Widok

SENS SPOWIEDZI

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziecczyny jak czytam o spowiedzi przedslubnej robi mi sie slabo. Nie mieszkam ze swoim narzeczonym ale z nim sypiam od dawna, malo tego stosuje antykoncepcje. Przeciez wywyala mnie za to z kazdego Kosciola! Naprawde nie wiem co zrobic. Powinnam chyba isc do pierwszej spowiedzi i nie powiedziec o tym nic a przy drugiej oczyscic sie z ogolnego grzechu jakim jest klamstwo. Nie widze innej mozliwosci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
iza2000 17-04-2007 15:41 wyślij odpowiedź

przepraszam ale czy ktos jeszcze pamięta czego dotyczy ten watek:)?

Własnie,,,,,
Jezeli ktos chce wziąc slub koscielny ,super.
Ktos inny bierze cywilny ,tez dobrze.
Nie chodzi o to aby robić tu wywody nad wyzszoscia jednego nad drugim.
Dziewczyny ,kazda z nas ma swoj własny swiatopogląd i niech zyje i postepuje zgodnie z nim i z zasadami własnego sumienia.
Nie rozumiem tylko wracając do sedna sprawy ,po co dziewczyny majace tak negatywne zdanie na temat koscioła,wierzacych ,i wszystkiego co dotyczy spraw wiary ,decydują sie własnie na taki slub.
Dla welonu ,sukni,rodziców,?
dla tradycji...

Nie przeprasam za bledy
bywa tak, że "bo wszyscy biorą" , "bo babcia mnie wydziedziczy", "by usłyszec Ave Maria", "by tata prowadził do ołtarz/ża", "

pozwólmy miłosiernie spaść temu wątkowi... a z braku chętnych (prócz pmadzi i mnie) nie założyłam wątku o pogodzie;)

też mi powod,,,
dla oprawy niestety

oszukiwac siebie dla tradycji ,,,hehe
ja też się bałampowiedziec babciom, że kościelnego nie będzie.... jjakoś przełknęły, ale lekko nie było...... wiecie, tradycja...

jestem za tym aby watek umarł pona 200 postów to za duzo

Ja akurat mam przykre doświadczenia, poszlam do spowiedzi tylko w naszym przypadku jest tak, mąż (ślub cywilny) pracuje w wojsku i jest daleko od domu, wiec na dobra sprawe nie mieszkamy razem a ksiądz powiedzial ze nie udzieli mi rozgrzeszenia nie pomogły tłumaczenia ze w lipcu slub koscielny i ze meza przy mnie nie ma :(

w temacie fimu "Stigmata" jest on fikcją niestety, opisuje fragmenty tzw 5 tej Ewangeli Tomasza, która de facto nigdy nie była jakos ukrywana, tylko jest wydawana jako apokryf i dostep jest do niej swobodny.

Apokryfy mimo ze nie są uznane jako Ewangelie, sa tez b wartosciowe i godne uwagi i przemyslen :)

Agatha...coś Ci się w główce zakręciło i mylisz środki poronne z formonalnymi (choćby były naet dwunastofazowe). I chyba lepiej zrobisz jak sama się dokształcisz.

E-MILKA23
Kosciol to po co mu ten slub koscielny- to zdanie czesto sie powtarza i mysle jest nie do podwazenia,

Bo żyjemy w społeczeństwie, które przyjęło chrzest poprzez Mieszka. Bo Kościół jest największą korporacją na świecie, a walka z wiatrakami = syzyfowa praca. Bo co ludzie powiedzą. A co warta jest przysięga przed ołatarzem? NIC. Zapoznajcie się z danymi statystycznymi...liczby nie kłamią. O tak, Wy jesteście inne i będzie pięknie. Grunt, żeby sukienka była z katalogu, goście dostali czekoladki i przy okazji nabazgrali coś nieistotnego w kajecie ślubnym. Do tego stoły pełne żarcia, wzruszający music w kościele, i gest dobroczynności - pluszaki lub zeszyty dla domu dziecka. Ktoś tu napisał w formie pytającej czy sakrament małżeństwa jest przyjmowany nieświadomie...TAK, w 70%, co najmniej. Bo po weselu zaczyna się życie. Takie szare, nudne i "niezbytweselne". Brak w nim miłosierdzia, zrozumienia, przebaczenia i innych tego typu wzniosłych epitetów.

IZA2000
TO CZEMU KSIĄDZ PRZEBIERA SIE W SZATY A NIE WYSKAKUJE W DRESIKU, PIJE SIE ZE ZŁOTYCH KIELICHÓW( A NIE SZKLANEK) A WYSTRÓJ KOŚCIOŁA JEST WZNIOSŁY A NIE NA WZÓR MIESZKANKA-PRZECIEZ TAKIE COŚ ŁATWIEJ OGRZAĆ....AHHHH

A znana jest Ci dziedzina nauki zwana historią? Chyba ze słyszenia...Poczytaj odrobinkę, tak ciut ciut. 10 minut dziennie? Dasz radę. A wówczas błyśniesz, jak gwiazda, taka prawdziwa. Nie głup...niewiedzą. I być może, choć to ryzykowna teza (jak Tusk w sejmie), staniesz się mądra...

STINA

Generalnie trafiłaś w dziesiątkę z podwójną moralnością polskich ch. Strasznie jest się do tego przyznać. Katopolo. I nie przejmuj się opiniami wypływającymi księżniczek. Własne zdanie, o to chodzi.

IZA2000

NO NIE WIEM CZY PAMIETASZ TAKĄ PRZYPOWIEŚC KIEDY JEZUS PRZEMIENIŁ WODĘ W WINO-APROPO WŁASNIE NA WESELU- JAK WIDAC NIE MIAŁ NIC PRZECIWKO DOBREJ ZABAWIE W KTÓREJ SAM UCZESTNICZYŁ

Przypowieść...hihi...Po drodze umknął Ci sens tego cudu.

ERRATA

formonalnymi = hormonalnymi
naet = nawet
wypływającymi = wypływającymi z ust
ja do pierwszej spowiedzi przed slubem nie przystapilam bo jaki jest sens spowiedzi kiedy napewno nadal razem mieszkalibysmy do spowiedzi poszlismy w dniu slubu:)

janko muzykant napisał(a):

> Agatha...coś Ci się w główce zakręciło i mylisz środki poronne
> z formonalnymi (choćby były naet dwunastofazowe). I chyba
> lepiej zrobisz jak sama się dokształcisz.
>
>> IZA2000
> TO CZEMU KSIĄDZ PRZEBIERA SIE W SZATY A NIE WYSKAKUJE W
> DRESIKU, PIJE SIE ZE ZŁOTYCH KIELICHÓW( A NIE SZKLANEK) A
> WYSTRÓJ KOŚCIOŁA JEST WZNIOSŁY A NIE NA WZÓR
> MIESZKANKA-PRZECIEZ TAKIE COŚ ŁATWIEJ OGRZAĆ....AHHHH
>
> A znana jest Ci dziedzina nauki zwana historią? Chyba ze
> słyszenia...Poczytaj odrobinkę, tak ciut ciut. 10 minut
> dziennie? Dasz radę. A wówczas błyśniesz, jak gwiazda, taka
> prawdziwa. Nie głup...niewiedzą. I być może, choć to ryzykowna
> teza (jak Tusk w sejmie), staniesz się mądra...
>
> > IZA2000
>
> NO NIE WIEM CZY PAMIETASZ TAKĄ PRZYPOWIEŚC KIEDY JEZUS
> PRZEMIENIŁ WODĘ W WINO-APROPO WŁASNIE NA WESELU- JAK WIDAC NIE
> MIAŁ NIC PRZECIWKO DOBREJ ZABAWIE W KTÓREJ SAM UCZESTNICZYŁ
>
> Przypowieść...hihi...Po drodze umknął Ci sens tego cudu.

CZEŚĆ PIERDOŁO....

WIDZĘ ŻE WYDAJE CI SIE ŻE MASZ DOKTORAT Z MEDYCYNY,HISTORI I WYDAJE CI SIE ŻE JESTES OBLATANY W POLITYCE...A TAK NAPRAWDE TO WIESZ TYLE CO...NIC...:)CZASEM MAM NIEZŁY UBAW Z TWOICH DURNYCH ODPOWIEDZI....POZIOM CAŁY TEN SAM CIEPŁEJ KLUSKI

A znana jest Ci dziedzina nauki zwana historią? Chyba ze
> A znana jest Ci dziedzina nauki zwana historią? Chyba ze

WIESZ GDZIE MAM TWOJE CUDOWNE RADY:)?TAK WŁAŚNIE TAM.JAK TY JESTEŚ WYKŁADNIĄ MĄDROŚCI I BŁYSZCZYSZ JAK GWIAZDA TO JA DZIĘKUJĘ POSTOJĘ BO DNO DNA ...NO WIESZ, TO MOZE TWÓJ POZIOM.

BUŹKA
no akurat w tym wątku Janko ma bardzo trafne spostrzeżenia
mała nadmorska krowa napisał(a):

> no akurat w tym wątku Janko ma bardzo trafne spostrzeżenia

A JANKO MUZYKANT NAPISAŁ:
Bo po weselu zaczyna się życie. Takie szare, nudne i "niezbytweselne". Brak w nim miłosierdzia, zrozumienia, przebaczenia i innych tego typu wzniosłych epitetów.

mała nadmorko krowo skoro janko ma trafne spostrzeżenia to po co brac ślub(patrz wyżej)...chcesz mieć życie szare,nudne itd.(patrz wyżej)????janko nie ma co pisać to sie produkuje wymęczone swoje wizje.

jak widac z ,,tafnych"spostrzeżeń Janka popełnił bład biorąc ślub.Tylko mu współczuje że bo po weselu jego życie stało sie takie szare, nudne i "niezbytweselne". Brak w nim miłosierdzia, zrozumienia, przebaczenia i innych tego typu wzniosłych epitetów.....

no i jeszcze sie chłopak wykosztował:)kupił kiece,zatrudnił grajka:)....wow...zaszalał...a tu żona mu...no nic tylko współczuje Ci Janku.
Najbardziej mi się podoba nazwanie koleżanki "mala nadmorko" :) Słodkie :)

Iza2000. Chętnie poczytam Twoje wywody.

Znowu zgadzam się z Janko Muzykantem. Nie ujełabym tego lepiej.

Agatha tak się składa, że ulotki z pigułek czytać nie muszę, bo mam ją w jednym paluszku. Pewna jestem za to, że ty tej ulotki w ręce nigdy nie miałaś. Pigułki biorę od 7 lat i wg Twojego toku myślenia dokonuję pewnie średnio 12 poronień w roku.
Żyjemy w ciemnogrodzie niestety. Zaczynam teraz powdziwiać moją siostrę, że odważyła się nie iść w stadzie owieczek i nie poszła do bierzmowania. Miałą odwagę powiedzieć nie. Podjąć świadomą decyzję.

Ślub kościelny mi się kojarzy z komunią niestety. Białe sukienki, cała ta otoczka. Wszystko to sprawia, że my kobiety chcemy być księżniczami, bo to najważniejszy dzień w życiu. A po ślubie. Po ślubie dopada nas szare życie. Niektóre z was się za jakiś czas rozwiodą, albo będą tkwiły w toksycznych związkach.
wszystkie inne spostrzeżenia Janka były trafne, a co do tego które przytoczyłaś - też jest w nim troche prawdy niestety.
do góry