Widok

Racuchy

Drogie Forumki, chciałabym was ślicznie poprosić o przepis na racuchy, ale interesuje mnie tylko taki, który jest przez was wypróbowany, z którego same korzystacie. Taki przepis niezawodny w 100%. Proszę nie wysyłajcie linków bo kilka z internetu już wypróbowałam lecz wychodzą mi raczej placki z jabłkami, są owszem bardzo smaczne ale to jednak placki. Marzą mi się PUSZYSTE racuchy. Macie może jakiś swój magiczny przepis taki "babciny" ? :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pierwsza próba odbędzie się w sobotę :-)
Zdjęcia przedstawiają właśnie takie,które chciałabym usmażyć. Dzięki.

Z moją Mamą robimy zwykle racuchy na kefirze, maślance lub jogurcie. Z odrobiną proszku do pieczenia.

Moja Mama daje tylko jabłka. Czasem (na działce, w sezonie letnim) porzeczki, borówki.

Ja czasem do zwykłej mąki dodam kukurydzianą albo płatki owsiane itp. Różne owoce(jabłka, gruszki, banany) albo suszone/kandyzowane. Zwykle robię na smakowym jogurcie lub kefirze.

Dobrze jest dodać odrobię alkoholu bądź octu wtedy nie wchłania tłuszczu.

Sekretem jest dodanie maślanki do ciasta ;)

Racuchy ok. 20 sztuk

300 ml maślanki
2 jaja
150 g (1 szklanka) mąki
20 g (1 łyżka) cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej

Do miski wlać maślankę, wbić jaja, dodać mąkę cukier, proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać mikserem. Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć moc grzania o 1/3 i za pomocą chochelki nakładać na patelnię ciasto. Po ok. 15 sekundach racuszki obrócić i smażyć jeszcze kilka sekund. Gotowe racuchy wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym lub papierem śniadaniowym w celu usunięcia nadmiaru oleju. Podawać z cukrem pudrem, konfiturą, dżemem lub serkiem śmietankowym.

o muszę spróbować tych racuchów bo przepis nie wydaje się trudny :)

A co można by było dodać zamiast maślanki? :)

Ja dodaję maślankę. Dzięki temu racuszki są lepsze.

Inne tematy z forum Kulinaria

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

do góry