Widok

Retrorecenzje: O.N.A. - "Modlishka"

Opinie do artykułu: Retrorecenzje: O.N.A. - "Modlishka".
Artykuł z cyklu: Retrorecenzje

Od Czerwonych Gitar przez yass aż po Kombi - w Trójmieście od zawsze kształtowały się trendy, którymi później żyła cała Polska, ale czy rzeczywiście "kiedyś było lepiej"? W nowym cyklu "Retrorecenzje" sprawdzę, jak wydawnictwa sprzed lat znoszą próbę czasu. Na początek O.N.A. ze swoim debiutanckim materiałem.

Wielu zapamiętało ten zespół jako połączenie sił Kombi oraz Agnieszki Chylińskiej, ale w rzeczywistości takie było jego zakończenie, nie początek. Historia jest dość ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

O.N.A. to skrót od Organizacja Niderlandzkich Astronautów. Chylińska mówiła o tym w Wieczór z Alicją ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przejdź się na jej obecne koncerty to zobaczysz jak się gra koncert rockowy. Najpierw się przejdź, a później oceniaj.
Powrót o.n.a. obecnie jest niemożliwy. 3/5 o.n.a. wydaje płyty jako Kombii. Chłopaki mają swój menadżment, swoje kontrakty. 1/5 też wydaje płyty i ma swój menadżment. Zbyszek pewnie niezostanie zaproszony do o.n.a.(wtajemniczeni wiedzą o co poszło i z kim poszło). Zbyszka miejsce zajął by najprawdopodobniej obecny perkusista Kombii. Kombii i Chylińska mają też swoje stawki za koncerty. Skoro wielu zarzuca im, że pracują w show biznesie dla kasy, to warto podkreślić, że powrót do o.n.a. nie mógłby być dla każdego z członków o.n.a. mniej korzystny finansowo niż mają w obecnych projektach. Więc, aby utrzymać poziom ich wynagrodzenia okazałoby się, że bilety na ich koncerty były by droższe niż na zagraniczną gwiazdę. Bez sponsorów nie ma szans na ich powrót. No i jeszcze musiałby powstać jeden menadżment, który prowadziłby interesy członków o.n.a..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

A gdzie jej brat?

Podobno tez muzyk?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Haha nawet tu psychofani Łosowskiego muszą wylewać swoje frustracje

Strasznie mi was żal, jakim trzeba być zaślepieńcem żeby nawet gitarowe umiejętności Skawy krytykować.

Macie przecież to swoje Kombi dalej-fakt że z podrabianym wokalistą, z podrabianym basistą i bez gitary, więc co was ten Skawa tak boli?

O.N.A to był wielki zespół w którym ścierały się 3 wielkie osobowości muzyczne.Taka trochę supergrupa.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8

Kurde, dawno nie czytałam tak fajnie napisanego tekstu. Brawo autorze!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

no ja juz nie kupowalem piratow bo w 1994/95 mozna bylo kupic w sklepach oryginaly

Daj Kamienia!!

piraty to sie kupowalo tak od 1987do 1992 roku. bo innych nie bylo na rynku.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kto pisał ten artykuł? Ktoś kto nie zna prawdziwej historii Kombi i Kombii!! Łosowski wcale nie miał praw do nazwy. On ją sobie przywłaszczył i zastrzegł dopiero w 2013 roku!! Taka jest prawda. Można to sprawdzić na stronach Urzędu Patentowego. Dziwne prawda? skoro KOMBII weszło na rynek w 2003 r a Łosowski zastrzegł? sobie nazwę i znak graficzny dla siebie? Po po prostu ukradł. Taka jest prawda!!!!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 7

Aga ja już w szkole wyznałem Ci miłość ale miałaś to gdzieś !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Skawa podbierał teksty i muzykę od ludzi a później się chwalił ze to jego ( znam chłopa jak coś )
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

a o czym opowiada OSTRy? bo jak dla mnie od kilku ładnych lat o niczym, są inni raperzy mówiący o problemach społecznych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dawno, dawno, temu...

prowadził/ sprzedawał w sklepie muzycznym w jantarze. teraz jest tam gral. gimby nie pamietajo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

koniec

Nie ma co ukrywać, O.N.A. to był naprawdę bardzo dobry zespół. Muzyka, teksty to było COŚ. Dziś Chylińska się sprzedała a Kombii (Skawiński) udaje nawróconego i świętego... Szkoda. Jedno jest prawdą: wszystko kiedyś się kończy.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

aaa

Hahaha, śmieszny jesteś kolego. Popek króluje na wiejskich dyskotekach żenada i wstyd.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

tak skawa i jan bo to mistrzowie gitary wystarczy posluchac ich solowych nagran polecam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

bzdura

Nawet na oficjalnej stronie Skawińskiego dużo wcześniej niż w 2013 można było przeczytać, że to Łosowski posiada prawa do nazwy i logotypu Kombi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

To dlaczego zaczął go używac dopiero po śmierci Pluty?

Wcześniejsze wydawnictwa zespołu Łosowskiego z Filem na wokalu -takie jak Zaczarowane Miasto czy Live in Grudziądz nie były sygnowane nazwą Kombi Łosowski?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Łosowski kilka lat temu wyjaśniał, dlaczego tuż po powrocie występował najpierw pod swoim nazwiskiem, a nie jako Kombi: "Przez kilka ostatnich lat wielu z Was pisząc do mnie wyrażało zdziwienie, dlaczego nie używam nazwy mojego zespołu KOMBI. Powód był prosty. W latach 2003 - 2010 w obliczu zmasowanej promocji Kombii w największych polskich mediach uważałem, że przy braku jakiegokolwiek wsparcia medialnego i prawnego nie miało to szans powodzenia. Większość społeczeństwa uwierzyła wtedy w manipulację że jest to reaktywacja prawdziwego KOMBI. Dzisiaj wielu ludzi już przetarło oczy, Kombii zaś stało się synonimem raczej obciachu. A mi trudno już patrzeć, jak niszczona jest legenda KOMBI i moja praca."
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Bo to Pluta wymyślił nazwę więc oficjalnie Łosowski nie mógł jej zastrzec. Zrobił to dopiero półtora miesiąca po śmierci Janka Pluty? Czy to o czymś nie świadczy? Warto się zastanowić.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kolego coś słyszałeś ale chyba nie do końca. W 1992r Łosowski w oficjalnych wywiadach mówił, że KOMBI nie będzie jeśli nie będą grali w nim Skawa i Tkaczyk. Warto poszperać o necie i te wywiady bez problemu można znaleźć. A teraz Łoś lata po mediach i płacze, że to niby jego zespól? Bzdura do kwadratu. Bo fakt, że on do Akcentów wziął Plutę a Pluta zabrał Tkaczyka a ten Skawę czyli trio z Horoskopu dołączyło do jednoosobowego "zespołu " Akcenty. Więc pytam jak to jest 1/4 Akcentów a 3/4 Horoskopu więc kto ma większość.? Do radia weszli jako Akcenty wyszli jako Kombi.
A prawnie wygląda to tak, że gdyby Skawa z Tkaczykiem wystąpili do Urzędu patentowego to by nazwę mieli dla siebie. I by na tym wygrali w 100% ale nie chcieli tego robić bo i po co.
A co do tego co mówił Skawa to faktycznie tak było, tyle, że to było oparte na tym co twierdził Łosowski.On wszem i wobec mówił, że posiada prawa do nazwy( choć to nie była prawda) i wprowadzał opinię publiczną w błąd, świadomie kłamiąc. Stąd też się biorą kłótnie na forum Kombi starych fanów, gdzie jedni trzymają stronę Łosowskiego a inni Skawy i Tkaczyka. A kiedyś to byliśmy razem tworząc wspólnie fan-klub Kombi. Wejdź na stronę urzędu patentowego i tam się wszystkiego dowiesz, czyli kiedy Łosowski złożył dokumenty o zastrzeżenie nazwy. I dopiero wtedy pisz , że jesteś zorientowany.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Skoro trio z Horoskopu dołączyło do Łosowskiego, a nie on do nich, to chyba świadczy o układzie sił w zespole i kto był tam liderem. Tak samo jak fakt, że w 1992 r. Skawiński i Tkaczyk odeszli z zespołu, a nie wyrzucili z niego Łosowskiego, więc co z tego, że mieli przewagę liczebną, skoro najwidoczniej nie do nich należało ostatnie słowo (w książce o ONA sami zresztą przyznają, że liderem był Łosowski i że grali to, co on chciał).
Wywiadów z 1992 r. niestety próżno szukać w sieci, aczkolwiek wtedy głośno mówiło się o rozwiązaniu, a nie zawieszeniu Kombi, a o chorobie żony Łosowski zaczął mówić dopiero po latach. Nieporozumienia wynikają też z samego faktu, że Łosowski nie był liderem tego typu co Nalepa w Breakoucie czy Waglewski w Voo Voo i przynajmniej na koncertach pozostawał z boku schowany za swoim arsenałem klawiatur i koledzy z zespołu wysuwali się na pierwszy plan, a że mieli też spory udział w tworzeniu repertuaru, w świadomości szerokiej publiczności mogli być postrzegani jako główne postacie Kombi, z czego skorzystali po latach, gdy po rozpadzie O.N.A. zastanawiali się, co dalej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
do góry