Odpowiadasz na:

Re: Przepisy na dania ze schabu.

- zrazy ze schabu :] dla Agag na chrzciny robiłam wersję faszerowaną ziołowym mięskiem mielonym :] (dużo pietruszki i świeżej mięty + inne zioła)
do środka można dać np. tylko żółty ser,... rozwiń

- zrazy ze schabu :] dla Agag na chrzciny robiłam wersję faszerowaną ziołowym mięskiem mielonym :] (dużo pietruszki i świeżej mięty + inne zioła)
do środka można dać np. tylko żółty ser, albo pieczarki z cebulką, albo ser i paprykę itd. :]

- schabowe kieszonki z brzoskwiniami, panierowane i smażone jak kotlety :] lub łatwiejsza wersja - na usmażone kotlety schabowe położyć po plastrze ananasa lub brzoskwini(wg uznania) i przykryć plastrem sera, zapiec :)

- schab duszony w mleku :) (z sosem mlecznym)

- schab pieczony/gotowany do chleba :]

- jeszcze nie robiłam ale mam zamiar http://arafatka35.bloog.pl/id,332532569,title,Schab-ze-szpinakiem-a-la-de-volaille,index.html?ticaid=610255

_______________

jeśli chodzi o ziemniaki - nie wiem czy wyłapałaś w wątku obiadowym ten przepis? ziemniaki pieczone po szwedzku :) http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/ziemniaki_pieczone_po_szwedzku

ja na szybko robię tak - ziemniaki kroję w ósemki :] (obrane lub nie - zależy jakie są ładne) wrzucam do miski, polewam olejem, posypuję obficie tymiankiem i słodka papryką, mieszam żeby ziemniaczki ładnie pokryły się przyprawami :] rozkładam równomiernie na blaszce i hop do piekarnika na 200-220'C. Solę dopiero bezpośrednio przed podaniem :)

tutaj mój przez lata wypracowany/doskonalony przepis na ziemniaczki grillowane ;) wszyscy je uwielbiają ;)

*** GRILLOWANE ZIEMNIACZKI ***
ziemniaki obieramy i kroimy w mniej więcej równej wielkości kawałki (jeśli ktoś lubi się bawić, albo chce żeby ziemniaczki ślicznie wyglądały może wybrać malutkie młode kartofelki), podgotowujemy w osolonej wodzie - ale tylko do momentu, aż "puszczą" zapach. w tym czasie przygotowujemy folię aluminiową - każdy ziemniaczek będzie osobno zawinięty w kawałek folii... (jakiej wielkości mają być te kawałki folii? ja robię tak - najpierw z rolki odrywam xx większych kawałków ;), a następnie rwę je na pół wszerz)
odlewamy.
kładziemy po jednym ziemniaczku na każdym kawałku folii, na każdego kartofelka kładziemy wiórek masła i posypujemy przyprawą grillową. następnie dokładnie zawijamy i "zgniatamy" kulkę - żeby folia nie odstawała. jeśli folia się przerwie - musicie zawinąć w drugi kawałek folii.
pieczemy na ruszcie(co jakiś czas przewracając) do miękkości - to sprawdzajcie widelcem

a do ziemniaczków obowiązkowo sosik - uwielbiany przez wszystkich moich gości (niektórzy zimą o nim marzą) SOS TZATZIKI - rewelacyjny :)

___

albo

*** SAŁATKA ZIEMNIACZANA ***

~ ugotowane ziemniaki
~ świeży ogórek
~ twaróg
~ szczypiorek (może być do tego mała cebula)
~ śmietana, dużo soli i biały pieprz

Ziemniaki kroimy w dość duże i grube plasterki (żeby było widać i czuć zębem co się je). Obranego ogórka kroimy wzdłuż na 2(a jeśli większy to na 4) i w plasterki. Szczypiorek(+ewentualną cebulę) drobno siekamy. Twaróg kruszymy. Wszystko mieszamy, dodajemy śmietanę, dużo soli(ta sałatka musi być lekko przesolona) i pieprz. Mieszamy dokładnie i wstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki.
Podajemy schłodzoną.
Ziemniaczana sałatka fantastycznie się sprawdza latem jako obiad lub kolacja...

zobacz wątek
11 lat temu
AgusiaGda

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry