Widok

Przywróćmy PIWO GDAŃSKIE !!!

kto z Was, moi drodzy, nie tęskni za Gdańskim stojącym w równych szeregach w sklepowych lodówkach?

kto z Was nie tęskni za jego smakiem?

Gdańskie było niepowtarzalne, tradycyjne i powszechnie znane. Nawet to produkowane w Elblągu.

Wzywam Was i proszę, wyraźcie swoje poparcie.

Niech wróci PIWO GDAŃSKIE !!!

popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0
BRAWO !!! od dawna nosiłem się z taką inicjatywą

tylko spójrzcie :

image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Popieram ! Pragniemy powrotu Gdańskiego na sklepowe półki Trójmiasta !
Gdańskie forevor !
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Prawda to, bez Gdańskiego półki sklepów monopolowych już nie są tak przyjazne...
100% poparcia!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
popieram. kocham to piwo, bez niego moje zycie sensu nie ma...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak ! 200 procent poparcia !

Gdańskie ach Gdańskie.. gdzie lokalny patriotyzm ;/ ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zgadzam się!!! to piwo to legenda, niech będzie żywą legendą! kiedyś to jak się kupowało to tylko GDAŃSKIE, a teraz co...wybór prosty-powrót GDAŃSKIEGO
GDAŃSKIE, GDAŃSKIE UBER ALLES !
tak!
ach jakie piękne były te opowieści z zamierzchłych czasów o szczurach pływających w kadziach Gdańskiego browaru... smacznego :)
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
tak dla gdanskiego!

kacogenny sikacz gazowany cyklonem B

a inicjator tej wątpliwej akcji cierpi przynajmniej na rozdwojenie jaźni
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nicz przeciwników gdańskiego! Gdańskie, gdańskie oeeooo!
z tego, co słyszałem, to piwo za prl-u było ogólnie do dupy, a gdańskie było dodatkowo jednym z najgorszych. sam pamiętam kwaśny posmak, jakby coś w nim skisło. utopione myszy w butelkach faktycznie się zdarzały. rozumiem nostalgię za młodością, ale bez przesady. to tak jakby więzień auschwitz z rozżewnieniem wspominał tamtejszą wasser-zupkę
przeważnie nie używam dużych liter. to nie lekceważenie kogokolwiek. to nawet nie bunt. to po prostu lenistwo
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
bez przesady, delikatne, dworskie podniebienia dały o sobie znać. Może kiedyś tak było ale na rok przed upadkiem było naprawdę smaczne. Pijąc je, mój patriotyzm, psychika i przede wszystkim PODNIEBIENIE były mile połechatne.
E, ludzie! Nie chodzi o jakiś relikt czasów prl-u, tylko o "Gdańskie" które zeszło z lini produkcyjnej ok. rok temu. Było robione w browarach grupy Żywiec i wycofali je ze względu za zbyt dużą konkurencję jaką stanowiło dla Specjala (tak, za dobrze się sprzedawało!). Do dziś przed oczyma mam sklepowy obrazek kiedy stoję w kolejce, przede mną wstrętny żur mówi -"Gdańskie prosze" - "nie ma" , i tenże wstrętny żur wychodzi ni kupując nic ! Takie to było piwo psze państwa!!
dla mnie ono zawsze było niepijalną trucizną

z tych regionalnych lubiłam kujawiaka z bydu, zanim go żywiec nie spunktował
http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Kujawiak_(piwo)

kujawiak, wiadomo... http://www.wrzuta.pl/audio/fVTwam27BU/

wesołe skojarzenia mam jeszcze z lubelską perełką :)
http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Perła_(piwo)
100% poparcia! Mam dopiero 19 lat, kiedy było piwo Gdańskie nie mogłem jeszcze pić, a teraz chętnie bym go wziął na imprezkę.
Kujawiaka skupił najpierw Union Brauerai (razem z Królewskim). Dopiero potem wszedł tam Żywiec. Ale piwo zepsuli Niemcy.

Jedno z najlepszych piw polskich to było piwo Bractwo Kurkowe z Bydgoszczy. Ale i Kujawiak eksportowy był super.

Zaraz po nim Magnat z Wrocałwia, ale oczywiście jeszcze przed erą Variselli.

A jeśli chodzi o Gdańskie, hmmm, cóż, no nostalgia po prostu. Chociaż produkty typu Jantar albo Morskie do dzisiaj powodują u mnie odruch obrzydzenia.

A tak nawiasem a propos piwa. Wszystkie inicjatywy są ok. Ale czasów, kiedy mieszkając pod czeską granicą miałem na bieżąco w piwniczce skrzynkę budweiser, budweisera tmavego, primatora różnych wersji i baterię niezłych winek wierzcie, brak mi.

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (115 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

muza na dziś (784 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

do góry