Widok

Renault 19

Dzięwiętnastka pojawiła się na rynku w 1988 roku i od razu zyskała uznanie kupujących nie tylko we Francji, ale również i w Europie, nawet pomimo kiepskiej opinii, jaką miały poprzednio produkowane auta. Podczas okresu produkcji wprowadzano wiele zmian w modelu podstawowym (w 1992 roku przedstawiono facelifting), a we wrześniu 1995 roku zastąpiono '19' modelem Megane.Nadwozie '19' w 1988 roku ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

reno 19 1.8 RT 1993 ph2

porządne auto,w zime grzeje,w lato...zawsze mozna otworzyc okna :)a na powaznie przez 2 lata i 30 000 km nigdy nie zawiodła.czego chciec wiecej? w miescie spalanie w granicy 8 litrow,na trasie 6.latwa dostepnosc do czesci zamiennych po normalnych cenach tak ze stac czlowieka utrzymac auto w dobrej kondycji.Pozatym wygodne,przestronne, z pojemnym kufrem i jak dla mnie ciągle ładne:) Pozdrawiam uzytkowników.

Odp.

mam 1.7 na wielopkt.90KM więc spalanie pewnie bedzie inne, ale silnik ogolnie ten sam- na pewno wytrzymała konstrukcja, jezdże 4 l,(na lpg) mam bardzo ciężką noge nieraz zamykam obrotomierz, co prawda niedawno wymienilem uszcz. głowicy -cena ok 30-40zł ijeden wieczór w garażu-więc nie drogo

prośba

Móglby mi ktos powiedziec cos konkretnego o r 19 1.7 74 konie na jednopunkcie chciałbym kupic taki wozik ale nie mam zadnych konkretów na jego temat z góry dzięks pozdro

Moja 19 zadłógo stała mam same problemy

Kupiłem 19 która stała 8 miesięcy mam przekręcone pokrętło nawiewu i problem z hamulcami coś mi pękło i hamuje tylko ma jedno koło z przodu.Potrzebuje rad odnośnie tych problemów.

Złe wieści

czeka Cię remont kapitalny silnika i wymiana panewek. oleju nie wymieniaj - nie ma sensu, nic to nie da

dno auto...

mialem 19 i reno clio...k...a co po chwile cos sie psulo...naprawde..a nie mialem kasy na naprawy...troche sie zmienila sytuacja w portwelu i mam troche grosza..kupilem mercedesa c klase 1996rok..diesel 2.2..miodzio...naprwde...jedzie jak pociag przy 130 cisza w srodku...polecam panowie uzbierajcie i kupcie cos z mercedesa...p.s.ale sentyment do clio pozostal;)

ratunku

potrzebuje pomocy co do silnika 1.4 e. romana kupiłem poł roku temu i mam małe problemy ze spalaniem pali około 10 litrów i niewiem czy to jest normalne. a druga sprawa to smarowanie,wymienłem olej i filtr ale po przejechaniu 200 km na wolnych obotach pali mi się smarowanie wyminiłem znowu i to samo po 150 km. i zholernie mi się grzeje.pomuscie błagam dajcie mi jakieś wskazówki

1.7 B,G

nic dodac nic ujac sprawdzone auto,dobrze sie prowadzi tylko zeby nie miala tak miekkiej dupy bo 5 osob i tylek wlecze sie po ziemi

1.7 F3N 54kW/73KM, 1995r , WK, CZ, AF, IMM, ESZ

Ogólnie jestem zadowolony z mojej 19-stki. Autko sprowadziłem z Niemiec. Przy zakupie tego auta miałem dylemat -do wyboru miełem Vento '93r, 1.8benzyna i Reanult 19 '95r, 1.7 benzyna- wybrałem Renault. 19-stka zakupiona z pierwszej ręki, serwisowana, użytkowana przez kobietę. Troszkę Renówka była zaniedbana w środku ale udało się doprowadzić ją do stanu użyteczności.
Auto świetnie się sprawuje, dynamiczne jak na taką moc, Vmax-180km/h, wygodne fotele, nie drogie w utrzymaniu.
Spalanie na poziomie w zależności od dynamiki jazdy:
- miasto: Benzyna 8,7-9,6l/100km
LPG 10,5-11,8l/100km
- trasa: Benzyna 6,2-7l/100km
LPG 8-8,5l/100km
Przejechałem autem 25000km, bez żadnych awarii ( oby tak dalej), autko ma przebieg 193000km.

1.4 e 80 km

Moja renia ma przejechane juz 220 tys km i nie mialem jeszcze z nia problemów . Wymieniam tylko to co sie zuzywa . Moim zdaniem super samochodzik

problem z podłaczeniem elektryki 16 v

siema moze posiadasz schemat do 19 1,8 16v bo niemoge podlaczyc silnik

Wymiata

mam renie 19 checzbek z 1.4GTR i juz jezdze nia rok . jedynie co wymieniam w niej oleje ,leje benze ijezdze . jest super

mam kłopot z gaznikiem

mam renie z 91 i spawałem kolektor po złożenuiu i zapaleniu samochodu ma strasznie wysokie obroty i nie chce z nich spasc poza tym jest ok prosze o pomoc

Problem z obrotomierzem

Zakupiłem samochud renault 19 z 93r 1.7 gaz. Wszystko jest OK ale czasami obrotomierz nie chce działać. Co może być przyczyna tego? Proszę o radę...

siemano ja tez posiadam r19

z silnikiem disla dobry samochod nie poeiwem ze jest

Renault 19 1.4 GTR wymiata :)

Jest to mój 1 samochód i jezdze niespełna rok i moge powiedziec ze jest:ekonomiczne autko,komfort jazdy,wygodne siedzenia,pieknie brzmi w nim muzyka,ładnie sie prowadzi no poprostu trzeba ja mieć :)przy spokojnej jezdze w trasie jakes 90km/h spala 6,5-7 litra
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

1,7 Lpg lepiej niż na benzynie

Moją "Renie" posiadam od 3 lat (model 93) bez żadnych przeróbek przy regularnych servisach LPG i wymianach filtra powietrza silnik chodzi jak zegarek... przy przebiegu 280 tys. praktychnie żadnego zużycia gładzi cylindrowej, wałka rozrządu, oraz spadku kompresji.
Spokojnie wkręca się na 175 km/h a do 150 przyspiesza naprawdę przyzwoicie, no i ta elastyczność silnika praktycznie od "wolnych obrotów" ciągnie jak diesel..
Spalanie gazu (w zależności gdzie tankowany - 0,5l)
max(miasto,zima,obciążenie) 11 L min(trasa do 115 km/h) 7 L Średnio na moją jazdę (mało ekonomiczną) 9L co uważam za super wynik borąć pod uwagę wielkość auta.O komforcie nikogo nie trzeba chyba przekonywać to auto wyprzedziło swoje czasy o dekade1! pod tym względem. Jedynymi mankamentami są awaryjność zawieszenia (trudno żeby nie na naszych drogach) u mnie stuki na ukł. kierowniczym, puchnące ramki w okół szyb bocznych (standard w 19) nie najlepsza blacha... no ale z tym się jakoś można pogodzić :-)
Pokusiłbym się o stwierdzenie że za te pieniądze to dla mnie najlepszy samochód. POZDRAWIAM

ja swoja renia jechalem 160km/h i mogła dużo wiecej ale sie balem i też ma 75km

R 19 1.7 90KM

po zgaszeniu ciepłego silnika po ok. 15min włącza sie wentylator i pracuje ok. 10 min. czy to normalne w tym aucie ??? to mi kończy akumulator:(

proszę o informacje o silniku 1.7 90km (układ chłodzenia)
chętnie pomogę poradą w innych zakresach
e-mail: one_kozie_death@wp.pl
do góry