Widok

Regały IKEA

Czy regały IKEA wyginają się pod ciężarem książek (chodzi mi o regały systemu Billy czyli z płyty MDF)?
Za odpowiedz serdeczne dzięki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wszystko zalezy jaka dluga połka. ja mam regał billy i połki o o dlugosci 40 cm. spisuje sie swietnie. nie wiem jak dluzsze połki.ale ogolnie ikea to w miare solidna firma + dobra cena. ja polecam
billy jest z płyty wiórowej i papieru.
o ile regały typu EXPEDIT - o krótkich półkach świetnie się sprawdzają z książkami, to BILLY może mieć problemy.

Do książek najlepsze jest lite drewno.
Pod dużym ciężarem każdy materiał może się wygiąć.
Płyta wiórowa, MDF i tym podobne mogą dodatkowo połamać się i wyrwać z mocowań - a drewno nie.
Chodzi mi o półki 80cm, a Billy wiem ze jest z MDF-u. Lite drewno też nie jest idealne do regałów no i jest 2-3x drożej. Przy 1-2 regałach to pikuś ale przy 5-7 to już "robi różnicę".
Ma ktoś z Was takie regały solidnie "obciążone"?
nie mówie że lite drewno jest idealne, ale najlepsze

jak już znajdziesz idealny materiał w cenie mdf to daj znać ;)

dopiero teraz mówisz o finansach - zdefiniuj priorytety: albo dobrze albo tanio.

półki ikea z wiórówki 90cm przy pełnym obłożeniu książkami mają tendencję do spadania na posadzkę :) - mam taki problem

moja rada: nie upieraj się przy regałach billy. skoro masz duzo książek musisz mieć dla nich odpowiednio mocne półki - a właściwie jakieś półki o mocnych podporach
No, dzięki za radę, zdefiniuj potrzeby?

Oto one: Najtansze ale wytrzymałe regały dla kilku tys książek

Na byle co mnie nie stać więc jeśli stwierdzicie że MDF to nie tędy droga to trudno będzie lite drewno.
Rozpatrywałem wariant kupna desek meblowych (lite drewno) i zmontowania regałów tyle że to też kosztuje sporo więcej niż MDF.
Jeśli jednak MDF nie da rady to trudno, będzie lite drewno
ps. Aha - regały mają mieć 240cm wysokosci
Pozdrowienia
a ja mam regaly Billy te wezsze stoja na nich ksiazki -cegly i nic sie nie dzieje - polecam, pozdrawiam
A jaka ma być docelowa szerokość takiego regału ?
jeśli 50-80 cm to luzik ....
więcej niż metr to już jest problem ...
żadma płyta , nawet mdf się nie podda, no chyb a ze będzie miała 50 -60 mm grubości ...
Mam taką zabudowę z płyty mdf półki mają 22 mm i się uginają ....
image
image
[url=http://slub-wesele.pl/]image[/
jak coś to daj znać , mogę Ci pomóc ....
image
image
[url=http://slub-wesele.pl/]image[/

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

budujecie/kupujecie na kredyt? (261 odpowiedzi)

Wiem, że dziwne pytanie, ale wspomagacie się wszyscy kredytami? Jak oceniacie, ile trzeba mieć...

dom z płaskim dachem (8 odpowiedzi)

Witam, marzymy z mężem o domu z płaskim dachem - gdzie w Trójmieście można kupić działkę na...

Znacie może dewelopera Semeko z Gdyni? (5 odpowiedzi)

Znacie może dewelopera Semeko z Gdyni? Myślę o kupnie mieszkania w Morska Park w Gdyni, który...

do góry