Widok

Przerażona spowiedzią

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy wy też dziewuszki przejmujecie się spowiedzią? Bo ja już chyba z 10 lat nie byłam i w ogóle nie pamiętam już co się mówi. Ma któraś jakiś tekst. No i moje pytanie, mówicie coś o sexie przedślubnym;)))?

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiecie co ja na tej karcie do nauk i poradni mam ten sam adres co mój nażyczeny i nikt z tego powodu nie robił mi żadnych wyżótów

a ja sie raz spowiadałm z tego, że mieszkam i współżyję z facetem
a ksiądz mnie zapytał, czy żałuję, i czy uważam to za grzech
powiedziałam, że nie
to mi powiedział, bym sie nie spowiadała z tego
i sie doczepił do tego, że nie chodze do kościoła :)

.
chyba trochę przesadzacie, traktujecie spowiedź jak zło konieczne, sama nie jestem święta, ale bez przesady, zastanawiam się po co bierzecie ślub kościelny, a tekst spowiedzi jest w każdej książeczce do nabożeństwa
Hania, może nie wypowiadaj się jak lubisz być taka przyjemna????

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
no i tak powinno być, bo po co spowiadać się z czegos czego sie nie żałuje a juz na pewno nie postanowi się poprawy...mądry ksiądz, ale szkoda, że niewielu jest takich :-)))

spowiedzi się nie boję, była ostatnio przed wielkanoca, ale może mam lekką tremę bo to podobno spowiedz z całego życia i że księża trochę maglują... ale licze że to plotka :-))

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie uważam że napisałam coś nie tak, dla mnie po prostu żenada, że można prosić o tekst spowiedzi, o ile dobrze pamiętam to ktoś na tym forum prosił o tekst "Wierzę w Boga" i wtedy wcale nie byłyście miłe (nie mówie że to Ty) i od leni powyzywałyście że poszukać się nie chce, moim zdaniem to taka sama sytuacja

i jakbyś nie wiedziała to jest forum i każdy może pisać co mu się podoba a jeśli czujesz się urażona to przepraszam Cię bardzo
zgadzam sie z hania..jesli spowiedz to taki straszny problem to po co w ogole slub koscielny? bo ladnie wyglada?

Ja też się zgadzam z Hanią, denerwuje mnie jak ludzie biorą ślub kościelny dla ładnych zdjęć, jak zależy wam na oprawie, to wynajmijcie po prostu jakiś ładny kościół i zaproście tam zwykłego urzędnika państwowego - on od was nie będzie wymagał spowiedzi!!
Jak bylam na pierwszej przedslubnej, to tak sie zdenerwowalam, ze ksiadz musial ze mnie te grzechy sila wyciagac. I taka mi piekna mowe dal o tym, ze z mezem bedziemy przyszlosc ksztaltowac, ze sie poryczlam i musialam do z oltarza chusteczke dostac!

A o seksie pytal, jak dlugo zylismy 'jak maz z zona'.

A karteczki dalej nie mam, bo przy protokole nie dal, pozniej mowil ze w konfesjonale da, a po spowiedzi, tez nie mial! Ksiadz od Slubu w innej parafii, mowi zeby dalej gonic, bo musi miec do dokumentow.

Powodzenia w waszych!
do góry