Widok
Pytanie do moli książkowych
Szukam książek, w których występuje motyw liczb. Coś na podobieństwo 'dziadów' - "imię jego czterdzieści i cztery". Szukam takich książek dzięki którym mogłabym napisać pracę na temat symboliki liczb i ich funkcji w literaturze. Cokolwiek czego mogłabym się złapać. Myślałam też o Biblii, ale potrzebuję jeszcze jakichś ciekawych przykładów. Pomóżcie :)
W literaturze... slabo dosc kojarze co mam w domu na polkach bo dawno nie spalem.
Ale masz tutaj troche belkociku nt liczby 23 (linkowalem juz kiedys zreszta)
http://www.magia.gildia.pl/artykuly/kontrkultura/liczba_23
Ale masz tutaj troche belkociku nt liczby 23 (linkowalem juz kiedys zreszta)
http://www.magia.gildia.pl/artykuly/kontrkultura/liczba_23
ojojojoj, dzieki, dzieki :)
Nie jestem tylko pewna, czy z tych wszystkich przykladów bede mogla skorzystac... Tak jak juz pisalam, chodzi o symbolike. Przyklad musi konkretnie przedstawiac o co chodzi z taką czy inną liczbą. Tak jak powiedzmy w filmie "Siedem" - 7 morderstw - 7 grzechów głównych, można powiązać symbolikę.
@c - dzięki za link o liczbie 23, kiedyś widziałam film na ten temat, dosyc ciekawy, ale cały czas zastanawiam się jak to działa ;)
Nie jestem tylko pewna, czy z tych wszystkich przykladów bede mogla skorzystac... Tak jak juz pisalam, chodzi o symbolike. Przyklad musi konkretnie przedstawiac o co chodzi z taką czy inną liczbą. Tak jak powiedzmy w filmie "Siedem" - 7 morderstw - 7 grzechów głównych, można powiązać symbolikę.
@c - dzięki za link o liczbie 23, kiedyś widziałam film na ten temat, dosyc ciekawy, ale cały czas zastanawiam się jak to działa ;)
"Trzy Pierścienie dla królów elfów pod otwartym niebem,
Siedem dla władców krasnali w ich kamiennych pałacach,
Dziewięć dla śmiertelników, ludzi śmierci podległych,
Jeden dla Władcy Ciemności na czarnym tronie
W Krainie Mordor, gdzie zaległy cienie"
te konkretne liczby mają na pewno jakiś głębszy, symboliczny sens
ale ja się nie pokuszę o interpretację :)
Siedem dla władców krasnali w ich kamiennych pałacach,
Dziewięć dla śmiertelników, ludzi śmierci podległych,
Jeden dla Władcy Ciemności na czarnym tronie
W Krainie Mordor, gdzie zaległy cienie"
te konkretne liczby mają na pewno jakiś głębszy, symboliczny sens
ale ja się nie pokuszę o interpretację :)