Widok

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (8)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowe-i-lutowe-2014-7-t510856,1,130.html

MAMUSIE Z MALUSZKAMI:

Grudzień:
24.12.2013 (06.01.2014)Bubelka;synek Maksiu,SN 3060g,55cm; Wojewódzki

DWUPAKI;)

STYCZEŃ:
02.01.2014 Kammcia; córeczka Maja, Wejherowo
02.01.2014 Jaagnes; córeczka Ania, Wejherowo/Kliniczna
02.01.2014 Lolkakarolka; córeczka, Kliniczna
05.01.2014 Dzula; córeczka Pola
09.01.2014 Rauma7; córeczka, Liliannka
13.01.2014 Nalla; córeczka Sara
13.01.2014 Justi; synek, kliniczna
14.01.2014 Aanulkaa; córeczka, Kliniczna
17.01.2014 Karmelek; córeczka
17.01.2014 Jarzebina; synek
18.01.2014 Asikk; córeczka Maja, Wojewódzki
19.01.2014 Malgos.1985; córeczka Marika, Kliniczna
19.01.2014 Antonina; synek Kajko
20.01.2014 Wilczyca246; córeczka Malina, Kliniczna
22.01.2014 Nbk-zuzia; córeczka Zuzia, Wojewódzki
27.01.2014 Aniaa; córeczka Helenka, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89; córeczka

LUTY:
01.02.2014 Caroca; synek Tomasz, Zaspa
04.02.2014 Małgosia85; córka Łucja, Zaspa
05.02.2014 Sylwia781122
07.02.2014 Madziemz; synek Emil; Zaspa
07.02.2014 Agasolid; synek, Kliniczna
07.02.2014 Kamczik; synek, Kliniczna/Zaspa
10.02.2014 Magda; córeczka
12.02.2014 Nitka; córeczka
13.02.2014 Zetka
18.02.2014 Kobietka; córeczka, Wojewódzki
18.02.2014 Babelkowa; córeczka
19.02.2014 Patrycja89; córeczka Alicja, Zaspa
20.02.2014 Mamazosi, córeczka, Kliniczna
20.02.2014 Niezapominajka, synek
21.02.2014 Rdomi
22.02.2014 na_talia synek?, Redłowo/Wejherowo
24.02.2014 Aga M.; córeczka Maja, Swissmed
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No, a ja dzisiaj będę chciała zacząć ściągać mleko, bo mam wrażenie, że mała się nie najada. Dzisiaj od 14.40 walczyliśmy ponad 3h. Dostała cyca, ale szybko przy nim zasypia i mam wrażenie, że to co później robi to cycanie piersi, a nie ssanie. Ogólnie przy karmieniu zasypia i nie mogę jej dobudzić. Jak położę ją do łóżeczka to zaczyna płakać i się budzi i znowu szuka cycka. Niby na początku je, a później znowu usypia. Dzisiaj miała czkawkę, więc co ją odłożyłam, to zaczynała czkać i się budziła i znowu cycka. Jednym słowem raz śpi kilka godzin po karmieniu, a innym razem się denerwuje przy piersi, nie może zassać i wtedy męczymy się kilka godzin. Staram się karmić na żądanie, ale po 3h przy cycku z przerwami jestem trochę zmęczona i boję się, że zrobi sobie z piersi smoczek. Z drugiej strony nie chcę, aby przestała przybierać na wadze. Już nie wiem, co mam robić. Może wy dziewczyny macie w tym zakresie jakieś doświadczenia? Przy jednym karmieniu karmicie z jednej piersi czy z obu?
Mamuśki czas na nowy wątek, ten się już strasznie długo otwiera;)

Zapraszam: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowe-i-lutowe-2014-oraz-Maluszki-9-t516577,1,130.html
Dziewczyny nie dajcie sie tak zwariowac z ta dieta, bo naprawde bedziecie sam ryz i kurczaka jadly:)
Z tego co pamietam, to nalezy tez zapomniec o cebuli i czosnku, bo zmieniaja smak mleka. Moją małą jak miala 6 tygodni wysypalo po majonezie... okazało sie, że jest uczulona na jakiś rodzaj konserwantu.
Dokładnie justi, najlepiej jeść to co można a inne produkty wprowadzać po jednym na dobę i obserwować reakcję malucha, moja ostatnio miała kolkę bo ja zjadłam żółty ser taki prawdziwy pełnotłusty z samego mleka bez chemii myślałam że będzie dobry, a się przeliczyłam i przez jakąś godzinę zmagaliśmy się z bólem brzuszka.
ciąża wpływa na podwyższenie dimerów - i nie ma zbytnio w tej sytuacji norm..(sama tez chyba miałam koło 2000 i chirurg naczyniowy powiedział,ze dla niego to nie jest zaden wyznacznik)
a co do diety..hmm
pomidorów to na pewno nie można takich ze sklepu " świeżych' -bo tam jest tablica mendelejewa, te z puszki własnie mają co nieco witamin,
szkoły są bardzo podzielone a propo tego odżywiania i diety..ale kurcze-bez przesady-bo wyjdzie na to że tylko ryż i marchewka z kurczakiem :/
na pewno można sobie kompocik jabłkowy ugotować :) taki 'lekki' - i będzie zdrowszy niz kupione soki,
raczej nie wolno cytrusów, warzyw wzdymajacych,
ale chyba najlepszą metodą jest ,
ostrożnie z ilością nabiału ,
a najlepiej to chyba wprowadzać po 1 produkcie i obserwować ...
jezeli dziecko nie jest alergikiem-to naprawdę nie potrzeba az tak restrykcyjnej diety...
wiem co mowię-bo karmiłam 15 m-cy- także co nieco...
Mamazosi, dziękuję za informację. Idę dziś wieczorem do drugiego lekarza prowadzącego z rodziny- także dopiero decyzję co dalej podejmie:)
Już prawie koniec ciąży, wszytko się unormuje po porodzie:)
Antonino, wysmarowałam stosownego maila:)
malgosia85, ja tez mialam podobne wyniki d-dimerow i mialam sie taka iloscia jeszcze nie przejmowac. W ciąży norma 500 nie obowiazuje, i zazwyczaj wyniki przekraczaja tą wartość.
kawę zbożową nawet trzeba wspomaga laktację, nie można produktów uczulających czyli selera, orzeszków, sezamu, maku, kapuścianych warzyw, strączkowych, wysoko przetworzonych, jogurtów, maślanek, serków waniliowych, wiejskich itp, ogólnie z nabiałem trzeba uważać, mi położna powiedziała aby pić ok 1 szklanki mleka dziennie z np płatkami, ryżem lub zwykłą kostkę twarogu. Soków powiedziała aby nie pić gdyż mają za dużo chemii, jak już to zjeść jedno jabłko zamiast szkl soku. Nie jeść smażonego, tłustego i ogólnie ciężkostrawnych produktów, a także kakao i czekolada odpada. jak sobie coś przypomnę to napiszę.
Kammcia u mnie była położna z przychodni na Puckiej, sama mówiła co jeść a czego nie, będzie też w następny poniedziałek to zrobię sobie listę co można a czego lepiej unikać, a na pewno nie można mięty pod żadną postacią gdyż może zatrzymać laktację.
Hej, wróciłam od lekarza, mam rozwarcie na 1 palec także miałam dobre przeczucie, że coś się dzieje:). Narazie nie panikuję, w pt znów idę do lekarza na kontrolę.
za to mam słabe wyniki dimerów bo 1858 a norma to 500, oraz Fibrynogenu 5,6 a norma jest do 3,5 :/. Jutro powtarzam badania i zobaczymy, pewnie dostanę zastrzyki na zakrzepicę. Ech, na sam koniec takie babole..
Nitka, mój e-mail: pannaantonina@vp.pl - pisz i pytaj o wojewódzki, postaram się odpowiedzieć:)
Nalla, mały nie był obwiązany pępowiną. Obstawiali infekcję wewnątrzmaciczną, ale badania nic takiego nie potwierdziły. Mój lekarz prowadzący ciążę (pracuje w wojewódzkim, gdzie mnie rozpakowali) stwierdził, że po prostu w życiu trzeba mieć jeszcze szczęście:) Nam go nie zabrakło tym razem i bardzo się cieszę, choć takie sytuacje (to, że się w ogóle zdarzają) są straszne - nie wiadomo skąd, dlaczego itp...
Jaagnes, mały urodził się z wagą 3210, później ubyło mu 8,5%, sporo, bo całkiem nie radziłam sobie z karmieniem. Teraz nadrabia na odciąganym mleku i czasem go podkarmię mm (zwykle w nocy, bo brakuje mi jeszcze mojego, a mały lubi sporo zjeść).

A co do imion, my drugie daliśmy. Jeśli można by było, to ja nawet trzecie bym dała:)
mi znów położna mówiła, że można jeść wszystko w małych ilościach i obserwować... nawet mandarynkę można, ale z cytrusami nie ryzykuję. masakra jakaś. ja staram się jeść ostrożnie: kanapki z wędliną na śniadanie i kolację, na obiad jakaś zupka na kurczaku z ryżem, ziemniakami, marchewka i buraki. dostałam rozpiskę, że i sok jabłkowy mogę? i dżem truskawkowy? dziewczyny macie jakąś stronkę, żeby się wspomóc co jeść a czego unikać ... ;) a kawę zbożową można??
A my chyba dajemy dwa imiona, ale jeszcze nie wiemy jakie drugie, zresztą z decyzją o pierwszym też nie jest łatwo :) Od początku jak się dowiedzieliśmy, że będzie chłopak to zaczeliśmy mówić do brzucha po imieniu i tak już się przyzwyczailiśmy do tego imienia, a teraz im bliżej porodu tym ja częściej myślę o zmianie.
Cześć :)
Antonina Gratulacje! Dobrze, że wszystko się tak szczęśliwie zakończyło.
Rauma dziękuję za opis Redłowa, idę za 2 tygodnie zwiedzać porodówkę, mam nadzieję, że się nie przerażę :), ale i tak szpitala nie mam zamiaru już zmieniać.
Ja od kilku dni mam biegunkę z rana i sama nie wiem co o tym myśleć. Brzuch mnie wogóle nie boli i nawet przestał się już napinać. Teraz za to doszedł ból spojenia łonowego i kręgosłupa.
Życzę dziewczynom, które mają terimn na teraz szybkiego rozpakowania :), bo sama nie chcę za dużo przechodzić terminu. Oby nasze dzieci były dla Nas łaskawe ;)
Antonino, ty to miałaś przeżycie, boże szok i cud zarazem... Ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło, a z jaką wagą się urodził?

Kammciu ja karmię na żądanie tyle ile mała chce, czasami daję z piersi, ale preferuję butelkę, potrafi na jedno posiedzenie wciągnąć ok 100ml. Była u mnie dziś położna i mówiła że mleko odciągnięte to dziecko może pić w każdej ilości, tym bardziej że jak dajesz z piersi to tak naprawdę nie wiesz ile zje, chyba że karmisz mm to wtedy dajesz tylko tyle ile jest podane na opakowaniu.

Kammciu a pomidorów i nie powinnaś jeść tak jak sałaty i ogórków, tam jest cała tablica Mendelejewa (słowa położnej) :))))

Położna zdjęła mi dziś wszystkie szwy i w końcu mogę się normalnie ruszać hurra;)

Imię daliśmy tylko jedno, drugiego nie planowaliśmy wystarczy że mamy długie nazwisko.
wilczyca246 trzymam kciuki :) wiem co czujesz, ja też już modliłam się, żeby mała wyskoczyła :) już nawet nie zależało mi żeby był to 2014 rok, ważne żeby była już z nami :)

słyszałam jeszcze o metodzie zbierania zapałek ;) hehe
A polecicie jakaś restauracje w Gdyni lub Sopocie na zrobienie chrzcin? Gdzie jest smaczne jedzenie i dzieci mogłyby pobiegac lub jakis kącik zabaw
Antonina gratulacje, całe szczęście ,że wszystko ok. Dużo zdrówka wam życzę i szybkiego otrząśnięcia się z tej traumy.
U mnie zostało 7 dni do terminu i nic się nie dzieje :( Co jakiś czas jakiś skurcz, ostatnio rozwolnienie - już myślałam , ze się organizm oczyszcza i coś się będzie działo, ale nic się nie zadziało.Nawet metodę 3s (spacer,schody,seks) stosowaliśmy i tez nic się nie ruszyło. Jestem już na wyczerpaniu. boli podbrzusze, łono, kręgosłup....:(
Malina wyłaź już, mamusia prosi!!!
Nasza ma dwa imiona. ja chciałam jedno dać, ale mąż się uparł, że drugie musi być po mnie, więc mała ma Maja Kamila ;) gdyby był syn, drugie byłoby po mężu ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry