Widok
Przepisy max 3 składniki
U mnie w kuchni dominują bardzo proste potrawy, które się szybko przygotowuje. Może podzielicie się swoimi pomysłami na takie proste dania? Ja ostatnio odkryłam placuszki bananowe, do których potrzebne są tylko 2 składniki! 3 jajka+1 dojrzały banan trzeba razem zmiksować i smażyć na patelni niewielkie placuszki. Są przepyszne. Mój 1,5 roczny syn też uwielbia :)
hmm..pierogi z jagodami/ czeresniami...masz dwa skladniki (ciasto:maka plus ciepla woda), i nadzienie: owoce:)
placki z cukinii (tarta cukinia, maka, jajo)
gulasz, taki najprostszy lub mieso w sosie wlasnym - mieso, cebula, przyprawy
mieso pieczone - kurczak, pieczen- schab, szynka wp, karkowka (masz mieso lus przyprawy)
zreszta zwykly kotlet tez jest 3 skladnikowy-mieso,jajo,bulka tarta
zestaw obiadowy:ziemniaki, jajo sadzone i ogorek malosolny?
placki z cukinii (tarta cukinia, maka, jajo)
gulasz, taki najprostszy lub mieso w sosie wlasnym - mieso, cebula, przyprawy
mieso pieczone - kurczak, pieczen- schab, szynka wp, karkowka (masz mieso lus przyprawy)
zreszta zwykly kotlet tez jest 3 skladnikowy-mieso,jajo,bulka tarta
zestaw obiadowy:ziemniaki, jajo sadzone i ogorek malosolny?
no i wszelkie warzywa na patelnie: mieso, warzywa, do tego ryz/makaron/ tortilla
zupy: pomidorowa z z ryzem, krem z brokuła (jeden skladnik:brkul), krem z cukinii/dyni (cukinia/dynia, marchewka,ziemniak)
hmm, gołąbki?: mieso, ryz, kapusta
pulpety w sosie: mieso,jajo, przecier pomidorowy lub smietanka z koperkiem
parowki w ciescie francuskim
zapiekanki makaronowe z miesem mielonym:makaron, mieso przesmazone jak do bolognese, posypac serem
jak widac, ilosc skladnikow, nie zawsze idzie w parze z krotkim czsem przygotowania potrawy(golabki, pierogi)...wiec jednak nie ograniczalabym sie iloscia skladnikow...
zupy: pomidorowa z z ryzem, krem z brokuła (jeden skladnik:brkul), krem z cukinii/dyni (cukinia/dynia, marchewka,ziemniak)
hmm, gołąbki?: mieso, ryz, kapusta
pulpety w sosie: mieso,jajo, przecier pomidorowy lub smietanka z koperkiem
parowki w ciescie francuskim
zapiekanki makaronowe z miesem mielonym:makaron, mieso przesmazone jak do bolognese, posypac serem
jak widac, ilosc skladnikow, nie zawsze idzie w parze z krotkim czsem przygotowania potrawy(golabki, pierogi)...wiec jednak nie ograniczalabym sie iloscia skladnikow...
Dzięki za fajne pomysły. A może coś na słodko?
te placuszki, ktore robisz - zmeniasz tylko owoce
salatka owocowa z jogurtem naturalnym i posypana starta czekolada na to - tu dowoli owocow - moze byc jeden, moze byc kilka
budyn
kisiel - sam albo z owocami
gotowy biszkopt + owoce alno galaretka albo jedno i drugie + bita smietana
sama galaretka z owocami i bita smietana
koktajle owocowe z cukrem waniliowym
no i gotowce: np sernik na zimno
to z takich, ktore ja robie, jak potrzebuje szybko zjesc cos slodkiego :)
salatka owocowa z jogurtem naturalnym i posypana starta czekolada na to - tu dowoli owocow - moze byc jeden, moze byc kilka
budyn
kisiel - sam albo z owocami
gotowy biszkopt + owoce alno galaretka albo jedno i drugie + bita smietana
sama galaretka z owocami i bita smietana
koktajle owocowe z cukrem waniliowym
no i gotowce: np sernik na zimno
to z takich, ktore ja robie, jak potrzebuje szybko zjesc cos slodkiego :)
może nie 3 składnikowe, ale polecam muffinki, naprawde robi sie jej bardzo szybko, bez uzycia miksera itp, mieszasz w jednej misce: olej, jaja, mleko, w drugiej make, cukier, proszek do pieczenia/sode, wlewasz mokre do suchych, mieszasz lyzka, wylewasz na papilotki i 30 min w piekarniku. to przepis bazowy, dorzucasz np. jagody, banany, kakao,czekolade i masz rozne smaki...jakby co podam konkretnie przepis:)
Dziewuszki, juz wszystkie przepisy tu umiescilyscie, jakie mi przychodza do glowy.
Chociaz.....aaa juz wiem! kanapka: kromka chleba lub kajzerka, tudziez grachamka, rogalik+ maslo+ szynka, baleron, poledwica, pasztet, ser, lub co kto lubi:-)))
ale zablysnelam!!!
Pozdrawiam was serdecznie, milego wieczorku:-)
Chociaz.....aaa juz wiem! kanapka: kromka chleba lub kajzerka, tudziez grachamka, rogalik+ maslo+ szynka, baleron, poledwica, pasztet, ser, lub co kto lubi:-)))
ale zablysnelam!!!
Pozdrawiam was serdecznie, milego wieczorku:-)
Ja co prawda nie Jagodzianka ;) ale dopiszę :) Może być taka słodka chałka ;) wtedy jeszcze do jajek można dodać trochę mleka i cukier waniliowy ;) super smakuje z dżemem/powidłami/miodem/serkiem waniliowym itd.
Chleb w jajku - zwykły, razowy, z ziarnami :) ja do jajek dodaję trochę jarzynki, zielonej czubrycy, słodkiej papryki ;) zjadamy z keczupem :) kiedyś miałam od cioci taką konfiturę z kabaczka i pomidorów - z takim smażonym chlebem w jajku smakowała obłędnie :)
U mnie nazywamy to "chleb w jajku" ale często używa się nazwy tosty francuskie ;)
Chleb w jajku - zwykły, razowy, z ziarnami :) ja do jajek dodaję trochę jarzynki, zielonej czubrycy, słodkiej papryki ;) zjadamy z keczupem :) kiedyś miałam od cioci taką konfiturę z kabaczka i pomidorów - z takim smażonym chlebem w jajku smakowała obłędnie :)
U mnie nazywamy to "chleb w jajku" ale często używa się nazwy tosty francuskie ;)
My też uwielbiamy takie tosty. Kiedyś jeszcze dodawałam duszone pieczarki. Z ketchupem smakowały pysznie. Teraz jakoś tylko ketchup...
meggi, tak chałka, taka słodka z kruszonką:) kroisz na grubsze plastry, jajcora z mlekiem bełtasz, do tego cukier wan/cynamon, maczasz kromki chałki, zeby nasiaknęły i najlepiej na masełku klarowanym obsmażasz na złoto-chrupko z wierzchu:) można też w piekarniku zrobić, wtedy bodajze układasz kromki na zakładke i wylewasz mieszankę jajeczno-mleczną:) to danie(smazone) to akurat jest inwencja mojego mężula śniadaniowo-niedzielna, do łóżka czasem mi się leniwie trafia:) wychodzi pyyycha...można tez gruszkę w środek kromki chałkowej wsadzić przed moczeniem w jaju i smażeniem (kawałki gruszki, raczej miękkiej,polskiej, dojrzałej, ze skórką wciskasz w naciętą kromkę), naprawdę polecam! ojej, dawno u nas nie było przez zawieruchę remontową, ale chyba w niedzielę najbliższą sobie zażyczę:)
OOOOOO chleb w jajku-----------pychota.
Moja mama robiła kromeczki bułki paryskiej w jajku. Jak byłam mała.
Mój mąż to nawet na zimno lubi. Kiedyś jak jeszcze łąził na ryby to zawsze sobie nasmażył takiego chleba i wcinał nad rzeka( za kawalerskich czasow). Do dziś to wspomina:)))
Ja nieraz robie teraz. I jemy bez niczego.
Moja mama robiła kromeczki bułki paryskiej w jajku. Jak byłam mała.
Mój mąż to nawet na zimno lubi. Kiedyś jak jeszcze łąził na ryby to zawsze sobie nasmażył takiego chleba i wcinał nad rzeka( za kawalerskich czasow). Do dziś to wspomina:)))
Ja nieraz robie teraz. I jemy bez niczego.
Ostatnio robiłam po raz pierwszy pierogi leniwe. Co prawda 4 składniki, bo jajko, mąka, twaróg i cukier waniliowy, ale w miarę szybko się robi i smakują super z cynamonem :)
Moznazrobic koktajl z truskawek lub innych owocow: owoce+ maslanka i cukier, wszystko miksujemy razem:-))
frytki--ziemniaki smazone na oleju
surowka z kiszonej kapusty-- kiszona kapusta+ olej+ cukie i pieprz
surowka ze swiezej kapusty-- kapusta poszatkowana+ troche soku z cytryny, majonez , sol, pieprz
danie do ryzu lub makaronu-- mielone z drobiu lub wieprzowe robimy malutkie kulki, smazymy na oleju, wrzucamy potem do gata.
na patelni smazymy pieczarki z cebula i dodajemy do gara z klopsikami, dolewamy wody, tak aby wszystko bylo" przykryte" przyprawiamy i gotujemy chwilke.
Dodajemy smietanke 30% i dodajemy do makaronu lub ryzu czy ziemniakow.
Troche jest z tym roboty, ale w sumie potrzebne 3 skladniki: klopsiki, pieczarki i smietana:-))
frytki--ziemniaki smazone na oleju
surowka z kiszonej kapusty-- kiszona kapusta+ olej+ cukie i pieprz
surowka ze swiezej kapusty-- kapusta poszatkowana+ troche soku z cytryny, majonez , sol, pieprz
danie do ryzu lub makaronu-- mielone z drobiu lub wieprzowe robimy malutkie kulki, smazymy na oleju, wrzucamy potem do gata.
na patelni smazymy pieczarki z cebula i dodajemy do gara z klopsikami, dolewamy wody, tak aby wszystko bylo" przykryte" przyprawiamy i gotujemy chwilke.
Dodajemy smietanke 30% i dodajemy do makaronu lub ryzu czy ziemniakow.
Troche jest z tym roboty, ale w sumie potrzebne 3 skladniki: klopsiki, pieczarki i smietana:-))
przepraszam za bledy literowe, ale przez ta popękana szybke w telefonie, slabo widac.
Nie bede naprawiac, bo za dwa m- ce konczy mi sie umowa i wybiore nowy tel.
Jeszcze przypomniala mi sie salatka, ktora czestowala mnie czrsto kolezanka w pracy.
makaron taki w ksztalcie ryzu+ tunczyk z puszki+ kukurydza, pomieszac z pieprzem i sola.
salatka nr.2: makaron ugotowany+ swiezy ogorek+ pokrojona w kostke szynka lub inna ulubiona wedlina- pomieszac z majonezem, sola, pieprzem i dwoma zabkami czosnku przecisnietego przez praske
Nie bede naprawiac, bo za dwa m- ce konczy mi sie umowa i wybiore nowy tel.
Jeszcze przypomniala mi sie salatka, ktora czestowala mnie czrsto kolezanka w pracy.
makaron taki w ksztalcie ryzu+ tunczyk z puszki+ kukurydza, pomieszac z pieprzem i sola.
salatka nr.2: makaron ugotowany+ swiezy ogorek+ pokrojona w kostke szynka lub inna ulubiona wedlina- pomieszac z majonezem, sola, pieprzem i dwoma zabkami czosnku przecisnietego przez praske
makaron w kształcie ryżu nazywa się orzo:) dobra jest z nim tez sałatka z surimi: 1 opak. orzo, 1 opak. paluszkow surimi w kostke, duużo świeżego koperku, kukurydza, majonez, sól, pieprz-właściwie robi sie samo, smakuje wybornie:) zamiast orzo można dać makaron ryżowy tao tao (lub zamiennik) tylko te najcieńsze niteczki- jeszcze szybciej, bo zalewa się wrzątkiem, bez gotowania:)
fajna jest też sałatka: brokul, feta, sos czosnkowy na jogurcie, posypane słonecznikiem.proste i dobre:)
fajna jest też sałatka: brokul, feta, sos czosnkowy na jogurcie, posypane słonecznikiem.proste i dobre:)
A jadlyście tzw. Kukółcze jajo? Z kromki chleba wycinamy szklanką środek, taką wyciętą kromkę, kładziemy na rozgrzany olej i wbijamy do tej dziurki jajo przyprawiamy, kiedy sie troszkę zetnie przekrecamy na druga stronę na koniec posypujemy szczypiorkiem przed podaniem plus jak lubicie ketchup, pychaaa.
Przypomniał mi się jeszcze przepis Obiad: ryż z tuńczykiem z puszki, podsmażaną cebulką i sosem sojowym. Nauczyła mnie tej potrawy moja koreańska koleżanka.Jest szybki i bardzo smaczny :)
Gotujemy w wodzie?
Dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam zielony koktajl. Świeży szpinak, melon, banan, cytryna i trochę wody. Wyszedł pyszny. Polecam!