Widok

SENS SPOWIEDZI

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziecczyny jak czytam o spowiedzi przedslubnej robi mi sie slabo. Nie mieszkam ze swoim narzeczonym ale z nim sypiam od dawna, malo tego stosuje antykoncepcje. Przeciez wywyala mnie za to z kazdego Kosciola! Naprawde nie wiem co zrobic. Powinnam chyba isc do pierwszej spowiedzi i nie powiedziec o tym nic a przy drugiej oczyscic sie z ogolnego grzechu jakim jest klamstwo. Nie widze innej mozliwosci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Beata, czy usłyszałaś kiedykolwiek ode mnie jakiś niepochlebny komentarz na temat Twojego ślubu?
przepraszam ale czy ktos jeszcze pamięta czego dotyczy ten watek:)?
nie, chyba nie, nie pamiętam :))))
ale skoro pytasz, to pewnie nie :))))

beatka81, sorki, że to wyciągnęłam, ale już nie mogłam normalnie... dawne czasy, nieprzyjemne, więc nie grzebmy już w tym... chodziło mi o to rzeczone rzucanie kamieniem, ogłaszanie wyższości jednego poglądu nad drugim...
ech, wystarczy... wróćmy do tematu wątku, albo - pozwólmy mu spaść na samo dno: 1. ponad 200 postów to zdecydowanie wystarczy...
2. dyskutujmy dalej aż do za...bania, aż ukażemy nasze najciemniejsze strony i najgorsze instynkty...

głosuję na dno nr 1...

Agatha, hm w takim razie dziesiątki tysięcy kobiet w naszym kraju nie przestrzegają prawa zapobiegając ciąży przez branie pigułek. No bo skoro wg Ciebie działa ona wczesnoporonnie to jest niezgodna w prawem. Nie wiem skąd masz takie informacje, ale powiem jedno nigdy nie slyszałam, żeby pigułka uniemożliwiała zagnieżdżenie się zapłodnionej komórce jajowej. On hamuję dojrzewanie błony śluzowej macicy. I ma to niewiele wspólnego z działaniem poronnym. Czytając Twoje posty wiem już skąd takie pogląd na sprawy dotyczące antykoncepcji.
Nawiązując do całej nagonki i kłótni, to z własnego doświadczenia wiem, że osoby które najgłośniej obnoszą się z tym jak to są wierzące i jak stosują sie do nauk kościoła, są niestety hipokrytami. Chrześcijanin pozstępujący zgodnie z naukami Papieża, nadstawiłby drugi policzek a nie odszczekiwał.
wiem, beatka, że "aż" cywilny:) nie pisałam "tylko" żeby pomniejszyć jego znaczenie, to dla tamtych było TYLKO i W TAKI SPOSÓB...
wszystkiego dobrego dla ciebie przy okazji:)))

Mała Nadmorska Krowo, ten wątek był normalną, nawet bardzo ciekawą dyskusją, dopóki Stina nie wkroczyła z obelgami. I nie obchodzi mnie to, jakie miała pobudki.
Anielica, dyskusja polega na próbie stawiania jednego pogladu nad drugim. Nie mozesz znieść, ze ktoś ma inne poglady? Zgadzasz się tylko na potakiwania?

Co Cię skłania do posługiwania się takim językiem?
Ja też jako ówczesna forumka nigdy nie zdecydowałabym się na skrytykowanie tak pięknej chwili w życiu Beatki81 i jej Męża :)

Beato.tr, obawiam się, że jako osoba wierząca i praktykująca jesteś na liście podejrzanych. A udowodnij, że nie pisałaś! :)
Agatha napisał(a):

> Anielica, dyskusja polega na próbie stawiania jednego pogladu
> nad drugim. Nie mozesz znieść, ze ktoś ma inne poglady?
> Zgadzasz się tylko na potakiwania?
>
> Co Cię skłania do posługiwania się takim językiem?

wg pwn:
"dyskusja «ustna lub pisemna wymiana zdań na jakiś temat mająca prowadzić do wspólnych wniosków»"

ani słowa o wyższości jednego poglądu nad drugim...
chyba, że wspólnym wnioskiem na forum w kwestii takiej czy innej będzie uznanie jednego poglądu za lepszy niż drugi... ale tego tutaj nie zauważyłam... jest tylko udowadnianie, że ktoś ma rację, a ten drugi kompletnie się myli... nie doszliśmy do wspólnych wniosków, niestety... ale każdy pewnie wyciągnął już swoje...

ja dopuszczam wszelkie poglądy, nigdy nikogo n i e o c e n i a m, czy jest zły, czy dobry, mnie się może czyjeś postępowanie nie podobać, mogę wyrazić swoją dezaprobatę, uznać coś za dziwne, czy bezsensu, ale to święte prawo każdego mieć swoje zdanie - i twoje, agatha, też szanuję, ba, czasami się z nim zgadzam:)

co za wątek z*******y....ale jaki dłuuuugi, aż nie chce mi sie tego wszystkiego czytać, generalnie widzę, że sa pewne obozy dot. tej kwestii, na czele bogini Aghata + spółka po drugiej stronie reszta hehehehe beka na maxa ;-)))
Anielica, napisałaś m.in.:

"jak dla mnie możecie się nawzajem zjeść, chyba, że wcześniej zeżre was wasza wredota..."

Jeżeli to oraz pisanie o świętojebliwości to nie jest ocenianie, to zwracam honor...

I pisałam o próbie forsowania swoich pogladów, próbie! Ale jak czegoś nie napisano słowo w słowo w definicji, to już nieprawda... Omatkoicórko!
Bogini... hmm dzięki!

Went, też nie wytrzymałaś i musisz się udzielić, mimo deficytów w czytaniu?
a tak chciał sobie cos napisać ;-))) hehe
Tequila, dopiero teraz to znalazłam! Majstersztyk! Zamknięcie gęby każdemu chrześcijaninowi :D

Nadstawiać drugi policzek i się nie odzywać, bo Tequila przemówiła.

Przeczytaj wreszcie tę ulotkę.

A co do ułomnego prawa - fakt. Bardzo wielu rzeczy zwiazanych z medycyną nie daje się w nim dobrze zinterpretować. I co z tego?
ja pie. od samego rana caly dzien gadacie w tym watku...a taka pogoda sliczna .. !!!!

Nie przeprasam za bledy
Ale przeżyłaś wewnętrzną przemianę. Dzięki temu wątkowi? Do tej pory pisałaś, że to inni pie., a teraz przyznajesz, że jenak Ty.

Ja mam możliwość jednoczesnego korzystania z uroków pogody i pisania :)
no i dopiero teraz ma szansę zrobić się miło... :) każdy zainteresowany już wyraził swoje zdanie, ktoś się może do czegoś albo o czymś przekonał, albo i nie... więc porozmawiajmy o pogodzie, to milszy i wbrew pozorom pojemny temat, zmieści się nawet w tym wątku:) ale mogę założyć osobny, kto jest za?:)

pogoda jest bardzo ładna... no to teraz się zacznie...;)

załóż nowy

do góry