Odpowiadasz na:

Re: Pyszności na grilla

To dorzucę swoje "hity".
Indyk na szybko: pierś z indyka pokroić na grube plastry, delikatnie rozbić. Doprawić wedle gustu (u nas jak wersja na szybko do gotowe zioła do drobiu), zawinąć w... rozwiń

To dorzucę swoje "hity".
Indyk na szybko: pierś z indyka pokroić na grube plastry, delikatnie rozbić. Doprawić wedle gustu (u nas jak wersja na szybko do gotowe zioła do drobiu), zawinąć w cienkie plasterki szynki parmeńskiej / wędzonego boczku i na ruszt.

Karkówka na słodko-ostro: dzień wcześniej mięcho pokroić w plastry, delikatnie rozbić, przyprawić ostrymi przyprawami. Zalać odrobiną zalewy od ananasów z puszki, odstawić do lodówki. Następnego dnia karkówkę wrzucić na grilla, piec tak żeby była już wstępnie opieczona i żeby wytopił się wstępnie tłuszcz. Później zdjąć, na każdą karkówkę położyć 1-2 plastry ananasa z puszki i kilka plastrów pora (można wcześniej go zblanszować). Kawałeczki karkówki zawijać razem z dodatkami w folię aluminiową, piec na grillu.

Łosoś na szybko: filety z łososia delikatnie oprószyć solą i białym pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Zawinąć w folię aluminiową kładąc na każdy kawałek ryby gałązkę pietruszki, kawałek masła i odrobinę zmiażdżonego czosnku (albo po prostu masło czosnkowe). Folię aluminiową od spodu nakłuć widelcem w kilku miejscach, tak żeby tłuszcz mógł spływać. I na ruszt!

I jeszcze (może niekoniecznie na grilla, ale do grilla pasuje wyśmienicie) orzeźwiający napój tylko dla dorosłych - nasz hicior zeszłych wakacji:
Zmiksować truskawki z listkami mięty, przelać do shakera. Dodać półwytrawne białe winko i wodę gazowaną (proporcje 1:1:1). Dorzucić trochę kruszonego lodu, potrząsnąć i... rozlewać do szklanek.

zobacz wątek
12 lat temu
~Kasia

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry