Widok

Przepisy na dania ze schabu.

Dziewczyny macie jakies fajne przepisy na potrawy ze schabu?

I może na jakieś ziemniaki?

Będę wdzięczna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam sprawdzony przepis.Schab pokroić tak jak na schabowe.Rozbijamy mięso.Mięso odrobinkę solimy .Na to pieczarki starte na tarce,a na to ser żółty.Na wierzch łyżka majonezu.I tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku 1h w temp.180 stopni.

My uwielbiamy tak przygotowane mięsko.
yhy to co Ewa podała i drugi na kotleta kladziesz paprykę świeżą, cebulę, ser, pieczarki i przykrywasz drugim kotletem i ja zwasze wykałaczkami spinam brzegi jeden do drugiego i dalej jajko, panierka i na patelnię.
no i przyprawiasz mięsko wg uznania co tam lubisz ;)

proste ale dobree :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
- zrazy ze schabu :] dla Agag na chrzciny robiłam wersję faszerowaną ziołowym mięskiem mielonym :] (dużo pietruszki i świeżej mięty + inne zioła)
do środka można dać np. tylko żółty ser, albo pieczarki z cebulką, albo ser i paprykę itd. :]

- schabowe kieszonki z brzoskwiniami, panierowane i smażone jak kotlety :] lub łatwiejsza wersja - na usmażone kotlety schabowe położyć po plastrze ananasa lub brzoskwini(wg uznania) i przykryć plastrem sera, zapiec :)

- schab duszony w mleku :) (z sosem mlecznym)

- schab pieczony/gotowany do chleba :]

- jeszcze nie robiłam ale mam zamiar http://arafatka35.bloog.pl/id,332532569,title,Schab-ze-szpinakiem-a-la-de-volaille,index.html?ticaid=610255

jeśli chodzi o ziemniaki - nie wiem czy wyłapałaś w wątku obiadowym ten przepis? ziemniaki pieczone po szwedzku :) http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/ziemniaki_pieczone_po_szwedzku

ja na szybko robię tak - ziemniaki kroję w ósemki :] (obrane lub nie - zależy jakie są ładne) wrzucam do miski, polewam olejem, posypuję obficie tymiankiem i słodka papryką, mieszam żeby ziemniaczki ładnie pokryły się przyprawami :] rozkładam równomiernie na blaszce i hop do piekarnika na 200-220'C. Solę dopiero bezpośrednio przed podaniem :)

tutaj mój przez lata wypracowany/doskonalony przepis na ziemniaczki grillowane ;) wszyscy je uwielbiają ;)

*** GRILLOWANE ZIEMNIACZKI ***
ziemniaki obieramy i kroimy w mniej więcej równej wielkości kawałki (jeśli ktoś lubi się bawić, albo chce żeby ziemniaczki ślicznie wyglądały może wybrać malutkie młode kartofelki), podgotowujemy w osolonej wodzie - ale tylko do momentu, aż "puszczą" zapach. w tym czasie przygotowujemy folię aluminiową - każdy ziemniaczek będzie osobno zawinięty w kawałek folii... (jakiej wielkości mają być te kawałki folii? ja robię tak - najpierw z rolki odrywam xx większych kawałków ;), a następnie rwę je na pół wszerz)
odlewamy.
kładziemy po jednym ziemniaczku na każdym kawałku folii, na każdego kartofelka kładziemy wiórek masła i posypujemy przyprawą grillową. następnie dokładnie zawijamy i "zgniatamy" kulkę - żeby folia nie odstawała. jeśli folia się przerwie - musicie zawinąć w drugi kawałek folii.
pieczemy na ruszcie(co jakiś czas przewracając) do miękkości - to sprawdzajcie widelcem

a do ziemniaczków obowiązkowo sosik - uwielbiany przez wszystkich moich gości (niektórzy zimą o nim marzą) SOS TZATZIKI - rewelacyjny :)

___

albo

*** SAŁATKA ZIEMNIACZANA ***

~ ugotowane ziemniaki
~ świeży ogórek
~ twaróg
~ szczypiorek (może być do tego mała cebula)
~ śmietana, dużo soli i biały pieprz

Ziemniaki kroimy w dość duże i grube plasterki (żeby było widać i czuć zębem co się je). Obranego ogórka kroimy wzdłuż na 2(a jeśli większy to na 4) i w plasterki. Szczypiorek(+ewentualną cebulę) drobno siekamy. Twaróg kruszymy. Wszystko mieszamy, dodajemy śmietanę, dużo soli(ta sałatka musi być lekko przesolona) i pieprz. Mieszamy dokładnie i wstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki.
Podajemy schłodzoną.
Ziemniaczana sałatka fantastycznie się sprawdza latem jako obiad lub kolacja...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dzięki Dziewczyny.

Aga ta sałatka ziemniaczana,na pewno wykorzystam.

A ten schab w mleku,to przepis znajdę w naszym wątku obiadowym?

Aga,a poleć jakąś inną panierkę do schabu niż tradycyjna.
u nas ta sałatka robiona jest latem, na działce :] najlepiej podczas upałów ;) wtedy świetnie zastępuje obiad lub kolację :] ale musi być zimna(z lodówki) ;)

panierka to temat rzeka :))) napiszę Ci ogólnie jakie znam panierki - a Ty próbuj :] co Wam będzie smakowało :]

- może być z pokruszonych płatków kukurydzianych, pokruszonych chipsów lub krakersów :)

- z płatków migdałowych (to akurat od karpia w migdałach ;) robiłam na święta i ostatnio 2 x na obiad - tak nam posmakował :) właśnie z tą panierką, najpierw mąka, później jajko, dalej płatki migdałowe - podsmażyć na złoto, później podgrzać/podpiec w piekarniku)

- z płatków owsianych lub jęczmiennych (zamiast bułki tartej)

- mix (moja ulubiona - wybierz składniki które masz/lubisz) - płatki owsiane, płatki jęczmienne, otręby(zależy jakie mam - 3 zbóż, orkiszowe, razowe, żytnie), siemię lniane, sezam, wiórki kokosowe, słonecznik
tu możesz zobaczyć jak wygląda na kotlecie ;) wystawiałam przepis dla WOŚP http://aukcje.wosp.org.pl/kotleciki-z-piersi-kurczaka-inaczej-przepis-i795655

tu masz też ciekawą panierkę http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/miesa/schabowe_w_panierce_trzy_ziarna_z_surowka :)

ostatnio często robię piersi z kurczaka po żydowsku - tam jest panierka z jajka i mąki :] robi się takie fajne ciasto jak w KFC ;) normalnie smażę, a później podgrzewam w piekarniku z opcją termoobiegu :) myślę, że inne mięso też byłoby smaczne :]

co do schabu w mleku - próbowałam kilka przepisów :]
np. z tego http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/miesa/schab_w_mleku

a ostatnio z tego:
1,5 kg schabu
1l mleka
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
4 gałązki rozmarynu (dałam suszony)
świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki)
5-6 goździków
4 ząbki czosnku
sól, pieprz

-------
Schab obsmażyć ze wszystkich stron na maśle i oleju. Kiedy będzie rumiany wyjąć go z tłuszczu. Do garnka wlać mleko, dodać rozgniecione ząbki czosnku i inne przyprawy, zagotować. Schab oprószyć sola i pieprzem, włożyć go do wrzącego mleka. Dusić pod przykryciem 1,5-2godz.

ten przepis najbardziej mi pasuje :] wyciągam z zamrażarki 4 kotlety schabowe i postępuję jak w przepisie ;) nie martw się wyglądem sosu - pojawi się taka twarda piana, skrzepy ;) trzeba wyjąć mięso i sos potraktować blenderem :]
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
no to podbijam :] mam mały kawałek schabu :] jeszcze nie pokroiłam go w plastry ;) i nie wiem co z niego zrobić :] nie mam weny :] znudziły mi się kotlety schabowe, schab duszony w mleku ;)

podrzućcie jakiś pomysł :)
póki co znalazłam np.: http://karola.przepisy.net/schab-duszony-z-jablkami-i-suszona-zurawina/zdjecie/5119/
i schab ze stronki Aleex - szynka wg przepisu z jej stronki była świątecznym przebojem naszego forum ;) http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/02/schab-po-cygansku-wg-aleex.html
ja np robię bitki ze schabu w sosie śmietanowo-chrzanowo-musztardowo-koperkowym ;-)

Najlepiej sprawdz na stonie dobrowolskich tam mają swietne przepisy!

Inne tematy z forum Kulinaria

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

do góry