Widok
od 8 lat próbujemy żyć normalnie z AZS i mogłoby się wydawać, ze po tylu latach wszystko jest oczywiste - otóż nie, nie jest. Po tylu latach nie mam w 100% sprawdzonego środka myjącego, balsamu a co najgorsze nie ma żadnego kremu z filtrem, który by nie uczulał.
Obecnie testujemy krem z filtrem firmy URIAGE. Skóra już 3 dni toleruje ten krem, dla przykadu SVR - 3h i bomble na skórze. A teraz pojawiło się kilka krost, ale to może być od słońca.
Do mycia stosuję Ziaja (mydło bez mydła) a do smarowania rewelacyjny DEXERYL!
dla nas najgorsze jest lato, córka ma uczulenie na słońce, a kremów z filtrem nie może używać. Pozostaje zakładanie bluzek z długim rekawem
Obecnie testujemy krem z filtrem firmy URIAGE. Skóra już 3 dni toleruje ten krem, dla przykadu SVR - 3h i bomble na skórze. A teraz pojawiło się kilka krost, ale to może być od słońca.
Do mycia stosuję Ziaja (mydło bez mydła) a do smarowania rewelacyjny DEXERYL!
dla nas najgorsze jest lato, córka ma uczulenie na słońce, a kremów z filtrem nie może używać. Pozostaje zakładanie bluzek z długim rekawem
A ja polecam z czystym sumieniem ALLERCO emulsja do kąpania i balsam do smarowania lub LA ROCHE-POSAY lipikar baume ap balsam.
Moje dziecko było jedną wielka skorupą stosowaliśmy:
olej lniany, kąpiel w krochmalu co się okazało, że było najgorszym błędem ponieważ mąka uczula, kąpiel w kali co bardzo wysuszyło małemu skórkę, smarowałam parafiną ciekłą, kapałam w emolium co też go bardzo wysuszało
Aż w końcu sąsiadka pediatra go obejrzała skonsultowała z ordynatorem na Polankach przyniosła mi siatkę próbek i wystarczyło 3 dni smarowania przy każdym przebieraniu pampersa skóra tak schodziła jak po opalaniu płatami. Dziecko jest ładne gładkie. No i pijemy mleczko nutramigen.
Moje dziecko było jedną wielka skorupą stosowaliśmy:
olej lniany, kąpiel w krochmalu co się okazało, że było najgorszym błędem ponieważ mąka uczula, kąpiel w kali co bardzo wysuszyło małemu skórkę, smarowałam parafiną ciekłą, kapałam w emolium co też go bardzo wysuszało
Aż w końcu sąsiadka pediatra go obejrzała skonsultowała z ordynatorem na Polankach przyniosła mi siatkę próbek i wystarczyło 3 dni smarowania przy każdym przebieraniu pampersa skóra tak schodziła jak po opalaniu płatami. Dziecko jest ładne gładkie. No i pijemy mleczko nutramigen.
my też zmagamy się z AZS od 3. miesiąca życia. cały czas kąpiemy w emulsji do kąpieli Emolium, próbowałam Oilatum, ale był średni, skóra nie była tak fajna, jak po Emolium. preparaty do smarowania trochę się zmieniają z wiekiem.
przez długi czas mieliśmy do twarzy Cutibazę - bardzo tani, ale skutecznie natłuszczający krem. do ciała masc robioną na receptę. od dłuższego czasu kremuję po kąpieli balsamem do ciała Emolium, a na policzki (moje nowe odkrycie!) polecam A-Derma Exomega - krem zmiękczająco-nawilżający. chyba już jagodzinka o nim pisała wyżej. jest SUPER!
i jeszcze jedno - ważne, żeby trafic do dobrego dermatologa. my od początku chodziliśmy prywatnie do dr Jadwigi Filipiuk w Sopocie - uczyniła cuda ze skórą i ciemieniuchą młodego, niestety bez sterydów sie nie obyło. ale dzisiaj mało kto jest w stanie powiedziec, że mój synek ma AZS - nawet lekarze sa czasem zdziwieni, bo ma tak śliczną skórę. niestety żeby taka była, kasy na kosmetyki idzie bardzo dużo...
przez długi czas mieliśmy do twarzy Cutibazę - bardzo tani, ale skutecznie natłuszczający krem. do ciała masc robioną na receptę. od dłuższego czasu kremuję po kąpieli balsamem do ciała Emolium, a na policzki (moje nowe odkrycie!) polecam A-Derma Exomega - krem zmiękczająco-nawilżający. chyba już jagodzinka o nim pisała wyżej. jest SUPER!
i jeszcze jedno - ważne, żeby trafic do dobrego dermatologa. my od początku chodziliśmy prywatnie do dr Jadwigi Filipiuk w Sopocie - uczyniła cuda ze skórą i ciemieniuchą młodego, niestety bez sterydów sie nie obyło. ale dzisiaj mało kto jest w stanie powiedziec, że mój synek ma AZS - nawet lekarze sa czasem zdziwieni, bo ma tak śliczną skórę. niestety żeby taka była, kasy na kosmetyki idzie bardzo dużo...
Odpowiem na pierwsze: mam dzieci w wieku szkolnym, jedno i drugie zaraz po urodzeniu miało alergiczną skórę. Córka wyrosła zanim skończyła rok i nie jest alergiczką. U młodszego alergia skórna przeszła po ok. 3,5 roku i niestety pojawiły się alergie wziewne - tak jest do dziś. W najgorszym wypadku alergie mogą przejść w astmę. Czyli w tym momencie nie dowiesz się, kiedy przejdzie i czy przejdzie, ale da się z tym żyć.
Cześć dziewczyny
Też jestem mamą niemowlaka ze stwierdzonym jedynie przez pediatrę AZS ... sucha skóra, wypryski na rączkach, szyi, policzkach.
Mój mały ma teraz 5 mcy. Czy jak będzie starszy 2-3-5... lat czy AZS zanika ?? czy z tym się żyje do końca ?
... i takie pytanie drugie ?? czy sa jakieś badania specjalistyczne stwierdzające AZS ?
Też jestem mamą niemowlaka ze stwierdzonym jedynie przez pediatrę AZS ... sucha skóra, wypryski na rączkach, szyi, policzkach.
Mój mały ma teraz 5 mcy. Czy jak będzie starszy 2-3-5... lat czy AZS zanika ?? czy z tym się żyje do końca ?
... i takie pytanie drugie ?? czy sa jakieś badania specjalistyczne stwierdzające AZS ?
udowodniono, że kwas borowy (i jego pochodne) bardzo łatwo przenika przez błony śluzowe i nieuszkodzoną skórę niemowląt i co gorsza może się kumulować w organizmie i jest bardzo toksyczny (uszkodzenia nerek, wątroby itp), dlatego uważajcie co lekarze zapisują Waszym maluszkom.
http://zapytaj-farmaceute.blogspot.com/#uds-search-results
http://zapytaj-farmaceute.blogspot.com/#uds-search-results
Czytam Wasze wpisy o sterydach i przypomniało mi się, że oczywiście sterydy też używałam, jak trzeba było. Ale jest też maść niesterydowa i bardzo skuteczna - Elidel. Polecam. Natomiast jeden dermatolog podpowiedział mi, jak zastosować maść sterydową tak, aby mniej "zaszkodzić" skórze - rozcieńczyć ją maścią pośladkową (wazelina + euceryna + kwas borny). Brałam odrobinę maści Elokom i dużo maści pośladkowej i mieszałam. Łagodziło bardzo chorobowo zmienione miejsca. Dziś moje dzieci nie mają już alergii skórnych, ich skóra jest ładna, gładka i miękka.
Mojego synka wysypuje (alergia pokarmowa) na nozkach, na buzi na zgieciu jednej raczki my bylismy na bebilonie pepti 1 rok ale zadnej poprawy nie bylo dopiero po roczku przeszlismy na Nutramigen bo nie zawiera laktozy co zawiera bebilon pepti i na buzi widze poprawe nozki tez mu sie ładnie goja ;) ja sterydow unikam jak ognia....
u nas AZS objawia się głównie na rękach (najprawdopodobniej alergia kontaktowa), skóra robi się bardzo sucha, momentalnie pęka, schodzi i robią się ranki, które bardzo ciężko się goją, elidel i protopic trochę pomagają, ale niestety w krytycznym momencie sięgamy po sterydy :(
Podobnie dzieje się ze skórą pod kolanami, na policzkach zazwyczaj pojawiają się suche, szorstkie i czerwonawe placki.
Niestety za ten stan odpowiada z jednej strony jedzenie (mleko, jajka), z drugiej strony prawdopodobnie pyłki traw...
Podobnie dzieje się ze skórą pod kolanami, na policzkach zazwyczaj pojawiają się suche, szorstkie i czerwonawe placki.
Niestety za ten stan odpowiada z jednej strony jedzenie (mleko, jajka), z drugiej strony prawdopodobnie pyłki traw...
do smarowania: Cetaphil lub A-Derma Exomega, a z sinych preparatów miejscowo Protopic (na recepte, działa jak steryd, ale nie jest sterydem, dlatego tylko pod kontrola lekarza; wyzej wymieniony elidel jest słabszym odpowiednikiem). poza tym dieta dieta dieta - eliminacja "nietolerowanych"produktów, kurzu, detergentów itp.
dołączę się do wątku z trochę innym zapytaniem...
Jakie objawy maszą wasze dzieci gdy mają stwierdzone AZS ??
Moja córka ma 5 m-cy, jesteśmy na mleku Bebilon Pepti DHA - diagnoza lekarza AZS !! powiem, jestem przerażona.
Dziecko ma czasem wysypkę zazwyczaj broda, policzki, szyja ( podobną do skazy białkowej ) owszem skóra jest delikatna.. przy mocniejszym dotyku np. przy odwracaniu na brzuszek miejsca dotyku moja dłoń - brzuszek robią się od razy czerwone.
Starsza córka - 3 lata, jak była młodsza miała od urodzenia strasznie suchą skórę - diagnoza ta sama AZS.... kazali bardziej ją nawilżać po kąpieli i tyle......
Podzielcie się jak wyglądają wasze objawy AZS.
Jakie objawy maszą wasze dzieci gdy mają stwierdzone AZS ??
Moja córka ma 5 m-cy, jesteśmy na mleku Bebilon Pepti DHA - diagnoza lekarza AZS !! powiem, jestem przerażona.
Dziecko ma czasem wysypkę zazwyczaj broda, policzki, szyja ( podobną do skazy białkowej ) owszem skóra jest delikatna.. przy mocniejszym dotyku np. przy odwracaniu na brzuszek miejsca dotyku moja dłoń - brzuszek robią się od razy czerwone.
Starsza córka - 3 lata, jak była młodsza miała od urodzenia strasznie suchą skórę - diagnoza ta sama AZS.... kazali bardziej ją nawilżać po kąpieli i tyle......
Podzielcie się jak wyglądają wasze objawy AZS.