Widok

Przepisy-na-domowe-SOSY

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Wrzucajcie tu swoje przepisy na sosiki domowej roboty
jak je zgeszczacie (oprocz mąką i śmietaną)???
bo moj gulaszowy coś za plynny mi osotnio wyszed
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zagęszczam mąką ze śmietaną głównie , wyjątkowo do gulaszu dodaję FIX do gulaszu bo jakoś bardziej mi smakuje - jest taki Knorra ltez Biedronka ma taki fix -sos.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja obsmażam mięso w przyprawach i dodaje wody i z tego wychodzi sos a zaklepuje np dwie łyżki miękkiego masła z 1 łyżką mąki to utrzeć ze sobą i około 5 minut na wolnym ogniu sie dusi i robi się gęste.
sparzam pomidory, obieram ze skórki, kroję, rozdrabniam blenderem.
rozpuszczam kostkę rosołową i dodaję do pomidorów, zagęszczam śmietaną i doprawiam
mój gulasz - mięso pokrojone, przyprawione, zostawione na noc w lodówce :]

następnego dnia kawałki mięsa obtaczam w mące, podsmażam na lekki brąz :] (chwilę wcześniej dorzucam pokrojoną w kostkę cebulkę)
podlewam wodą i duszę :]
robię to w patelni Zepter - tam dużo wody nie trzeba ;)

bitki w sosie czy zrazy podobnie :] (z tym, że oczywiście mięso na bitki to plastry rozbite, a zrazy - plastry mięsa z "czymś" w środku :] trochę inaczej zrazy z mielonego)

ogólnie podstawą sosów jest beszamel - czy to z mlekiem czy z bulionem :]
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
a to jest ten beszamel??
a jak Agusia zgeszczasz sosy
Sos beszamelowy to maka podsmazona na masle i rozprowadzona mlekiem lub bulionem. Przyprawiona.

To podstawa wielu sosow. Do wersji z bulionem dodaj podsmazone z cebulka zielona pietruszke i masz sos pieczarkowy. Wrzuc garsc posiekanego koperku i jest sos koperkowy. Wczesniej w bulionie rozpusc koncentrat pomidorowy - powstanie sos pomidorowy.
Do wersji z mlekiem wrzuc piers z kurczaka pokrojona, przyprawiona curry i podsmazona.
Albo rodzynki i masz slodki sos do miesa.
Mozesz dodac podsmazona wloszczyzne (tarta) i cebulke, koperek np ugotowane do miekkosci zoladki, ja wole pokrojone w plastry i masz gulasz. Mozesz to tez zrobic z bulionem a pozniej dodac kwasna smietane.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
W sosie pieczarkowym "zjadlam" pieczarki ;P mialy byc podsmazone z cebulka :) do tego zielona pietruszka :)
Podsmazam pieczarki, cebule, pieprze, sole, zalewam smietanka 30%, dodaje wczesniej rozmoczone suszone grzybki, ew.troche wody w ktorej sie moczyly, gotuje na malym ogniu kilkanascie minut. Im dluzej gotuje, tym sos gestszy - sos grzybowy :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Mrowki Bigbitowki - kto zna? (21 odpowiedzi)

Chodzi mi o tekst tej piosenki, spiewalam jak bylam mala, ale nie pamietam, a chcialabym nauczyc...

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

Gdzie ubieracie swoje dzieci (36 odpowiedzi)

Witam, zastanawiam sie gdzie mogłabym nakupowac swojej córce troche rzeczy, chodzę szukam i...

do góry