Widok
Rzeź dzików.
Polski Związek Łowiecki, na polecenie ministra środowiska, nałożył na swoje koła obowiązek zorganizowania skoordynowanych, wielkoobszarowych polowań na dziki w terminach 12-13, 19-20 i 26-27 stycznia.
W te 3 weekendy mają zamordować 200 000 dzików.
Odstrzał ma być masowy. Chodzi o rzeź.
Czekamy na doniesienia o rykoszetach i postrzeleniach w trakcie wykonywania polecenia.
Większość myśliwych wyrobi w te kilka dni swoją roczną normę.
W te 3 weekendy mają zamordować 200 000 dzików.
Odstrzał ma być masowy. Chodzi o rzeź.
Czekamy na doniesienia o rykoszetach i postrzeleniach w trakcie wykonywania polecenia.
Większość myśliwych wyrobi w te kilka dni swoją roczną normę.
Odstrzał dzików odnotowany przez PZŁ w latach:
2010/11 - 211 tys. szt.
2011/12 - 177 tys. szt.
2012/13 - 218 tys. szt.
2013/14 - 219 tys. szt.
2014/15 - 260 tys. szt.
2015/16 - 310 tys.szt.
Zródło: https://pzlow.pl/palio/html.run?_Instance=www&_PageID=5&_RowID=1236&cms=yes&_C=C_dzialy.hodowla.statystyki&_rC=C_dzialy.hodowla&_Lang=pl&_CheckSum=-1464765051
Dlaczego 200 tys. dzików w obecnym sezonie to rzeź, a odstrzał na podobnym poziomie w ostatnich 5 latach nie wzbudzał takiego entuzjazmu? Dlatego nie masz tutaj wiarygodności, kręcisz lody jakie lubisz niekoniecznie na uczciwej recepturze.
2010/11 - 211 tys. szt.
2011/12 - 177 tys. szt.
2012/13 - 218 tys. szt.
2013/14 - 219 tys. szt.
2014/15 - 260 tys. szt.
2015/16 - 310 tys.szt.
Zródło: https://pzlow.pl/palio/html.run?_Instance=www&_PageID=5&_RowID=1236&cms=yes&_C=C_dzialy.hodowla.statystyki&_rC=C_dzialy.hodowla&_Lang=pl&_CheckSum=-1464765051
Dlaczego 200 tys. dzików w obecnym sezonie to rzeź, a odstrzał na podobnym poziomie w ostatnich 5 latach nie wzbudzał takiego entuzjazmu? Dlatego nie masz tutaj wiarygodności, kręcisz lody jakie lubisz niekoniecznie na uczciwej recepturze.
A jak myślisz ?
Tak.... cały rok.
Musze powiedzieć, że wśród osób piszących na Forum miło mi jest zawsze czytać, co piszesz, bo cenię sobie Twój dystans i wiedzę.
Sadyl i Cross to żuczki, co tam wyłożyli się po od razu, ale z każdym krokiem przekonuję się, że kurde ten MtF to jednak lipa....
Ty z lasu przecież jesteś....
rozporządzenie ministra środowiska z dnia 16 marca 2005 r. w sprawie określenia okresów polowań na zwierzęta łowne
https://pzlow.pl/palio/html.run?_Instance=www&_PageID=5&newser=no&_C=C_dzialy.hodowla.ter_polowan&_Lang=pl&_CheckSum=-2029485408
Tu sobie możesz sprawdzić miesiąc po miesiącu.....
http://www.gdansk.pzlow.pl/palio/html.run?_Instance=pzl_www&_PageID=131&_CAT=gdansk.kalendarz
Tak.... cały rok.
Musze powiedzieć, że wśród osób piszących na Forum miło mi jest zawsze czytać, co piszesz, bo cenię sobie Twój dystans i wiedzę.
Sadyl i Cross to żuczki, co tam wyłożyli się po od razu, ale z każdym krokiem przekonuję się, że kurde ten MtF to jednak lipa....
Ty z lasu przecież jesteś....
rozporządzenie ministra środowiska z dnia 16 marca 2005 r. w sprawie określenia okresów polowań na zwierzęta łowne
https://pzlow.pl/palio/html.run?_Instance=www&_PageID=5&newser=no&_C=C_dzialy.hodowla.ter_polowan&_Lang=pl&_CheckSum=-2029485408
Tu sobie możesz sprawdzić miesiąc po miesiącu.....
http://www.gdansk.pzlow.pl/palio/html.run?_Instance=pzl_www&_PageID=131&_CAT=gdansk.kalendarz
I żebyśmy się dobrze zrozumieli - za demokracją ja od czasu do czasu był, ale przeciwko oczukańcom zawsze.
A teraz idę sobie pooglądać stare klasyki tvp. Kupiłem za 20 zybli w Biedzie płyty z 7 filmami duetu Himilsbach - Maklakiewicz. Na początek Przyjęcie na 10 osób + 3. Małe piwko, małe piwko z korzeniami obetrze łzy ... la la la ...
https://www.youtube.com/watch?v=HYBDt8zgYMo
(- Gdzie mamusia schowała pieniądze? Bo się potnę.)
A teraz idę sobie pooglądać stare klasyki tvp. Kupiłem za 20 zybli w Biedzie płyty z 7 filmami duetu Himilsbach - Maklakiewicz. Na początek Przyjęcie na 10 osób + 3. Małe piwko, małe piwko z korzeniami obetrze łzy ... la la la ...
https://www.youtube.com/watch?v=HYBDt8zgYMo
(- Gdzie mamusia schowała pieniądze? Bo się potnę.)
"Sadyl i Cross to żuczki, co tam wyłożyli się po od razu..."
Nie za bardzo rozumiem o co chodzi w tym zdaniu. Czy jestem żuczkiem bo nie kupuję g*wna, które serwujesz? Nikt ogarnięty nie kupuje.
Według sondażu przeprowadzonego dla Rzeczypospolitej przez IBRIS 48% Polaków zamierza zagłosować na PiS lub zastanawia się czy tego nie zrobić. Ciekawe jak bardzo przyczyniłeś się do tego wyniku swoją nieudolną propagandą. Działaj dalej to przekonasz zastanawiającą się część tych 48 procent.
Nie za bardzo rozumiem o co chodzi w tym zdaniu. Czy jestem żuczkiem bo nie kupuję g*wna, które serwujesz? Nikt ogarnięty nie kupuje.
Według sondażu przeprowadzonego dla Rzeczypospolitej przez IBRIS 48% Polaków zamierza zagłosować na PiS lub zastanawia się czy tego nie zrobić. Ciekawe jak bardzo przyczyniłeś się do tego wyniku swoją nieudolną propagandą. Działaj dalej to przekonasz zastanawiającą się część tych 48 procent.
Ten cieć malinowy nie myśli, Pisze, co oficer prowadzący mu wrzuci.
Pewnie nieźle zarabia, bo nikt normalny by takiej pracy nie podjął.
Dla miśków, którzy targają mi rano kontenery ze śmieciami, mam o niebo większy szacunek.
Każdy myślący samodzielnie człowiek skumałby, że poza ZJ-etm, nie ma na forum bezkrytycznych zwolenników PIS
I trza zagadać ciut inaczej.
Deprecjonowanie kogokolwiek, przez kogoś, kto za megafon robi. jest tylko śmieszne.
Pewnie nieźle zarabia, bo nikt normalny by takiej pracy nie podjął.
Dla miśków, którzy targają mi rano kontenery ze śmieciami, mam o niebo większy szacunek.
Każdy myślący samodzielnie człowiek skumałby, że poza ZJ-etm, nie ma na forum bezkrytycznych zwolenników PIS
I trza zagadać ciut inaczej.
Deprecjonowanie kogokolwiek, przez kogoś, kto za megafon robi. jest tylko śmieszne.
A tak z innej mańki
Miałem kiedyś okazję poznać środowisko myśliwych.
Brat koleżanki jest szefem związku łowieckiego.
Polują obaj synowie. I żona jednego z synów.
Byłem na ich weselu. Nie było opcji, żeby nie było tam pieczonego dzika.
Cała rodzina biegała po lesie. Nie tak hop-siup znaleźć takiego "w sam raz"
Rzędu 20-30 kg.
Trzy dni to trwało. Kucharz od wejścia stwierdził., że potrebuje min 6h, żeby go przyrządzić.
Zmieścili się na styk.
Miałem kiedyś okazję poznać środowisko myśliwych.
Brat koleżanki jest szefem związku łowieckiego.
Polują obaj synowie. I żona jednego z synów.
Byłem na ich weselu. Nie było opcji, żeby nie było tam pieczonego dzika.
Cała rodzina biegała po lesie. Nie tak hop-siup znaleźć takiego "w sam raz"
Rzędu 20-30 kg.
Trzy dni to trwało. Kucharz od wejścia stwierdził., że potrebuje min 6h, żeby go przyrządzić.
Zmieścili się na styk.
Od kilku lat mamy łagodne zimy, populacja zwierząt bardzo szybko się zwiększyła
Zaczynają u nas występować zwierzęta które wcześniej raczej były rzadkością (na południu żubr, niedźwiedź, u nas na północy wilki)
które najprawdopodobniej przywedrowaly ze Słowacji, Czech, Niemczech
Nie wiem czy macie świadomość ale od prawie dwóch lat obowiązuje świński alert ASF
mówi się że dzicza epidemia zaczęła się na Białorusi i oni puścili ją do nas dalej
do tego należy dodać gwałtowny wzrost populacji naszych dzikich świń i tragedia gotowa
Litwa szykuje się na wprowadzenie embarga na naszą wieprzowinę
Ceny mięsa lecą na ryj .....I temu sektorowi grozi zapaść
Do tego są problemy z weterynarzami regionalnymi których brakuje
Na chwilę obecną taki odstrzał prowadzi Białoruś, Czesi i Niemcy
Na naszej wschodniej granicy budują siatkę anty dzikową ale zanim ja wybudowali
to Białoruś zaczęła odstrzał u siebie i cała siatka psu na bude bo dziki zdążyły już nielegalnie przekroczyć granicę uciekając przed odstrzałem
Sytuacja nie wygląda różowo bo jak nie wybijemy tych dzików to będzie epidemia
Zaczynają u nas występować zwierzęta które wcześniej raczej były rzadkością (na południu żubr, niedźwiedź, u nas na północy wilki)
które najprawdopodobniej przywedrowaly ze Słowacji, Czech, Niemczech
Nie wiem czy macie świadomość ale od prawie dwóch lat obowiązuje świński alert ASF
mówi się że dzicza epidemia zaczęła się na Białorusi i oni puścili ją do nas dalej
do tego należy dodać gwałtowny wzrost populacji naszych dzikich świń i tragedia gotowa
Litwa szykuje się na wprowadzenie embarga na naszą wieprzowinę
Ceny mięsa lecą na ryj .....I temu sektorowi grozi zapaść
Do tego są problemy z weterynarzami regionalnymi których brakuje
Na chwilę obecną taki odstrzał prowadzi Białoruś, Czesi i Niemcy
Na naszej wschodniej granicy budują siatkę anty dzikową ale zanim ja wybudowali
to Białoruś zaczęła odstrzał u siebie i cała siatka psu na bude bo dziki zdążyły już nielegalnie przekroczyć granicę uciekając przed odstrzałem
Sytuacja nie wygląda różowo bo jak nie wybijemy tych dzików to będzie epidemia
O właśnie, bardzo dziękuję SKy :-))
Pozwól, że przejrzymy naszą rozmowę:
- Czy Twoim zdaniem Sky na dziki poluje się okrągły rok?
- Tak, bo dzik nie ma okresu ochronnego, więc strzela się do niego cały rok.
Otóż nie tym razem :-))
Jakkolwiek nie do końca rozumiem motywację myśliwych muszę przyznać, że zdecydowana większość przestrzega jakichś tam tradycji, rytuałów czy zabobonów. Sezon polowań się kończy, myśliwi zwołują się na ostatnie polowania zbiorowe, postrzelają jeszcze te 3 weekendy, zjedzą ostatni myśliwski bigos w tym sezonie, wychędożą dziewki folwarczne (wróć, licencjatki z logistyki i politologii, przecież już nie ma folwarków, teraz wszyscy po studiach) i dadzą sobie spokój do następnego sezonu. Jakbyś miał styczność z tematem, na jaki zabierasz głos, wiedział byś to bez potrzeby dedukcji po przepisach ministerialnych w temacie obok. No ale nie znam się to się wypowiem...
Dlatego uważam, z całym negatywnym nastawieniem do sprawy, że afera jest, jak dowody przeciwko Kunickiemu, dęta. Wszystko wskazuje na to, że trend polowań leci normalnym wieloletnim trybem i słowo "rzeź", jakkolwiek zasadne do opisu dokonań myśliwych, nie opisuje właściwie trendu z końcówki niniejszego sezonu.
Ty się entuzjazmujesz barbarzyństwem PiSu, a ja się zastanawiam co ta "afera" ma przykryć. Bo do wyborów jeszcze zbyt daleko, żeby to był element kampanii wyborczej. Chociaż ...
Pozwól, że przejrzymy naszą rozmowę:
- Czy Twoim zdaniem Sky na dziki poluje się okrągły rok?
- Tak, bo dzik nie ma okresu ochronnego, więc strzela się do niego cały rok.
Otóż nie tym razem :-))
Jakkolwiek nie do końca rozumiem motywację myśliwych muszę przyznać, że zdecydowana większość przestrzega jakichś tam tradycji, rytuałów czy zabobonów. Sezon polowań się kończy, myśliwi zwołują się na ostatnie polowania zbiorowe, postrzelają jeszcze te 3 weekendy, zjedzą ostatni myśliwski bigos w tym sezonie, wychędożą dziewki folwarczne (wróć, licencjatki z logistyki i politologii, przecież już nie ma folwarków, teraz wszyscy po studiach) i dadzą sobie spokój do następnego sezonu. Jakbyś miał styczność z tematem, na jaki zabierasz głos, wiedział byś to bez potrzeby dedukcji po przepisach ministerialnych w temacie obok. No ale nie znam się to się wypowiem...
Dlatego uważam, z całym negatywnym nastawieniem do sprawy, że afera jest, jak dowody przeciwko Kunickiemu, dęta. Wszystko wskazuje na to, że trend polowań leci normalnym wieloletnim trybem i słowo "rzeź", jakkolwiek zasadne do opisu dokonań myśliwych, nie opisuje właściwie trendu z końcówki niniejszego sezonu.
Ty się entuzjazmujesz barbarzyństwem PiSu, a ja się zastanawiam co ta "afera" ma przykryć. Bo do wyborów jeszcze zbyt daleko, żeby to był element kampanii wyborczej. Chociaż ...
@Cross
>Nie za bardzo rozumiem o co chodzi w tym zdaniu.
Rzeczywiście malo chyba w ogóle co rozumiesz.
Twój kolega Sadyl próbuje cię tu na forum reklamować, stosując wyszukane metafory i porównania.
Wychodzi to wam głupkowato, ale przynajmniej można się pośmiać z tego wysublimowanego, „przejżystego” intelektu (zachowałem oryginalną ortografie wg Crossa)
>Nie za bardzo rozumiem o co chodzi w tym zdaniu.
Rzeczywiście malo chyba w ogóle co rozumiesz.
Twój kolega Sadyl próbuje cię tu na forum reklamować, stosując wyszukane metafory i porównania.
Wychodzi to wam głupkowato, ale przynajmniej można się pośmiać z tego wysublimowanego, „przejżystego” intelektu (zachowałem oryginalną ortografie wg Crossa)
anty cos tam pisze sie razem..krolewno z urzedu
naczytalas sie bedac w robocie
tak ciezko zapracowana
bez podwyzki
boz przeciez nikt inny nie mogl sie orientowac w temacie
tylko nie doczytalas kto na tym windowaniu cen zyska
i ze swinie i dzikie hodowlane nie sa sprawdzane pod wzgl. ASF
nie dlatego ze nie ma weterynarzy
tylko maja nakaz zabijac bez sprawdzania hodowlane tez
rolnik agronom urzedas od drzew
i lesnik
i kuz..a co jeszcze jestes?