Widok

RUCH NA ul. Pszennej

Powstała inicjatywa uregulowania (spowolnienia) ruchu w ciągu ulicy Pszennej. Kto kiedyś próbował pospacerować tą ulicą wie o czym piszę. Ulica nie ma chodnika, oświetlenia ani nawet porządnego pobocza na które można uciec przed "piratami". Współczuję rodzicom którzy posyłają tą drogą dzieci do szkoły.
Aby zmusić gminę do działania, potrzebne jest poparcie okolicznych mieszkańców. Zainteresowanych proszę o kontakt
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 5
To jest wieś co ty chcesz ,autostrady dla lansu ..
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 20
Popieram inicjatywę, tylko do kogo się zgłosić?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
proszę o kontakt e-mail: gkdzienis@wp.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
z tym piractwem to prawda, bydło dostało służbowa fiurę i wio!
co tam matki z dziećmi. Niestety! kiedys tak nie było
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dlatego ktoś musi się za wziąć!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
potrzebny jest remont tej ulicy i chodniki no i oswietlenie, banino powinno stać się gminą - może wtedy miejscowosc ta miałaby jakiś budżet....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Banino było kiedyś gminą przed podziałem na 49 województw
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zdajesz sobie sprawe ze wzrosna ci podatki ? Gmina to zla organizacja.

Wszysko kosztuje - a dlaczego na Pszennej nie bedzie chodnika ?!-
Pszenna jest bardzo waska i wymagalo by to wykup od wlascicieli dzialek kawalka ich terenu - np u mnie koszt dla gminy to okolo 70 tys zl za pasek ziemi o szerekosci -3m , a zobacz ze ilosc dzialek rosnie tak wiec koszty tez - srednio na sam wykup zapewne potrzeba by okolo 2m zl - a gdzie asfalt itd ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
Bardzo się cieszę że zrobiło się takie poruszenie w związku z naszą inicjatywą. Jeśli będzie nasz większa liczba - to więcej możemy osiągnąć. Oczywiście chodnik i oświetlenie oraz nowa nawierzchnia na Pszennej to istotne sprawy, ale zacznijmy od tego co możemy osiągnąć (znak i spowalniacze). Reszta systematyczne, później. Nie zamierzamy odpuscić. Zainteresowanych proszę o kontakt na e-mail poady wyżej.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Należy jeszcze przypomnieć nowym mieszkańcom aby się meldowali w miejscu zamieszkania lub chociaż podatki płacili do naszej gminy, że o głosie wyborczym już nie wspomnę. Wtedy będzie nas jeszcze więcej.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
chyba siłą rzeczy kupując nieruchomość nawet nie będąc zameldowanym podatki się płaci
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
chyba jestes niedouczony - az szkoda ze piszesz -
Podatek z PIT'a trafia tam gdzie jestes zameldowany.
"O wysokości środków finansowych przekazywanych gminie przez budżet państwa w ramach płaconego podatku dochodowego decyduje liczba zameldowanych na jej terenie mieszkańców. Fakt zameldowania podatnika przesądza o tym, że podatek trafia do budżetu gminy, w której dana osoba jest zameldowana."
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie to ze się mądrzę ale w kwestii płacenia podatku nie masz racji. podatek PIT wypełniasz, składasz i płacisz tam gdzie mieszkasz a nie tam gdzie jesteś zameldowany. trzeba tylko to zgłosić w us I po sprawie. pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podatki płaci się w miejscu zamieszkania a nie zameldowania..
Nie zgadzam sie na spowalniacze - wystarczy nie lać asfaltu i nie równać drogi - spowolnienie ruchu będzie samoistne a i tańsze.
Pamietać należy (ktoś już to napisał na innym forum) że ul Pszenna nie jest terenem zabudowanym - wiec nie widze powodu dlaczego należy ustawiać spowalniacze.
I tak nie da sie pojechać na pszennej 70km/h wiec uważam ze już jest wolno - a no i właścicele domów dziwni zostawiający auto na drodze zamiast u SIEBIE na DZIAŁCE to jest dziwne.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10
Witam
remont Pszennej to walka z wiatrakami!!!!!!!!! od czerwca toczy sie sprawa naprawy płyt i na dzień dzisiejszy będą naprawione w poniedziałek takie mam informacje. Prawda jest taka ze to mieszkańcy jezdza tak szybko a nie przyjezdni i goscie wiec tak naprawdę nie daleko trzeba szukać winnych. Jeśli mowa o spowalniaczach nie ma na to środków gdyż nie mogą być tez połozone na ul. Księzycowej z tego powodu. Rozwiazanie predkosci jest proste " mieszkańcy pomyslcie o tym ze ta droga chodza dzieci a wasi sąsiedzi maja otwarte okna i dzieki waszej predkosci cały kurz w domu".
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czy posiada ktos informacje na temat dalszego ukladania plyt jumba na Pszennej?Zalegaja tam juz od pol roku.
Zamontowanie spowalniaczy to nie taki wielki koszt jak gmina to przedstawia. http://sklep.szymkowiak.pl/product-pol-216-PZL-40-element-progu-podrzutowego.html - to tylko jeden z przykładów.
Witam. Niestety po raz kolejny, jak to u nas zazwyczaj bywa, wszystko rozbija się o brak zrozumienia potrzeb innych i ograniczenie widoczności wyłącznie do końca czubka własnego nosa.
a jeśli idzie to wraz z brakiem wyobraźni ...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak się wjeżdża od strony ul. lipowej- jest terenem zabudowanym ;-), czyż to nie jest dziwne?
Ja z chęcią pomogę w sprawie płyt "dżambo". Jestem jedną z nowych mieszkańców osiedla rodzinnego i powoli denerwuje mnie zaistaniała sytuacja z gminą.

Jeśli dobrze się poszuka i znajdzie się kruczki prawne, jak i będzie się rządać odszkodowania za zniszczenie podwozie, gmina powinna ruszyć swoje zapyziałe 4 litery i wziąść się do roboty.

Niedługo wracam tam, więc mogę coś Ci pomóc Rozana :)
Super, musimy się skontaktować. Każda pomoc się przyda. Pismo do gminy w sprawie znaku - stefa zamieszkania, zostało już wysłane. Czekamy na odzew
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
i proszę jeżdzic wolniej
Uwaga dzieci na drodze!!!!!
Niech dzieci uwazja - tu nie ma terenu zabudowanego a bezdurne rodzice puszczaja dzieci bez odblaskow na droge gdzie MOZNA jechac 90km/h
Szok jak mozna byc tak nieodpowiedzialnym i ograniczonym umyslowo ?!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 15
Wskażesz tam miejsce, gdzie nie ma terenu zabudowanego i można jechać 90 km/h?
nieodpowiedzialna i ograniczona umysłowo jest gmina, które nie postawiła do tej pory znaku, że to teren zabudowany; bo to już jest teren zabudowany!!!
Ty jak widać też jesteś ograniczony, jeśli masz tupet pisać coś takiego i na pewno nie masz dzieci, albo są jeszcze za małe na samodzielne wędrówki, ale jak je będziesz miał to, to czy będziesz je woził samochodem do 18-tego roku życia?? żeby nie szły w ciemności po drodze, po której idioci jeżdżą 100 na godz. służbowymi samochodami i nie patrzą na nic, ty pewnie jesteś ich przedstawicielem; bo żaden normalny użytkownik prywatnego samochodu nie pojedzie tutaj 90 km/h, bo będzie mu szkoda zawieszenia na takiej beznadziejnej drodze.
To że można jechać, NIE OZNACZA ŻE TRZEBA I JEST WSKAZANE;
wystarczy włączyć myślenie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ograniczony umysłowo jest ten, kto pisze takie komentarze, jak Twój. Ograniczony jest też Twój świat, bo widzisz tylko czubek swojego nosa. Trochę pokory i szacunku dla innych! Niestety odblaski, choć powinny być w takich warunkach oczywistością dla wszystkich pieszych, nie tylko dzieci, nie rozwiążą bezmyślności i chamstwa ... Szerokiej drogi.
Spowalniacze przydałyby się także na Księżycowej, bo ludzie jeżdżą jak idioci !! Jeśli można to nazwać jazdą.... Raczej lecą !
Nie zważając na to, że w ciągu dnia chodzą nią małe dzieci, matki z wózkami i inni. Czekać tylko, aż stanie się jakaś tragedia...
Spowalniacze są potrzebne. Ale czy ktoś może coś zrobić ślizgawką na Pszennej na samym skrzyżowaniu z lotniczą. Zatrzymać się tam z prędkości nawet 5 km/h jest nie sposób.
Już cieplej .... i szybciej ....coraz bliżej do ludzi spacerującym oraz dzieci wracających ze szkoły i nie tylko ale po co oni nam ważniejsze jest piękne i szybkie auto....
proponuję tutaj pisać numery rejestracyjne, markę oraz kolor samochodu tych idiotów
np. idiota w granatowej Daci takiej z buda jak reno kangoo.
Szaleje tym g.nem i ochlapuje ludzi i auta mijające go.
Gmina zainteresuje się dopiero jak dojdzie do nieszczęscia na tej drodze :(
jakiś czas temu ktos w srebrnym renaut mnie wyprzedzał na pszennej , bo jechałam "za wolno" - powiem tak - jeżdże tu góra 40/h a nawet mniej i każdego cwaniaka siedzącego mi na " doopie" olewam - nie chcę miec wyrzutów ,że zabiłam jakies dziecko albo cos . No sory ludzie - gdzie wam sie tak spieszy? do pracy? na cmentarz? do paki ? bo nie kumam
Moze dla tego ze wiekszosc osob wie ze tu jest 90km/h dozwolone a jakis zawailodroga zapewne po 40stce w kapeluszu jedzie jak ba ran ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 16
jakie 90 baranie bez kapelusza!? cały tereb Banina to obszar zabudowany- 50km/h a częsciowo nawet zamieszkały-30km/h...najszybciej można teraz jechać na kawałku Lipowej- ostatnio postawili tam znaki 70km/h...choć nie wydaje mi się to rozsądne, biorąc pod uwagę brak chodnika, pobocza i oświetlenia...już jedno dziecko właśnie tam zginęło...nie licząc wielu kotów i psów...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie wiem skąd bierze wam się 90km/h ? Znaki teren zabudowany są na wjeździe do Banina a nie na wjeździe na Pszenną czy Księżycową. Gdzie wy młode łosie bez kapeluszy zdawaliście na prawko? A może kupiliście na ALLEDROGO ? Ale macie zjechane umysły.
a wiesz ze również jest nakaz dostosowanie prędkości do warunków na drodze żeby było bezpiecznie i nie rób z siebie erudyty drogowego cwaniaczku
Chyba nie zrozumiałeś/łaś. Znaki teren zabudowany na wjeździe do Banina obowiązują w całej miejscowości, również na Pszennej i Księżycowej
Spostrzeżenie, jakiś "mondrala" postawił znak koniec terenu zabudowanego na ul. Lotniczej jadąc od Gdańska chwilę za delikatesami i apteką "Kaszubską". A więc wjeżdzając do Banina od ul. Gdyńskiej nie ma znaku terenu zabudowanego, tym samym na ul. Pszennej nie ma terenu zabudowanego niestety. Myślę że nalezałoby się tym zająć!
Zgodnie z obowiązującymi znakami od strony ul. Lipowej na całej Pszennej jest ograniczenie 70 km/h. Podziękujmy włodarzom gminy za taki 'prezent'
A wjeżdżając na Pszenną od Lotniczej przy Markecie Spożywczym nie ma żadnych ograniczeń - teren zabudowany rozpoczyna się przy aptece Kaszubskiej tj. ok. 200 m od wjazdu na Pszenną. Czyli jadąc Pszenną od Lipowej obowiązuje max 70 km/h, a wjeżdżając w Pszenną przy Markecie Spożywczym obowiązuje max 90 km/h ??? A przez całą Pszenną żadnych znaków ograniczających prędkość nie ma. Totalny cyrk.
Tak się zastanawiam, czy nie powinien mieć każdy w swojej głowie jakiegoś rozsądnego ograniczenia? Czy naprawdę potrzebujemy kolejnych znaków? I tak już mamy państwo policyjne. Jeśli sami nie dojrzejemy to znaki i tak nic nie pomogą
ja zrozumiem, Ty też.
kretyn nie :-(
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ludzie to stado ba ranow wymagaja pasterza albo psa ktory ich doprowadzi do organizacji - tak jak pisalem wyzej - ktos chce spowalniaczy na drodze gdzie jest ograniczenie do 90'km/h zamiast zajac sie tym prwidlowo np stwierdzic ze to teren zabudowany albo nawet zamieszkaly..... Najtaniej dla gminy bedzie postawienie znaku i NIE remontowanie pszennej oraz NIE oswietlanie predkosc samostnie nie bedzie mogla byc duza ale tak jak pisalem na wstpeie ludzie do Ba rany i nie umieja myslec
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
dobrze ze ty jesteś oświecony , na cale nasze szczęście :) yupi
Dawno nie słyszałem równie głupiej argumentacji. Zgodnie z tą logiką nie należy w ogóle dróg utwardzać, bo to stwarza zagrożenie dla życia i zdrowia ludzi. Po co to robić?. Żeby ludzie jeździli szybciej? Jak widać, brak cywilizowanej nawierzchni nie powstrzymuje niektórych kierowców przed dzikim pędem po dziurach kałużach błota.
Czy dla nieskutecznego, jak się okazuje, spowolnienia ruchu, ci, którzy jeżdżą w sposób kulturalny i bezpieczny, mają grzęznąć w błocie po osie i kolana (bo nie wszyscy, wbrew pozorom, mają samochody)?
Ja chcę mieć przyzwoitą drogę dojazdową do domu i mam do tego prawo. A i tak nie będę po niej zapieprzał jak opętany, bo mam małe dzieci. I nie tylko dlatego.

A tak na marginesie, Pszenna nie jest pępkiem świata. Tam chociaż na części drogi leżą płyty, o których wiele innych "ulic" w Baninie może tylko pomarzyć. Nie wspominając o jakiejś złamanej latarni, bo kałużę, nawet największą, można ominąć. Ale najpierw trzeba ją zauważyć. A wy chcielibyście spowalniacze.
Apeluję o troszkę zrozumienia dla tych, którzy są w znacznie gorszej sytuacji od Was.
Pozdrawiam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
gwe 84w2 - białe kombi, chyba pracownicy budowlani. w poniedziałek zrobili sobie rajd pszenną jadąc chyba że 100. odskoczylem na pobocze i tylko widziałem jak 4 idiotow się w środku śmieje
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zgodnie z obowiązującymi znakami od strony ul. Lipowej na całej Pszennej jest ograniczenie 70 km/h. Podziękujmy włodarzom gminy za taki 'prezent'

i jeszcze dorzucili kawałek obszaru niezabudowanego na lipowej- akurat w miejscu, gdzie 2 domy stoją bezpośrednio przy ulicy i gdzie dochodzą uliczki osiedlowe...czy w związku z tym, wjeżdżając w te uliczki od strony lipowej można depnąć?...paranoja, współczuję mieszkańcom przy Lipowej...;/
Pajacyki w samochodach pędzą i pędzą żeby kogoś do trumny za rączkę zaprowadzić!!! Trzeba coś zrobić może razem każdy z nasz chce żyć!!!
Może na początek wystarczy samemu zwolnić. I to nie tylko na Pszennej.

Na jej wjeździe od strony Lipowej ustawiono ograniczenie 30 km/h. Szanowni Mieszkańcy osiedli położonych przy tej ulicy - jeździcie z taką prędkością?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Szanowna Celos -> nie wdaje mi się abyś była w posiadaniu tzw.: prawo jazdy (taki dokument poświadczający możliwość kierowania zazwyczaj zdobywany po wykazaniu się znajomością teorii tzw znaków i praktyki tj umiejętnością kierowania)
ponieważ znak 30km/h ustawiony w taki sposób nie obowiązuje.
Po resztę zapraszam do kodeksu ruchu drogowego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
Szanowny R.banino,
Nawet jeżeli znak został ustawiony niezgodnie z obowiązującymi przepisami, NIE oznacza to, że nie obowiązuje, a jedynie, że można (stosując odpowiednie procedury, których tu nie zdradzę, żeby nie ułatwiać życia miejscowym prawie-Kubicom, a może raczej - biorąc pod uwagę stan ich umysłów - pół-Schumacherom) skutecznie doprowadzić do jego usunięcia.
Powód takiego stanu rzeczy jest bardzo prosty: użytkownicy drogi mogą nie wiedzieć, że na tej drodze taki znak nie powinien zostać ustawiony, choćby dlatego, że jadą / idą nią pierwszy raz w życiu i nie wiedzą, że nie spełnia ona wymogów, a widząc taki znak mają prawo oczekiwać, że ograniczenie prędkości będzie przestrzegane.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie wiedziałem nawet że nie spełnia wymogów..
Czyli mamy już 3 punkty które pokazują idiotyzm w stawianiu znaków.
Wydaje mi się wiec że z koro ten znak nie jest funkcjonalny to nie ma co bidolić na forum że kubice i shumahery jadą zgodnie z przepisami R.D.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Prawie-Kubice i pół-Schumachery. To robi różnicę... Przy okazji, zazwyczaj tego unikam, ale skoro Ty wytykasz Celos braki w wiedzy, ja w podzięce poradzę Ci, abyś, zanim zaczniesz posługiwać się publicznie słowem pisanym, udał się na intensywny kurs ortografii i interpunkcji. Byki, jakie robisz w każdym poście wskazują, że świadectwo siódmej klasy rodzice musieli Ci kupić na allegro...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Ach no tak... poprawna polszczyzna zwolni ruch na przennej
A propos pisania poprawnie po polsku
Znak na pSzennej ma byka wieć można brać przykład ze znaków
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Nareszcie !!! Zniwelowali ta mega dziure - jezioro na pszennej. Cieszmy sie bo ponoc w przyszłym tygodniu doloza płyty przy placu zabaw. Co do wylozenia pszennej plytami na odcinku do lipowej to podobno trzeba rozmawiac z panią sołtys. Tak powiedzial pan z wydzialu dróg z Żukowa. Moze warto ruszyc temat sąsiedzi?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Poszerzyć drogę o jeden JUMB . Wieczorem albo w nocy kierowcy skupiają się na utrzymaniu pasa ruchu, wypadnięciem z drogi lub utratą lusterka . Nie widać pieszych, a w szczególności małych dzieci. Zwolnijmy.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Raczej powinien powstac chodnik z dodatkowych plyt i to oddzielony od drogi.
Wszedzie gdzie buduje sie droge z plyt - od razu powinien powstawac pasek dla pieszych (oddzielony!!!).

A na razie trzeba zwolnic i wypatrywac pieszych.

Inne tematy z forum Banino

serwis kotła De Dietrich (10 odpowiedzi)

hej poszukuje sprawdzonego serwisu do kotła De Dietrich .

Serwis de dietrich (10 odpowiedzi)

witam Czy może ktoś polecić serwisanta do kotła gazowego de dietrich? Z góry dziękuje.

jaki piec wybrać do domu? (100 odpowiedzi)

Witam Proszę o podpowiedź jaki piec gazowy wybrać do domu - ( bliźniak o pow. całkowitej 140m2...

do góry