Widok
możesz lecieć na stary paszport na 100%
ja też lecę za tydzień z paszportem w którym mam panieńskie nazwisko. Ważne jest tylko żeby twoje zgłoszenie w biurze podróży było na stare nazwisko, bo jak wystawią wszystkie dokumenty np.bilet itp.na nowe a w paszporcie będziesz miała stare to wtedy na bank Cię nie przepuszczą bo będzie niezgodność danych.
pozdrawiam i miłego wypoczynku życzę :)
ja też lecę za tydzień z paszportem w którym mam panieńskie nazwisko. Ważne jest tylko żeby twoje zgłoszenie w biurze podróży było na stare nazwisko, bo jak wystawią wszystkie dokumenty np.bilet itp.na nowe a w paszporcie będziesz miała stare to wtedy na bank Cię nie przepuszczą bo będzie niezgodność danych.
pozdrawiam i miłego wypoczynku życzę :)
...najpierw wymagaj od siebie a potem od innych...
ja lecialam do Nowej zelandii na stary paszport i bilet byl wykupiony na moje panienskie nazwisko. w tym czasie byl juz moj nowy paszport, ale nie mialam jak go odebrac. mialam zaznaczone, ze przy odbiorze maja mi uniewaznic stary. dowod osobisty tez czekalam z 3 miesiace i juz moj stary ksiazkowy w tym czasie byl niewazny.
paszport i dowod osobisty odebralam po okolo 6 miesiacach od momentu wyrobienia. czekala na mnie w urzedzie i wtym czasie bylam z 3 razy poza granicami: 2x w Europie, 1x poza Europa.
mi nawet w Polsce na paszport nie chcieli wpuscic, bo pieczatki porozmazywane, dowodu brak, ale na brytyjsckie prawo jazdy wpuscili mnie...
paszport i dowod osobisty odebralam po okolo 6 miesiacach od momentu wyrobienia. czekala na mnie w urzedzie i wtym czasie bylam z 3 razy poza granicami: 2x w Europie, 1x poza Europa.
mi nawet w Polsce na paszport nie chcieli wpuscic, bo pieczatki porozmazywane, dowodu brak, ale na brytyjsckie prawo jazdy wpuscili mnie...
mój brat nie zdążył odebrać paszportu i wyjechał. Wypuścili go na dowód. Jak wracał, to nie miał oczywiście paszportu, do tego jego dowód został w jakimś urzędzie za granicą, bo się zagrzebali. Więc brat na pałę pokazał prawko, wypuścili go, ale w Polsce został odeskortowany pod bronią do osobnego pokoju i ktoś z dokumentami musiał potwierdzić jego tożsamość. Na szczęście, wujek czekał na niego na lotnisku. I wszystko skończyło się bez problemu :)
Więc myślę, że spoko możesz na stary paszport jechać, byle bilety były na stare nazwisko.
[/url]
[/url]
Więc myślę, że spoko możesz na stary paszport jechać, byle bilety były na stare nazwisko.

dzięki za wypowiedzi. Pomogły mi w podobnym problemie. Podróż poślubną mam w grudniu odrazu po zaślubinach a dowód jeszcze stary (mam 2 tygodnie na wyrobienie od otrzymania aktu ałż. stymże nie bedzie mial kto odebrac - bedziemy na wycieczcce) a paszport już nie ważny więc i tak muszę wyrobić. A potem znów muszę wyrabiać paszport z nowym nazwiskiem? Mam nadzieję, że a mniejszą opłatą.
pozdr
pozdr
ja tak poleciala i wrocilam na majorke, pol roku po slubie, ale juz wymienilam, jkeszcze musze "przekleic" wize
Hej,
Przekroczysz granice.
Ja jestem 10 miesięcy po ślubie, dokumenty mam wymienione oprócz paszportu. Właśnie wróciłam z Turcji na stare nazwisko.
Obowiązującym Cię dokumentem za granicą jest paszport więc umowę na wycieczkę musisz podpisać na stare nazwisko, żeby była zgodność.
Ja za granicę dowodu nawet nie brałam, bo i tak nie jest ważny. Patrzą w paszport i tyle.
żadnych problemów nie miała, ani z biurem podróży, ani za granicą.
Powodzenia!
Przekroczysz granice.
Ja jestem 10 miesięcy po ślubie, dokumenty mam wymienione oprócz paszportu. Właśnie wróciłam z Turcji na stare nazwisko.
Obowiązującym Cię dokumentem za granicą jest paszport więc umowę na wycieczkę musisz podpisać na stare nazwisko, żeby była zgodność.
Ja za granicę dowodu nawet nie brałam, bo i tak nie jest ważny. Patrzą w paszport i tyle.
żadnych problemów nie miała, ani z biurem podróży, ani za granicą.
Powodzenia!
Paszport jest ważny 3 miesiące od zawarcia związku małżeńskiego, natomiast wniosek o nowy należy złożyć w przeciągu 30 dni od ślubu - wtedy obowiązuje zniżka ze względu na zmianę danych wynikającą ze zmiany nazwiska. Płaci się proporcjonalnie mniej w zależności, ile lat był jeszcze ważny stary paszport. Za każdy rok ważności odejmuje się 14 zł czyli np. mój paszport był ważny jeszcze 8 lat więc płaciłam 28 zł.
Jeśli zmienia się miejsce zameldowania nie jest to podstawą do wymianu paszportu (tak było z przypadku mojego Męża).
A co do wyjazdu za granicę to pewnie, że nie jest to zbyt dokładnie sprawdzane, ale z drugiej strony po co ryzykować?
Jeśli zmienia się miejsce zameldowania nie jest to podstawą do wymianu paszportu (tak było z przypadku mojego Męża).
A co do wyjazdu za granicę to pewnie, że nie jest to zbyt dokładnie sprawdzane, ale z drugiej strony po co ryzykować?
Wiadomo ze jesli bedzie wszystko OK to nie bedzie problemów, gorzej jak np w czasie wyjazdu do Tajlandi czy Meksyku zostaniesz o cos podejrzana czy ktos po prostu bedzie chciał Cie sprawdzic. Wtedy z miejsca jestes oszustka, ktora probuje podrozowac na niewaznych dokumentach.
Co do ceny- paszport jest tanszy o 10 % za kazdy wazny rok a stary jest wazny max przez 3 miesiace od zawarcia zwiazku malzenskiego.
Co do podpisywania umowy na stare nazwisko jest to po prostu falszerstwo (jesli slub byl x czasu temu.)
Co do ceny- paszport jest tanszy o 10 % za kazdy wazny rok a stary jest wazny max przez 3 miesiace od zawarcia zwiazku malzenskiego.
Co do podpisywania umowy na stare nazwisko jest to po prostu falszerstwo (jesli slub byl x czasu temu.)
Kasiu,
potwierdz prosze, ze dalej tak jest. Wyjezdzam 3 miesiace po dacie slubu a bilet mam na nazwisko panienskie. Teraz mam nazwisko łączone, czy jest jakies ryzyko, ze dane dotyczace nowego nazwiska i przez to niewaznosci dowodu beda widoczne w systemie i Straznicy nie przepuszcza mnie? Mam tez przesiadki w innych krajach, czy z innymi krajami również funkcjonuje wymiana tego typu informacji? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz.
Pozdrawiam
potwierdz prosze, ze dalej tak jest. Wyjezdzam 3 miesiace po dacie slubu a bilet mam na nazwisko panienskie. Teraz mam nazwisko łączone, czy jest jakies ryzyko, ze dane dotyczace nowego nazwiska i przez to niewaznosci dowodu beda widoczne w systemie i Straznicy nie przepuszcza mnie? Mam tez przesiadki w innych krajach, czy z innymi krajami również funkcjonuje wymiana tego typu informacji? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz.
Pozdrawiam