Widok
billy jest z płyty wiórowej i papieru.
o ile regały typu EXPEDIT - o krótkich półkach świetnie się sprawdzają z książkami, to BILLY może mieć problemy.
Do książek najlepsze jest lite drewno.
Pod dużym ciężarem każdy materiał może się wygiąć.
Płyta wiórowa, MDF i tym podobne mogą dodatkowo połamać się i wyrwać z mocowań - a drewno nie.
o ile regały typu EXPEDIT - o krótkich półkach świetnie się sprawdzają z książkami, to BILLY może mieć problemy.
Do książek najlepsze jest lite drewno.
Pod dużym ciężarem każdy materiał może się wygiąć.
Płyta wiórowa, MDF i tym podobne mogą dodatkowo połamać się i wyrwać z mocowań - a drewno nie.
nie mówie że lite drewno jest idealne, ale najlepsze
jak już znajdziesz idealny materiał w cenie mdf to daj znać ;)
dopiero teraz mówisz o finansach - zdefiniuj priorytety: albo dobrze albo tanio.
półki ikea z wiórówki 90cm przy pełnym obłożeniu książkami mają tendencję do spadania na posadzkę :) - mam taki problem
moja rada: nie upieraj się przy regałach billy. skoro masz duzo książek musisz mieć dla nich odpowiednio mocne półki - a właściwie jakieś półki o mocnych podporach
jak już znajdziesz idealny materiał w cenie mdf to daj znać ;)
dopiero teraz mówisz o finansach - zdefiniuj priorytety: albo dobrze albo tanio.
półki ikea z wiórówki 90cm przy pełnym obłożeniu książkami mają tendencję do spadania na posadzkę :) - mam taki problem
moja rada: nie upieraj się przy regałach billy. skoro masz duzo książek musisz mieć dla nich odpowiednio mocne półki - a właściwie jakieś półki o mocnych podporach
No, dzięki za radę, zdefiniuj potrzeby?
Oto one: Najtansze ale wytrzymałe regały dla kilku tys książek
Na byle co mnie nie stać więc jeśli stwierdzicie że MDF to nie tędy droga to trudno będzie lite drewno.
Rozpatrywałem wariant kupna desek meblowych (lite drewno) i zmontowania regałów tyle że to też kosztuje sporo więcej niż MDF.
Jeśli jednak MDF nie da rady to trudno, będzie lite drewno
ps. Aha - regały mają mieć 240cm wysokosci
Pozdrowienia
Oto one: Najtansze ale wytrzymałe regały dla kilku tys książek
Na byle co mnie nie stać więc jeśli stwierdzicie że MDF to nie tędy droga to trudno będzie lite drewno.
Rozpatrywałem wariant kupna desek meblowych (lite drewno) i zmontowania regałów tyle że to też kosztuje sporo więcej niż MDF.
Jeśli jednak MDF nie da rady to trudno, będzie lite drewno
ps. Aha - regały mają mieć 240cm wysokosci
Pozdrowienia
A jaka ma być docelowa szerokość takiego regału ?
jeśli 50-80 cm to luzik ....
więcej niż metr to już jest problem ...
żadma płyta , nawet mdf się nie podda, no chyb a ze będzie miała 50 -60 mm grubości ...
Mam taką zabudowę z płyty mdf półki mają 22 mm i się uginają ....
jeśli 50-80 cm to luzik ....
więcej niż metr to już jest problem ...
żadma płyta , nawet mdf się nie podda, no chyb a ze będzie miała 50 -60 mm grubości ...
Mam taką zabudowę z płyty mdf półki mają 22 mm i się uginają ....