Widok

Przepisy max 3 składniki

U mnie w kuchni dominują bardzo proste potrawy, które się szybko przygotowuje. Może podzielicie się swoimi pomysłami na takie proste dania? Ja ostatnio odkryłam placuszki bananowe, do których potrzebne są tylko 2 składniki! 3 jajka+1 dojrzały banan trzeba razem zmiksować i smażyć na patelni niewielkie placuszki. Są przepyszne. Mój 1,5 roczny syn też uwielbia :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hmm...kilka potraw może by się znalazło...np. makaron+twaróg+ śmietana +cukier (no niestety 4 składniki), placki ziemniaczane to równo 3 skł, my uwielbiamy 'omlet': jajko+smietana+ mąka, makaron+ truskawki + jogurt/smietana, zapiekanka ryzowa z jablkami
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja czasem robię makaron z przesmażonymi na oliwie pomidorkami koktajlowymi i parmezanem - szybko i smacznie.
emilia - jeszcze szpinak do tego :) i mniammmm
makaron + sosoz mascarpone i wędzonego łososia

makaron + jajko i przyprawy - zasmażyć, podawać z keczupem lub twarogiem

kasza gryczana z twarogiem i szczypiorkiem (można dodac jeszcze skwarki z boczku lub kiełbaski)
hmm..pierogi z jagodami/ czeresniami...masz dwa skladniki (ciasto:maka plus ciepla woda), i nadzienie: owoce:)

placki z cukinii (tarta cukinia, maka, jajo)

gulasz, taki najprostszy lub mieso w sosie wlasnym - mieso, cebula, przyprawy

mieso pieczone - kurczak, pieczen- schab, szynka wp, karkowka (masz mieso lus przyprawy)

zreszta zwykly kotlet tez jest 3 skladnikowy-mieso,jajo,bulka tarta

zestaw obiadowy:ziemniaki, jajo sadzone i ogorek malosolny?
no i wszelkie warzywa na patelnie: mieso, warzywa, do tego ryz/makaron/ tortilla

zupy: pomidorowa z z ryzem, krem z brokuła (jeden skladnik:brkul), krem z cukinii/dyni (cukinia/dynia, marchewka,ziemniak)

hmm, gołąbki?: mieso, ryz, kapusta

pulpety w sosie: mieso,jajo, przecier pomidorowy lub smietanka z koperkiem

parowki w ciescie francuskim

zapiekanki makaronowe z miesem mielonym:makaron, mieso przesmazone jak do bolognese, posypac serem

jak widac, ilosc skladnikow, nie zawsze idzie w parze z krotkim czsem przygotowania potrawy(golabki, pierogi)...wiec jednak nie ograniczalabym sie iloscia skladnikow...
Dzięki za fajne pomysły. A może coś na słodko?
te placuszki, ktore robisz - zmeniasz tylko owoce
salatka owocowa z jogurtem naturalnym i posypana starta czekolada na to - tu dowoli owocow - moze byc jeden, moze byc kilka
budyn
kisiel - sam albo z owocami
gotowy biszkopt + owoce alno galaretka albo jedno i drugie + bita smietana
sama galaretka z owocami i bita smietana
koktajle owocowe z cukrem waniliowym
no i gotowce: np sernik na zimno
to z takich, ktore ja robie, jak potrzebuje szybko zjesc cos slodkiego :)
może nie 3 składnikowe, ale polecam muffinki, naprawde robi sie jej bardzo szybko, bez uzycia miksera itp, mieszasz w jednej misce: olej, jaja, mleko, w drugiej make, cukier, proszek do pieczenia/sode, wlewasz mokre do suchych, mieszasz lyzka, wylewasz na papilotki i 30 min w piekarniku. to przepis bazowy, dorzucasz np. jagody, banany, kakao,czekolade i masz rozne smaki...jakby co podam konkretnie przepis:)
Dziewuszki, juz wszystkie przepisy tu umiescilyscie, jakie mi przychodza do glowy.
Chociaz.....aaa juz wiem! kanapka: kromka chleba lub kajzerka, tudziez grachamka, rogalik+ maslo+ szynka, baleron, poledwica, pasztet, ser, lub co kto lubi:-)))
ale zablysnelam!!!
Pozdrawiam was serdecznie, milego wieczorku:-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Graszka Ty to jesteś szalona:-)))
hej
Smażony chlebek w jajku z serem żółtym.Pychotka
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
jeszcze lepsza chałka smazona w jajku
jagodzianko-chałka w jajku ta taka słodka???? heee jakos nie widze tego,ales mnie zaciekawiła ;-))
Ja co prawda nie Jagodzianka ;) ale dopiszę :) Może być taka słodka chałka ;) wtedy jeszcze do jajek można dodać trochę mleka i cukier waniliowy ;) super smakuje z dżemem/powidłami/miodem/serkiem waniliowym itd.

Chleb w jajku - zwykły, razowy, z ziarnami :) ja do jajek dodaję trochę jarzynki, zielonej czubrycy, słodkiej papryki ;) zjadamy z keczupem :) kiedyś miałam od cioci taką konfiturę z kabaczka i pomidorów - z takim smażonym chlebem w jajku smakowała obłędnie :)

U mnie nazywamy to "chleb w jajku" ale często używa się nazwy tosty francuskie ;)
Noo jestem w szoku ,jeszcze nigdy chałki w jajku nie jadłam ;-)) na pewno spróbuje. Agusia u mnie tez to sie nazywa chleb w jajku i tez zjadamy z keczupem ;-))
moj Konrad czesto je na sniadanie "chleb w jajku"
akurat bardzo mu smakuje z cukrem:-)
mojej kuzynce smakuje z zoltym serem, szynka, kiszonym ogorkiem, duzo dodatkow pasuje do tego
Chalke tez jadlam, z dodatkiem miodu:-)
My też uwielbiamy takie tosty. Kiedyś jeszcze dodawałam duszone pieczarki. Z ketchupem smakowały pysznie. Teraz jakoś tylko ketchup...
meggi, tak chałka, taka słodka z kruszonką:) kroisz na grubsze plastry, jajcora z mlekiem bełtasz, do tego cukier wan/cynamon, maczasz kromki chałki, zeby nasiaknęły i najlepiej na masełku klarowanym obsmażasz na złoto-chrupko z wierzchu:) można też w piekarniku zrobić, wtedy bodajze układasz kromki na zakładke i wylewasz mieszankę jajeczno-mleczną:) to danie(smazone) to akurat jest inwencja mojego mężula śniadaniowo-niedzielna, do łóżka czasem mi się leniwie trafia:) wychodzi pyyycha...można tez gruszkę w środek kromki chałkowej wsadzić przed moczeniem w jaju i smażeniem (kawałki gruszki, raczej miękkiej,polskiej, dojrzałej, ze skórką wciskasz w naciętą kromkę), naprawdę polecam! ojej, dawno u nas nie było przez zawieruchę remontową, ale chyba w niedzielę najbliższą sobie zażyczę:)
Ja chleb w jajku zajadałam jak chodziłam do liceum i ostatnio mi się o nim przypomniało - zrobiłam z serem żółtym. Mój mąż tego nie znał ale jemu i córce bardzo smakowało:-)
OOOOOO chleb w jajku-----------pychota.
Moja mama robiła kromeczki bułki paryskiej w jajku. Jak byłam mała.
Mój mąż to nawet na zimno lubi. Kiedyś jak jeszcze łąził na ryby to zawsze sobie nasmażył takiego chleba i wcinał nad rzeka( za kawalerskich czasow). Do dziś to wspomina:)))

Ja nieraz robie teraz. I jemy bez niczego.
Witajcie
o watek się rozwija:) Ja też lubię z serem ,ale wypróbuje dodać jarzynki i papryki słodkiej,bo tradycyjnie daje sol i pieprz.Chałki nie jadłam z jakiem ale na pewno zrobię.
Miłego dnia życzę
Ostatnio robiłam po raz pierwszy pierogi leniwe. Co prawda 4 składniki, bo jajko, mąka, twaróg i cukier waniliowy, ale w miarę szybko się robi i smakują super z cynamonem :)
A ja lubię makaron penne,duszone pieczarki z odrobiną słodkiej śmietanki 18 lub 30. Bardzo delikatne.Smakuje na ciepło (jako danie obiadowe) i na zimno z dodatkiem szynki i jajka na twardo (jako sałatka)
krem z cukini: cukinia+ziemniaki+przyprawy
krem z marchewwki; marchew+ziemniaki+przyprawy.
krem z papryki itp itd.
Moznazrobic koktajl z truskawek lub innych owocow: owoce+ maslanka i cukier, wszystko miksujemy razem:-))
frytki--ziemniaki smazone na oleju
surowka z kiszonej kapusty-- kiszona kapusta+ olej+ cukie i pieprz
surowka ze swiezej kapusty-- kapusta poszatkowana+ troche soku z cytryny, majonez , sol, pieprz
danie do ryzu lub makaronu-- mielone z drobiu lub wieprzowe robimy malutkie kulki, smazymy na oleju, wrzucamy potem do gata.
na patelni smazymy pieczarki z cebula i dodajemy do gara z klopsikami, dolewamy wody, tak aby wszystko bylo" przykryte" przyprawiamy i gotujemy chwilke.
Dodajemy smietanke 30% i dodajemy do makaronu lub ryzu czy ziemniakow.
Troche jest z tym roboty, ale w sumie potrzebne 3 skladniki: klopsiki, pieczarki i smietana:-))
Graszka, Graszka Twoje klopsiki pachną pysznie.....:)))
Tylko,że to troszkę więcej niż 3 składniki, ale brzmi fajnie....muszę to zapamiętać i zrobić jak sie pozbędziemy zapasów weekendowych i pogoda zelżeje...
Mamusiu b-- troche haotycznie napisalam, ale te klopsiki z pieczarkami w smietanowym sosie nam tak smakowaly w sobote, ze zrobilam je tez w niedziele:-)) tylko ze ja surowy makaron dalam do gata z klopsikamioi pievczarkami, zeby sie ugotowal:-)) nie gotowalam osobno;-) buzka
przepraszam za bledy literowe, ale przez ta popękana szybke w telefonie, slabo widac.
Nie bede naprawiac, bo za dwa m- ce konczy mi sie umowa i wybiore nowy tel.

Jeszcze przypomniala mi sie salatka, ktora czestowala mnie czrsto kolezanka w pracy.
makaron taki w ksztalcie ryzu+ tunczyk z puszki+ kukurydza, pomieszac z pieprzem i sola.
salatka nr.2: makaron ugotowany+ swiezy ogorek+ pokrojona w kostke szynka lub inna ulubiona wedlina- pomieszac z majonezem, sola, pieprzem i dwoma zabkami czosnku przecisnietego przez praske
makaron w kształcie ryżu nazywa się orzo:) dobra jest z nim tez sałatka z surimi: 1 opak. orzo, 1 opak. paluszkow surimi w kostke, duużo świeżego koperku, kukurydza, majonez, sól, pieprz-właściwie robi sie samo, smakuje wybornie:) zamiast orzo można dać makaron ryżowy tao tao (lub zamiennik) tylko te najcieńsze niteczki- jeszcze szybciej, bo zalewa się wrzątkiem, bez gotowania:)
fajna jest też sałatka: brokul, feta, sos czosnkowy na jogurcie, posypane słonecznikiem.proste i dobre:)
ah, do ałatki z surimi jeszcze świezy ogórek w kosteczke, wbrew pozorom, robi sie caloć naprawde szybko.
Jagodzianko, w sobote mam chrzciny malej, gdzie dostane orzo? sa moze w kauflandzie albo w lidlu?
a salatke z brokulem i slonecznikiem mam rowniez w planach zrobic na chrzciny:-) robilam ja wiele razy, tylko ze zamiast fety-- zolty ser i szynke w kostke+ grejpfrut obrany z bialych blonek pokawalkowany:-)
Nam najbardziej smakuje sałatka brokułowa z prażonym słonecznikiem i szynką ;) (+majonez oczywiście)
Ale ciekawie brzmi ta sałatka z gerjpfrutem :P
Graszko, orzo na pewno w tesco, realu, auchan, mysle, ze kaufland także (rzadko tam bywam), lidl niekoniecznie:) ale do surimi polecam ten ryzowy tao tao, z tych dwóch pozycji, z tym makaronem jest lepsza ta sałatka (choc obie pyszne:)
Dziekuje Jagodzianko:-))
A jadlyście tzw. Kukółcze jajo? Z kromki chleba wycinamy szklanką środek, taką wyciętą kromkę, kładziemy na rozgrzany olej i wbijamy do tej dziurki jajo przyprawiamy, kiedy sie troszkę zetnie przekrecamy na druga stronę na koniec posypujemy szczypiorkiem przed podaniem plus jak lubicie ketchup, pychaaa.
Przypomniał mi się jeszcze przepis Obiad: ryż z tuńczykiem z puszki, podsmażaną cebulką i sosem sojowym. Nauczyła mnie tej potrawy moja koreańska koleżanka.Jest szybki i bardzo smaczny :)
sałatka - kilka ugotowanych jajek, pokrojona w kosteczkę szyneczka , puszka kukurydzy, majonez, wymieszać tylko, nawet nie trzeba doprawiać a jest pyszna
Skrzydełka, albo udka z kurczaka+miód+magii. Gotujemy ok 1 godz. 20 minut.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Gotujemy w wodzie?
Dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam zielony koktajl. Świeży szpinak, melon, banan, cytryna i trochę wody. Wyszedł pyszny. Polecam!

Inne tematy z forum Kulinaria

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?

do góry