Widok

SEMEKO czy ORLEX?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam
zastanawiamy się nad kupnem mieszkania, Orlex Wejherowe bądz Semeko Reda Park
Od kilku osób słyszałam, że w Orlexie są bardzo cienkie ściany i słychać sąsiadów to prawda czy plotki ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Prawda!!! i jesli wybierac musisz cos z tych dwoch to zdecydowanie Semeko
image[/url]
image[/url]
chyba jedno i drugie to kicha.
ale tez wiem ze orlex ma cieniutkie ściany z semeko nie znam nikogo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
zdecydowanie Semeko
brat mieszka w Reda Park, naprawdę ładne osiedle. Nie ma ścian z kartonu tak jak u całej reszty deweloperów. Chociaż mają słabą firmę zarządzająca, ale ją zawsze można zmienić :) Wykończenie jest ok, po każdej zgłoszonej usterce zaraz była wizyta i naprawy.

Orlex nie jest taki zły jak się wydaje- wiem bo sama tam mieszkałam. mieszkania są bardzo ciepłe, ekonomiczne, zimą wystarczy trochę nagrzać i jest bardzo ciepło, bardzo niskie rachunki.
pola manola - a jak ściany naprawde słychać sąsiadów?:)
Mam mieszkanie w Semeko - Reda Park - naprawdę polecam tę inwestycję .
I dodatkowa zaleta - wyjątkowo niski czynsz - mieszkanko ma już prawie dwa lata - a ja jeszcze nigdy nie zapłaciłam za czynsz więcej niż 100 zł !
owszem było słychać zwłaszcza jak ktoś imprezę zrobił to słyszałam zwłaszcza w łazience, może trochę bardziej niż w innych mieszkaniach. w każdym bądź razie dla mnie to nie było problem, są większe problemy, tam gdzie ja mieszkałam czyli w śmiechowie, brak drogi czyli chodzenie po piachu, psie kupy na trawnikach itp
wiecie jak z tymi dzwiękami od sąsiadów. Mieszkam teraz na nowym osiedlu (Ekolan-porażka), ale jak jestem u teściów w starym bloku to bardziej sąsiadów słychać, dzieciaki zbiegające na klatce itp. Mam porównanie i takie gadanie jak to było z****iście cicho w starym bloku w porównaniu z nowym budownictwem mnie wkurza.

A co mi się jeszcze w Reda Park podoba to duże wspólne parkingi. Jaka to teraz rzadkość na nowych osiedlach taka wolna nie odsprzedana przestrzeń. Chociaż i tak trafiają się taborety stawiające auta pod oknem, blokując ruch w dwie strony ;/

my się zastanawiamy właśnie pomiędzy Reda Park a Dzięcielskiego w Wejherowie
wiem, że Reda to niewielkie miasto, ale mieszkałam tam prawie 20 lat i Wejherowo to dla mnie był zawsze koniec świata :-) Jest może większe, ale Reda się teraz rozwija, troche bliżej do Gdyni. Taki sentyment, ale Wejherowa nigdy nie lubiłam :-) Gdyby nie to, że mąż ma stałą dobrą pracę w Gdańsku, od razu bym się stąd wyprowadziła do Redy spowrotem :-)

Nie chodzi o grubość ścian ale to z czego są zrobione. szczegółów nie pamiętam ale jakiś czas temu sprawdzałam to dokładnie. Też wahałam się miedzy Orlex a Semeko. Zdecydowałam się na Semeko bo budują z lepszych materiałów. Nie jest to kosmiczna różnica ale jednak.

To czy słychać sąsiadów zależy głównie od tego jakich się ma sąsiadów:))
Mieszkam w orlexach i jednych sąsiadow słyszę dośc wyraźnie, drugich wcale. tych z góry tylko zcasami słychac. np u tesciow na oruni gornej sasiadow z gory slychac o wiele wyrazniej.
Mieszkałam w Orlexie w Wejherowie w kamienicy Sienkiewicza.
Plusy:
- kredyt załatwiał orlex
- naprawdę tanio wychodziły opłaty
- po jakimś roku tam gdzie były jakieś obdrapania, zabrudzenia itd.(wiadomo wszyscy wniosli meble itd.) pomalowali jeszcze raz klatkę
- super sprawdziło się ogrzewanie podłogowe-ciepłe kafle , panele..... mmmmm... córeczka była mała i się cieszyłam, że mamy tak ciepło przy minimalnym ustawieniu termostatu
- faktycznie nigdy nic z klatki nie zginęło nikomu-wózki z całymi wkładami można było spokojnie zostawić, rowery też...
- brama wjazdowa na pilota, z tyłu parking, można spokojnie puścić starsze dziecko samo na plac zabaw , bo nie ma do niego dostępu nikt z zewnątrz
- fajni sąsiedzi , w naszej klatce sami młodzi ludzie z dziećmi:)
- ściany proste, nic nie popękało itd.
Minusy:
- kamienica była o prawie miesiąc spóżniona z oddaniem
- faktycznie słychać sąsiadów-teraz mieszkam w starym bloku i zdecydowanie mniej słyszę
- okno w dużym pokoju po pół roku zostało wymienione, ponieważ bardzo ciężko chodziło-jako jedyni mamy od strony ulicy okno dwuskrzydłowe. Zastanawiam się jak te inne kobiety je otwierają-ja nie miałam siły.
-w córki pokoju w rogu ciekła woda-zrobiła się w tydzień plama-zgłoszone -usunięte w miesiąć- na bloku widać dodatkową ukośna rynnę , która odprowadza z balkonu powyżej wodę.
-wszyscy jako wspólnota składalismy się na : bramę, plac zabaw dla dzieci oraz zabudowę z daszkiem smietników- w sumie nie wiem czy to minus czy plus ale część lokatorów się burzyła..
image
image
Zdecydowanie Semeko, lepiej wykończone mieszkania, klatka schodowa
image

image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Drewniany plac zabaw dla dzieci? (45 odpowiedzi)

Dziewczyny chciałabym zrobić Nikosiowi plac zabaw w ogrodzie.Drewniany,wiadomo jakis domek ze...

Gdzie kupię duże kartony? (20 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

mąż uzależniony od pokera internetowego. (15 odpowiedzi)

Mam problem i nie potrafię sobie z nim poradzić. Mój mąż jest uzależniony od pokera...

do góry