Widok

Przepisy max 3 składniki

U mnie w kuchni dominują bardzo proste potrawy, które się szybko przygotowuje. Może podzielicie się swoimi pomysłami na takie proste dania? Ja ostatnio odkryłam placuszki bananowe, do których potrzebne są tylko 2 składniki! 3 jajka+1 dojrzały banan trzeba razem zmiksować i smażyć na patelni niewielkie placuszki. Są przepyszne. Mój 1,5 roczny syn też uwielbia :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam zielony koktajl. Świeży szpinak, melon, banan, cytryna i trochę wody. Wyszedł pyszny. Polecam!
Gotujemy w wodzie?
Skrzydełka, albo udka z kurczaka+miód+magii. Gotujemy ok 1 godz. 20 minut.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
sałatka - kilka ugotowanych jajek, pokrojona w kosteczkę szyneczka , puszka kukurydzy, majonez, wymieszać tylko, nawet nie trzeba doprawiać a jest pyszna
Przypomniał mi się jeszcze przepis Obiad: ryż z tuńczykiem z puszki, podsmażaną cebulką i sosem sojowym. Nauczyła mnie tej potrawy moja koreańska koleżanka.Jest szybki i bardzo smaczny :)
A jadlyście tzw. Kukółcze jajo? Z kromki chleba wycinamy szklanką środek, taką wyciętą kromkę, kładziemy na rozgrzany olej i wbijamy do tej dziurki jajo przyprawiamy, kiedy sie troszkę zetnie przekrecamy na druga stronę na koniec posypujemy szczypiorkiem przed podaniem plus jak lubicie ketchup, pychaaa.
Dziekuje Jagodzianko:-))
Graszko, orzo na pewno w tesco, realu, auchan, mysle, ze kaufland także (rzadko tam bywam), lidl niekoniecznie:) ale do surimi polecam ten ryzowy tao tao, z tych dwóch pozycji, z tym makaronem jest lepsza ta sałatka (choc obie pyszne:)
Nam najbardziej smakuje sałatka brokułowa z prażonym słonecznikiem i szynką ;) (+majonez oczywiście)
Ale ciekawie brzmi ta sałatka z gerjpfrutem :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a salatke z brokulem i slonecznikiem mam rowniez w planach zrobic na chrzciny:-) robilam ja wiele razy, tylko ze zamiast fety-- zolty ser i szynke w kostke+ grejpfrut obrany z bialych blonek pokawalkowany:-)
Jagodzianko, w sobote mam chrzciny malej, gdzie dostane orzo? sa moze w kauflandzie albo w lidlu?
ah, do ałatki z surimi jeszcze świezy ogórek w kosteczke, wbrew pozorom, robi sie caloć naprawde szybko.
makaron w kształcie ryżu nazywa się orzo:) dobra jest z nim tez sałatka z surimi: 1 opak. orzo, 1 opak. paluszkow surimi w kostke, duużo świeżego koperku, kukurydza, majonez, sól, pieprz-właściwie robi sie samo, smakuje wybornie:) zamiast orzo można dać makaron ryżowy tao tao (lub zamiennik) tylko te najcieńsze niteczki- jeszcze szybciej, bo zalewa się wrzątkiem, bez gotowania:)
fajna jest też sałatka: brokul, feta, sos czosnkowy na jogurcie, posypane słonecznikiem.proste i dobre:)
przepraszam za bledy literowe, ale przez ta popękana szybke w telefonie, slabo widac.
Nie bede naprawiac, bo za dwa m- ce konczy mi sie umowa i wybiore nowy tel.

Jeszcze przypomniala mi sie salatka, ktora czestowala mnie czrsto kolezanka w pracy.
makaron taki w ksztalcie ryzu+ tunczyk z puszki+ kukurydza, pomieszac z pieprzem i sola.
salatka nr.2: makaron ugotowany+ swiezy ogorek+ pokrojona w kostke szynka lub inna ulubiona wedlina- pomieszac z majonezem, sola, pieprzem i dwoma zabkami czosnku przecisnietego przez praske
Mamusiu b-- troche haotycznie napisalam, ale te klopsiki z pieczarkami w smietanowym sosie nam tak smakowaly w sobote, ze zrobilam je tez w niedziele:-)) tylko ze ja surowy makaron dalam do gata z klopsikamioi pievczarkami, zeby sie ugotowal:-)) nie gotowalam osobno;-) buzka
Graszka, Graszka Twoje klopsiki pachną pysznie.....:)))
Tylko,że to troszkę więcej niż 3 składniki, ale brzmi fajnie....muszę to zapamiętać i zrobić jak sie pozbędziemy zapasów weekendowych i pogoda zelżeje...
Moznazrobic koktajl z truskawek lub innych owocow: owoce+ maslanka i cukier, wszystko miksujemy razem:-))
frytki--ziemniaki smazone na oleju
surowka z kiszonej kapusty-- kiszona kapusta+ olej+ cukie i pieprz
surowka ze swiezej kapusty-- kapusta poszatkowana+ troche soku z cytryny, majonez , sol, pieprz
danie do ryzu lub makaronu-- mielone z drobiu lub wieprzowe robimy malutkie kulki, smazymy na oleju, wrzucamy potem do gata.
na patelni smazymy pieczarki z cebula i dodajemy do gara z klopsikami, dolewamy wody, tak aby wszystko bylo" przykryte" przyprawiamy i gotujemy chwilke.
Dodajemy smietanke 30% i dodajemy do makaronu lub ryzu czy ziemniakow.
Troche jest z tym roboty, ale w sumie potrzebne 3 skladniki: klopsiki, pieczarki i smietana:-))
krem z cukini: cukinia+ziemniaki+przyprawy
krem z marchewwki; marchew+ziemniaki+przyprawy.
krem z papryki itp itd.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja lubię makaron penne,duszone pieczarki z odrobiną słodkiej śmietanki 18 lub 30. Bardzo delikatne.Smakuje na ciepło (jako danie obiadowe) i na zimno z dodatkiem szynki i jajka na twardo (jako sałatka)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
My też uwielbiamy takie tosty. Kiedyś jeszcze dodawałam duszone pieczarki. Z ketchupem smakowały pysznie. Teraz jakoś tylko ketchup...

Inne tematy z forum Kulinaria

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?

do góry