Widok

Rozliczenie PIT - kłopot, pomocy!

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mam problem.
W zeszłym roku prowadziłam działalność przez kilka miesięcy. Rozliczałam się w formie ryczałtu.
Pracuję też cały czas na umowę o pracę.
Nie sprawdziłam jak sie rozliczać i teraz czytam, że z ryczałtem miałam czas co 31.01. Byłam przekonana, że wszystko razem mogę rozliczyć, a teraz widzę, że nie :(
Czy moge teraz zrobić? Znalazłam w necie coś o "czynnym żalu".
Czy jak wypełnię teraz pit i zaniosę z tym pismem, to będzie OK?

Proszę o pomoc...

P.S. Komentarze dotyczące braku odpowiedzialności czy głupoty zostawcie dla siebie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
musisz napisać pisemko " Zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia skarbowego" ( czynny żal) w którym musisz podać przyczynę dla czego nie złożyłaś w terminie PIT 28 i PIT28A no i oczywiście musisz załączyć do pisma wypełniony PIT-y nawet jeśli jest on na 0zł
Przykład Pisma:

Jan Kowalski Gdańsk22.02.2011r
ulica.........
Gdańsk

Czynny żal

Stosownie do treści art.16 paragraf 1 i 4 KKS zawiadamiam o popełnieniu przeze mnie czynu zabronionego polegającego na tym, ze nie złożyłem/łam zeznania PIT 28 i PIT 28A za 2010r w terminie określonym w przepisach ustaw podatkowych.
Nadmieniam, ze ( tu podać powód nie złożenia deklaracji)
Przy popełnieniu wykroczenia nie współdziałałem/łam z innymi osobami.
Prosze o nie ukaranie mnie.

Z powazaniem.

Pozdrawiam :)
image
image
dzięki
mam nadzieję, że się uda wyjść bez szwanku
podbijam, bo może ktoś ma jeszcze jakieś cenne informacje...
No ja nie mam najlepszych wieści ,jak dla mnie czynny żal skutkuje wtedy gdy urząd nie wiedział, że masz złożyć deklarację, a wiedział, że miałaś złożyć, bo wybierałaś formę opodatkowania. Żłóż deklarację, czynny żal i czekaj na rozwój wypadków. Myślę, że cię ukarzą, a wtedy się odwołaj (że to 1 raz itp).
image
jutro zamierzam wszystko to złożyć i zobaczę co będzie dalej :(
Czy takie uzasadnienie w tym piśmie może być?

Powodem niezłożenia przeze mnie deklaracji był brak doświadczenia w prowadzeniu działalności, którą prowadziłam jedynie od czerwca 2010 do października 2010. Byłam przekonana o tym, iż działalność mogę rozliczyć wraz z rozliczeniem z tytułu umowy o pracę, czyli do 30 kwietnia 2011.
nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności za jego naruszenie
Ewaa, a który to urząd?
image
drugi w Gdańsku...

wiem, że nie zwalnia, ale może pomoże jakoś... sama nie wiem...
Ewaa, tam też pracują ludzie, uszy do góry. Jedyne co ci grozi to mandat, a może to ja się mylę i ten "żal" będzie skuteczny:)
image
najgroźniej brzmi "przestępstwo skarbowe" :(
wypełniłam już Pita i jutro lub w piątek zaniosę
Ewwa - koniecznie zanieś razem z czynnym żalem - nie mają wtedy prawa Cię ukarać. Czynny żal nie działałby wtedy, gdyby urząd sam zauważył, że Twojego zeznania nie ma i wysłął Ci ponaglenie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
zapewne zapłacisz ok. 100 zł mandatu... też niestety, kiedyś to przerobiłam i w podobnych okolicznościach co Ty (u nas była taka kwota, bo dochód był niewielki, ale z tego co pamiętam to mandat może sięgnąć do 5000 zł). Może Tobie uda się wykręcić od płacenia (powodzenia).
mam nadzieję, bo kwoty przychodów są na prawdę małe... nawet mniejsze niż zdrowotne, które zapłaciłam za okres prowadzenia działalności :P
no u mnie podobnie było (w sumie wyszłam na minus) i też sama się zgłosiłam. Zależy na kogo trafisz ot i cała prawda.
Ja kiedys mialam podobna sytuacje i nie zaplacilam kary , napisalam takie wlasnie pisemko, ze z jakistam przyczyn nie zlozylam dokumentow w terminie, pani w us powiedziala mi wtedy ze to jakos tak funkcjonuje ,ze jesli zlozymy to pismo ( czynny zal) zanim US sie sam zorientuje ze cos nie tak to powinnismy uniknąc kary, ze wlasnie poto sie sklada to pismo. MNie sie udalo . wiec powodzenia
Będzie dobrze złóż dokumenty - w pracy mieliśmy podobną sytuację i kolegi nie ukarano :) to był US w Kartuzach
image
image

Zerknij sobie tutaj https://faktura.pl/wlasna-firma/jak-sporzadzic-czynny-zal masz tutaj wszystko na temat napisania czynnego żalu. Jest on bardzo pomocny w sytuacjach kryzysowych kiedy to zatailiśmy nasze dochody czy też nie w terminie został złożony Pit.

No dobra ale jak z kwestią zatrudnienia? masz umowę ? powinnaś wystawić rachunek, podatek odprowadza zleceniodawca i daje Ci PIT 11.

Moim zdaniem nie jest to tak poza tym pytanie na forum ale konkretnie do księgowej:
https://halobielsko.pl/2022/03/29/do-kiedy-i-w-jaki-sposob-rozliczyc-sie-z-fiskusem-czy-warto-robic-to-z-biurem-rachunkowym-ksiegowa-samodzielnie/

Niech rozliczy Cię lepiej biuro.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Sposób na kołtuny u dziecka. Polecam (19 odpowiedzi)

Witam Ostatnio miałam straszny problem z moją 2,5 latką, ponieważ zrobił jej się z tyłu główki...

do góry