Widok

Retrorecenzje: O.N.A. - "Modlishka"

Opinie do artykułu: Retrorecenzje: O.N.A. - "Modlishka".
Artykuł z cyklu: Retrorecenzje

Od Czerwonych Gitar przez yass aż po Kombi - w Trójmieście od zawsze kształtowały się trendy, którymi później żyła cała Polska, ale czy rzeczywiście "kiedyś było lepiej"? W nowym cyklu "Retrorecenzje" sprawdzę, jak wydawnictwa sprzed lat znoszą próbę czasu. Na początek O.N.A. ze swoim debiutanckim materiałem.

Wielu zapamiętało ten zespół jako połączenie sił Kombi oraz Agnieszki Chylińskiej, ale w rzeczywistości takie było jego zakończenie, nie początek. Historia jest dość ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W 1992 po odejsciu na wlasne zyczenie Skawinskiego i Tkaczyka, Łosowski przesluchiwal kandydatow do Kombi ale pogarszajaca sie sytuacja z żoną uniemozliwila mu kontunuacje aktywnosci muzycznej i zawiesil dzialalnosc Kombi. Natomiast zespół Łosowski zalozyl w 1969. Najpierw dzialal pod nazwa Akcenty a od 1976 pod nazwa Kombi. W 1982 Łosowski zlecil projekt nowego logo zespolu, tego ktory znamy obecnie. Liderem od zawsze byl Łosowski. to on przyjmowal muzykow i narzucal styl gry. Nie po to ich przyjmowal do zespolu aby grac to co oni chciali, tylko mial swoja wizje muzyki i to realizowal. Zapytaj Szeipuka, Sylwina, Korzenia, Adamowicza i innych. Oni potwierdzaja slowo w slowo slowa Łosowskiego. Łosowski zastrzegł nazwe wobec tych jaj z dodawaniem litery i medialnymi manipulacjami oraz przywlaszczaniem dorobku Łosowskiego.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Na pogrzebie śp.Pluty był Łosowski a koledzy z ii nie znalezli czasu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Na stronie Skawińskiego jest napisane o Kombi - Liderem był Sławomir Łosowski, który narzucał granie elektronicznego popu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Najwiekszą osobowiścia jest basista ktory publicznie obraza bylych kolegow z zespolu i fanow.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nazwę Google wymyśliła sekretarka czy to oznacza że ona jest wlascicielką Google a nie panowie Page i Brin?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Łosowski faktycznie zastrzegł nazwę kilka lat temu, ale trudno przypuszczać, aby to miało związek ze śmiercią Pluty - pomysłodawca nazwy to nie to samo, co jej właściciel (w Depeche Mode nazwę zaproponował Dave Gahan, ale to z pewnością nie oznacza, że może jej używać także poza zespołem).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Skoro trio z Horoskopu dołączyło do Łosowskiego, a nie on do nich, to chyba świadczy o układzie sił w zespole i kto był tam liderem. Tak samo jak fakt, że w 1992 r. Skawiński i Tkaczyk odeszli z zespołu, a nie wyrzucili z niego Łosowskiego, więc co z tego, że mieli przewagę liczebną, skoro najwidoczniej nie do nich należało ostatnie słowo (w książce o ONA sami zresztą przyznają, że liderem był Łosowski i że grali to, co on chciał).
Wywiadów z 1992 r. niestety próżno szukać w sieci, aczkolwiek wtedy głośno mówiło się o rozwiązaniu, a nie zawieszeniu Kombi, a o chorobie żony Łosowski zaczął mówić dopiero po latach. Nieporozumienia wynikają też z samego faktu, że Łosowski nie był liderem tego typu co Nalepa w Breakoucie czy Waglewski w Voo Voo i przynajmniej na koncertach pozostawał z boku schowany za swoim arsenałem klawiatur i koledzy z zespołu wysuwali się na pierwszy plan, a że mieli też spory udział w tworzeniu repertuaru, w świadomości szerokiej publiczności mogli być postrzegani jako główne postacie Kombi, z czego skorzystali po latach, gdy po rozpadzie O.N.A. zastanawiali się, co dalej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Kolego coś słyszałeś ale chyba nie do końca. W 1992r Łosowski w oficjalnych wywiadach mówił, że KOMBI nie będzie jeśli nie będą grali w nim Skawa i Tkaczyk. Warto poszperać o necie i te wywiady bez problemu można znaleźć. A teraz Łoś lata po mediach i płacze, że to niby jego zespól? Bzdura do kwadratu. Bo fakt, że on do Akcentów wziął Plutę a Pluta zabrał Tkaczyka a ten Skawę czyli trio z Horoskopu dołączyło do jednoosobowego "zespołu " Akcenty. Więc pytam jak to jest 1/4 Akcentów a 3/4 Horoskopu więc kto ma większość.? Do radia weszli jako Akcenty wyszli jako Kombi.
A prawnie wygląda to tak, że gdyby Skawa z Tkaczykiem wystąpili do Urzędu patentowego to by nazwę mieli dla siebie. I by na tym wygrali w 100% ale nie chcieli tego robić bo i po co.
A co do tego co mówił Skawa to faktycznie tak było, tyle, że to było oparte na tym co twierdził Łosowski.On wszem i wobec mówił, że posiada prawa do nazwy( choć to nie była prawda) i wprowadzał opinię publiczną w błąd, świadomie kłamiąc. Stąd też się biorą kłótnie na forum Kombi starych fanów, gdzie jedni trzymają stronę Łosowskiego a inni Skawy i Tkaczyka. A kiedyś to byliśmy razem tworząc wspólnie fan-klub Kombi. Wejdź na stronę urzędu patentowego i tam się wszystkiego dowiesz, czyli kiedy Łosowski złożył dokumenty o zastrzeżenie nazwy. I dopiero wtedy pisz , że jesteś zorientowany.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Bo to Pluta wymyślił nazwę więc oficjalnie Łosowski nie mógł jej zastrzec. Zrobił to dopiero półtora miesiąca po śmierci Janka Pluty? Czy to o czymś nie świadczy? Warto się zastanowić.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Łosowski kilka lat temu wyjaśniał, dlaczego tuż po powrocie występował najpierw pod swoim nazwiskiem, a nie jako Kombi: "Przez kilka ostatnich lat wielu z Was pisząc do mnie wyrażało zdziwienie, dlaczego nie używam nazwy mojego zespołu KOMBI. Powód był prosty. W latach 2003 - 2010 w obliczu zmasowanej promocji Kombii w największych polskich mediach uważałem, że przy braku jakiegokolwiek wsparcia medialnego i prawnego nie miało to szans powodzenia. Większość społeczeństwa uwierzyła wtedy w manipulację że jest to reaktywacja prawdziwego KOMBI. Dzisiaj wielu ludzi już przetarło oczy, Kombii zaś stało się synonimem raczej obciachu. A mi trudno już patrzeć, jak niszczona jest legenda KOMBI i moja praca."
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

To dlaczego zaczął go używac dopiero po śmierci Pluty?

Wcześniejsze wydawnictwa zespołu Łosowskiego z Filem na wokalu -takie jak Zaczarowane Miasto czy Live in Grudziądz nie były sygnowane nazwą Kombi Łosowski?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

bzdura

Nawet na oficjalnej stronie Skawińskiego dużo wcześniej niż w 2013 można było przeczytać, że to Łosowski posiada prawa do nazwy i logotypu Kombi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

tak skawa i jan bo to mistrzowie gitary wystarczy posluchac ich solowych nagran polecam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

aaa

Hahaha, śmieszny jesteś kolego. Popek króluje na wiejskich dyskotekach żenada i wstyd.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

koniec

Nie ma co ukrywać, O.N.A. to był naprawdę bardzo dobry zespół. Muzyka, teksty to było COŚ. Dziś Chylińska się sprzedała a Kombii (Skawiński) udaje nawróconego i świętego... Szkoda. Jedno jest prawdą: wszystko kiedyś się kończy.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

dawno, dawno, temu...

prowadził/ sprzedawał w sklepie muzycznym w jantarze. teraz jest tam gral. gimby nie pamietajo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a o czym opowiada OSTRy? bo jak dla mnie od kilku ładnych lat o niczym, są inni raperzy mówiący o problemach społecznych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Skawa podbierał teksty i muzykę od ludzi a później się chwalił ze to jego ( znam chłopa jak coś )
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Aga ja już w szkole wyznałem Ci miłość ale miałaś to gdzieś !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kto pisał ten artykuł? Ktoś kto nie zna prawdziwej historii Kombi i Kombii!! Łosowski wcale nie miał praw do nazwy. On ją sobie przywłaszczył i zastrzegł dopiero w 2013 roku!! Taka jest prawda. Można to sprawdzić na stronach Urzędu Patentowego. Dziwne prawda? skoro KOMBII weszło na rynek w 2003 r a Łosowski zastrzegł? sobie nazwę i znak graficzny dla siebie? Po po prostu ukradł. Taka jest prawda!!!!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 7
do góry