże cukinie/kabaczki
pół cebuli, mogą być 2 małe szalotki
pół szklanki białego wina
śmietana (wg uznania, ja daję...
rozwiń
ja polecam makaron z cukinią/kabaczkiem
2 nieduże cukinie/kabaczki
pół cebuli, mogą być 2 małe szalotki
pół szklanki białego wina
śmietana (wg uznania, ja daję 30%)
czosnek
oregano
pieprz cayenne
Makaron gotujemy wg uznania - tu najlepiej sprawdzają się kokardki.
Cebulę szklimy na maśle, dodajemy pocięte w cienkie plasterki cukinie. Dolewamy wina i dusimy do miękkości. Dodajemy wyciśnięty czosnek (ja lubię dużo więc daję 2 ząbki, jeśli ktoś nie lubi, można już podczas smażenia dodać, to się nieco smak wygotuje. Dodajemymy oregano.
Jeśli tego wina nadal jest dużo, to wygotowujemy. Dolewamy śmietany i chwilę gotujemy na małym ogniu, żeby lekko zgęstniało. Doprawiamy solą i cayenne. Smak ma być zdecydowany.
Mieszamy sos z makaronem i podajemy.
W oryginalnym włoskim przepisie danie to jest z krewetkami. Jeśli masz mrożone, to najpierw podduś je chwile z odrobiną wody w naczyniu, w którym będziesz robiła sos. Jak się rozmrożą to przełóż je do innego naczynia, a na pozostałej wodzie zrób sos. Krewetki wracają do garnka razem z winem ;)
Ja krewetek nie jadam, więc przepis został zmodyfikowany :)
zobacz wątek