Widok

Rower i rowerzyści

Pytanie czy rower i rowerzysta nie powinien być wyposażony?
Wyposażony - rower w światła odblaski identyfikator. Dlaczego?
Jeśli poruszaj się po ulicach to czy nie powinni spełniać wymogów jakie nakłada się na posiadacza samochodu, motoru? Może warto w tym temacie porozmawiać jak to widzą inni.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 12
@zekki

"Niestety" ogóle. Jako wyraz zrezygnowanego zaniepokojenia, głównie na zasadzie "od rzemyczka itd". Na razie stawiają specjalnie dla nas znaki ograniczeń. Kiedyś mogą zacząć polować by łupić pieniądze.

A wiadomo, że jak są tam piesi trzeba zwolnić. Ale moment, czy na zwykłym ddrip nie trzeba?! A jak jest taki znak, to trzeba 5kmh również gdy pieszych NIE MA. I nie mów, że zawsze o trzeciej nad ranem pieszy może być, bo też oglądałem Misia i mnie to nie śmieszy.

Psy bywają różne. Bywają rozsądni i bywają popisujące się daną im władzą żłoby niemyte i każdy z nas trafił na oba rodzaje. Mam żal, że prawo legalizuje bezkarne panoszenie się tych złych. Zły policjant potrafi wykorzystać KAŻDY najdurniejszy pretekst, a jednocześnie zupełnie nie przeszkadzają mu grube rzeczy. Jesteśmy łatwiejszym celem niż motocyklista na ścigaczu.

Np.notorycznie łapią rowerzystów na chodniku Al Niepodl koło sopockiego Kunia LGBT, "bo jest wąsko", a te same żłoby tolerują parkujące na tym wąskim chodniku samochody.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może powinniśmy zrobić wątek o oznakowaniu i w ogóle prd dotyczącym rowerów i nie tylko, bo np. piesi (i rowerzyści!) nie mający praw jazdy nie odróżniają znaków z ludzikiem, rowerkiem, kreseczką, co niebieske, co czerwone, okrągłe, kwadratowe itp.
Niestety ze względu na rozmiar czy ograniczenie?

5 w tunelu jak najbardziej słuszna o ile nikt z radarem nie stanie (pomiar i tak w miarę łatwy do obalenia, bo chyba żaden radar nie ma normalizacji na pracę w tunelu). Dla mnie jest to jasny przekaz, że trzeba zwolnić i zrównać się prędkością z pieszymi.

10 na nadmorskiej w sporej części i tak można olać bo:
-są nieprawidłowo postawione (po lewej)
-część z nich nie pasuje do żadnego wzoru (strefowe nie mają napisów, a zwykłe powinny być okrągłe)
-warto też pamiętać, że skrzyżowania kasują ograniczenia (tutaj rozumiałbym jako krzyżowanie ddr)
x jak sie trafi w klawisz

Znaki 5 kmh i 10 kmh wyglądają dziwnie bo są dużo mniejsze niż te częstsze, np. 70kmh i wiszą niżej. Trochę wyglądają jak te dla dzieci w 'małpim gaju' szkoleniowym na kartę rowerową. Ale są legalne, niestety.
Czy tx i tX to ta sama osoba? :) Jak wyglądają te dziwne znaki? Może podobne powinny być na przejściach dla pieszych?
erratum, tunel 5km/h "dotyczy rowerów" jest w Kamionce
W filii w Oliwie nie ma. Tylko Stogi, Przeróbka i Orunia. Już sam dobór dzielnic zastanawiający.
OK, kupiłem na allegro. Jak mi się ne spodoba, to będzie zemsta Królaka (gyio 21 cm)
O'Brien "Trzeci policjant"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czuję się zagubiony, gdy nie kojarzę kodów kulturowych. Razem macie ze 100 lat, to powinienem rozumieć co piszecie. Może mnie któryś naprowadzić? Ostatnie co zrozumiałem z tego dialogu to siku, a potem odjechało.
a Zuzanna lubi je tylko jesienią :-D
(tu jest lepiej, ruch większy, a flejm mniejszy)

Rejestracja jest jak kask. Niech sobie chętni rejestrują, na zdrowie.

Obowiązek rejestracji rowerów wymagał by od jego zwolenników odpowiedzi na trudne pytania typu "co to jest rower podlegający rejestracji".
Czy drewniany rowerek biegowy dziecka to też rower?
Czy moja hulajnoga Ingo Bike to też jeszcze rower (koło ma 29").
Czy monocykl sąsiada też ma mieć tablicę rejestracyjna (i gdzie ją ma wetknąć)?
Czy kolczyki sąsiadki w inkryminowanym kształcie to nadal rower wymagający rejestracji?

Ja wiem, że wielu uważa że im więcej przepisów, nakazów i zakazów,
tym sympatyczniejszy jest świat i tym łatwiej się żyje. Ale to uleczalne.

Czyli odpowiedź na pytanie ZAŁOŻYCIELA WĄTKU brzmi że
inni widzą to przez przymrużone oczy. Polska już jest tak oryginalnie wyjątkowym krajem, że jedno szaleństwo więcej - niewiele zmieni.
Dlatego że iks, a nie cedwa (chapięćocha).
;-)

a dlaczego Mazur, a nie 1spruce ?

;-)
Gość ma klasę. A może nawet cztery.
jak zdałeś maturę z polskiego ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Numer seryjny ramy ma zasadnicze znaczenie przy realizacji roszczeń gwarancyjnych dotyczących tej ramy.
Sztuka jeździć wolno. Ja ćwiczę stójki jak pies robi siku :)))
tunel na Sop-Wyścigi: 5km/h

ALE - za to pozwolono na legalny przejazd, więc to jest duży postęp.

Teraz ewentualny żłób w mundurze nie może dać 100z za chodnikowanie rowerem (a żłób z SOK może dać bodaj 500 za jazdę po terenach kolejowych) tylko musi wskazać przekroczenie. Zmierzyć je. A w razie draki, jak się z kimś zderzymy musi wskazać kto nabroił. Już nie jesteśmy z góry winni za jazdę

Jak to przemyślałem, przestałem narzekać na te dziwne znaki drogowe.
wyglądają dziwacznie, ale w sumie... mogą se być. Póki nikt tam nie suszy, gdy rowerzysta jest jedynym żywym.
A jednak przez 12 lat go nie ukradli. Jak ukradną, dam znać. Ale to i tak niezły wynik.
Efekt psychologizmy polega na przeświadczeniu, ze "wszystko jest w bazie i na pewno będzie sprawdzane".
W Twoim przypadku efekt psychologiczny starej tabliczki sprowadzi się do refleksji: "ciekawe ile można za nią wziąć na targu staroci?"
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Poza 10km/h na ścieżce nadmorskiej w Sopocie. Ponoć część rowerzystów przewraca się jadąc tak wolno :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry