Widok

Pulmicort dawki

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, troche zakrecona jestem. corka 4 letnia ma czeste zapalenia krtani i lekarze przepisuja Pulmicort. Jednak co lekarz to opinia co do dawkowania, jeden mowi, ze 2x pol ampulki czyli 2x125, a inny 2x2 ampulki czyli 2x1000! roznica jest diametralna. jak u Was dawkuja lekarze? nie chce przedawkowac, bo wkoncu to steryd, ale za malo to bez sensu wogole.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ogólnie zwróć uwagę, ze pulmicort jest w dwóch stężeniach (bodajże 250 i 125-ale nie jestem pewna)
u nas przy zapaleniu było 2x 2ml (ale nie pamietam jaka dawka leku), a 'profilaktycznie ' mielismy 1x 2 ml - gdy dziecko mialo 3,5 roku-dawka zalecona przez alergologa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Od lat podaję dziecku Pulmicort i nigdy lekarz nie zalecił 2 ampułek leku! Nie dość, że jest to steryd, to może powodować grzybicę jamy ustnej. Zwykle tak małemu dziecku jak Twoje podaje się pół ampułki dawki 0.125, ewentualnie przy silnych napadach kaszlu można zwiększyć do całej ampułki, ale na krótko. Oczywiście do Pulmicortu ZAWSZE dodaje się sól fizjologiczną, nigdy SAM Pulimocort. Mniejszą dawkę uzupełnia się do 5 ml (1ml Pulmicortu i 4 soli), przy silnych atakach można dać 2 ml Pulmicortu i 2 soli. Można także dodać Berodual, jeśli kaszel jest uporczywy i duszący, a także Ventolin - pomaga expresowo.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Mikronezja, no wlasnie. ja tez zawsze podawalam 0,125 z sola. ostatnio jednak wszyscy lekarze kaza dawac wieksza dawke. nie wiem, czy sie zalecenia zmienily czy co. dlatego wlasnie zapytalam na forum czy to powszechna praktyka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dawkę większą przepisuje się na pierwsze dni infekcji, kiedy szczekający kaszel i duszność męczą dziecko.Później dawkę się zmniejsza. Duża dawka jest po to , żeby nie trzeba było jechać po zastrzyk z dexavenu w przypadku nasilenia się objawów w nocy.
Zwiększenie dawki do podwójnej - rozumiem, ale poczwórna? Moje dziecko ma 8 lat, Twoje 4 - to ma znaczenie. Nie sądzę, żeby taka mega dawka była odpowiednia dla malucha. Warto zapytać lekarza przy okazji jakiejś wizyty i rozpisać sobie ile i w jakim momencie podawać. U mojego młodego kaszel suchy i duszący potrafił zmieniać się po 3-4 dniach w odrywający i wtedy przechodziłam na Mucosolvan - też do nebulizacji.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
ale jaka poczwórna?
bo jest różnica czy lekarz przepisał 2 ampułki 0,125 czy 2 ampułki 0,250.

Młody ma 21 miesięcy i nie raz dostawał jednorazowo 0,5 pulmicortu. Czy to cała ampułka większego czy dwie mniejszego.
Miesiąc temu miał zapalenie krtani, pojechałam do przychodni, przyjmowała akurat pediatra z wojewódzkiego i dwie pierwsze dawki kazała dać aż 1 mg, czyli wlewałam 2 ampułki wiekszego pulmicortu. Właśnie po to, żeby nie dostał nagłego skurczu krtani i mi się nie udusił w domu ;).

ale wiadomo, że to takie jednorazowe a nie na stałe ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Maksymalna dawka u dzieci w zapaleniu krtani bez względu na wiek to 2mg, w jednej lub 2 dawkach w odstępie 30 minut. Takie dawki można powtarzać co 12 h przez 3dni.
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Syn 5 lat brał 2x 2ml (czyli 2x 0,5mg)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
czyli jednak sa tacy lekarze, ktorzy przepisuja wiecej...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Proszę poczytać w ulotce leku i dawkowaniu - proszę się nie dziwić większymi dawkami.

Co innego w ulotce, co innego zalecenia lekarza. Już nie wiadomo, czego się trzymać.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (21 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

do góry