Widok

SENS SPOWIEDZI

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziecczyny jak czytam o spowiedzi przedslubnej robi mi sie slabo. Nie mieszkam ze swoim narzeczonym ale z nim sypiam od dawna, malo tego stosuje antykoncepcje. Przeciez wywyala mnie za to z kazdego Kosciola! Naprawde nie wiem co zrobic. Powinnam chyba isc do pierwszej spowiedzi i nie powiedziec o tym nic a przy drugiej oczyscic sie z ogolnego grzechu jakim jest klamstwo. Nie widze innej mozliwosci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie biorę kościelnego.
To by był szczyt hipokryzji...
kumam:)
I seks jest tutaj najmniej istotną sprawą...
:)jesteś przynajmniej osobą autentyczną, szczerą i poszukującą(to widać po tych kilku słowach skruchy)a to też ma wielką duchową wartość. Nawet to co straciłaś da się naprawić kiedy ma się takie nastawienie jak Twoje.
łoło ło ... A GDZIE W NOWYM TESTAMENCIE JEST NAPISANE ZE ANTYK. JEST GRZECHEM??? a jesli ktos- jak np ja- MUSI ja brac ze wzgledu na zdrowie??!?!!! dla mnie przede wszytskim jest grzechem to co wymienione w 10 przykazaniach!!! i nie podciagajmy pod grzech wszystko co nie lezy WATYKANOWI!!!!!

no ja tez sobie nie przypominam nic nt antykoncepcji ale nie dam sobie głowy uciąć że czegoś takiego nie ma... fajnie by było pogadać sobie z jakimś miłym księdzem np po studiach w Rzymie, i żeby nam tu wszystko ładnie wytłumaczył :))

ja się cieszę że biorę kościelny cywil to dla mnie tylko taka "umowa" cywilno- prawna... sorry może ktoś się poczuć urażony ale dla mnie tak to wygląda

oczywiście np. jehowi nie mają kościelnego ślubu tylko cywilny więc nie mają wyboru...

Czekałam aż pojawi się koronny argument pt. "a gdzie w Biblii jest napisane, że antykoncepcja to grzech?" :D

A gdzie w Biblii jest napisane, że kradzież pieniędzy z konta internetowego to grzech?
oo rety.... a wiesz co to za przekazanie NIE kradnij ??! i chyba kazda kradziez sie pod to kwalifikuje czyz nie??:D

5.NIE ZABIJAJ - jak to nie jest o antykoncepcji- można zabijać się na raty, jedna z dziewczyn na tym forum bardzo cenny był jej głos w tej sprawie- po antykoncepcji hormonalnej dostała raka i wycięto jej chyba nawet oba jajniki wskutek czego jest bezpłodna, należy to przykazanie pojmować w całości także w znaczeniu nie niszcz swojego zdrowia, płodności, życia poczętego w sobie bo na przykład spirala to już nawet nie antykoncepcja bo działa ona wczesnoporonnie.
Poza tym w Starym Testamencie jest opowiesć o Onanie, który podczas stosunku z kobietą wylewał nasienie na zewnątrz- tzw. stosunek przerywany- nie jest to nic innego jak dzialanie i myślenie antykoncepcyjne i został on za to ukarany natychmiast śmiercią przez Pana Boga.
Jak więc w Biblii nie ma nic o potępieniu antykoncepcji.Bóg mówi jasno bądźcie płodni i rozmnażajcie się" owszem w czasie i chwili gdy planujecie potomstwo- daje nam takie prawo wyboru ale jeśli nie planujemy to w okresie płodnym po prostu nie kochamy się przecież kilka dni bez seksu umiemy żyć zwierzątkami nie jesteśmy, które muszą wciaż kopulować,kochanie się z zabezpieczeniami z własnym małżonkiem, osobą kochaną to rodzaj obrazy, zaprzeczenia miłości, kocham Cię teraz ale twoja płodność mi przeszkadza zniszcz ją bo inaczej nici z naszego seksu.Miłość ze swej natury nigdy nie jest zamknięta na płodność. Miłość gdy jest obecna w małżeństwie (miłość a nie złudnie podobna w pierwszych pozorach pożądliwość) najwyżej może poczekać gdy tej płodności na razie nie chce wykorzystywać ale to nie zezwolenie na ubezpładnianie się- bądźcie w postawie płodności, do której wzywa Bóg to też nie znaczy rozmnażajcie się jak dzikie króliki.
Włala!
a co ja zabijam biorac tabletke?? jajeczko?? to moze jajeczko jest juz dzieckiem co?? moze 1/2 dziecka??moze Duch Sw w nim jest??? :)))co mam robic w tym przypadku, skoro dzieki niej (pigulce) wlasnie jestem w miare zdrowa??:] ech??biore tabl zeby kiedys moc zajsc w ciaze.. grzechem by bylo gdybym wlasnie zaniedbala swoje zdrowie..

Amsta, jeżeli bierzesz tabletki hormonalne tylko ze względów zdrowotnych (w co nie wierzę za bardzo - są lepsze metody leczenia), to nie jest to grzech.

Jeśli ze względu na działanie antykoncepcyjne - grzech. Proste jak kopanie kartofli.
i dlatego moja antyk nie jest grzechem! :) oo i OO :)) ;) a tak w ogole wiele bym dala by moc stosowac naturalne metody:(((( wiele bym dala by moje hormony dzialaly normalnie:(((

:( wierz lub nie.. ale to nie takie proste... i az drze na mysl ze wogole moge byc bezplodna:(((

Jeżeli ginekolog Ci wmawia, że tabletki anty wyleczą Cię - a zdaje się, że masz rozwalone wszystko przez niedoczynność (hashimoto?), to jestem bardzo ciekawa, gdzie się leczysz. Będę tego lekarza omijać szerokim łukiem :)
nie- nie tylko chodzi o niedoczynnosc:((( to juz najmniejszy problem:(/nie bede sie tu rozwijac o moich schorzeniach;) ok?:)))) pozdrowko
i niech kazdy zyje zgodnie ze swoim sumieniem!! oto moral!!:)))));)

make love not war =)

błagam, nie zaczynajcie omawiać każdego przykazania osobno, bo ile osób, tyle zdań i rozumienia danej rzeczy! a może jeszcze grzechy główne? przykazania kościelne? rozbijmy je na części pierwsze i dyskutujmy ile sił w palcach!
przypominam temat 1 postu - spowiedź przedślubna i obawy z nią związane. niedawno wątek o antykoncepcji pobił rekordy, nie macie dość???

Właśnie, niech każdy tak żyje, tylko nie wciskaj głodnych kawałków, ok?

Ja też wiele lat bawiłam się w hormony, więc nikogo nie będę pierwsza rzucać kamieniem. Ale też nie będę mówić, że wszystko było cacy, tylko księża są GUPI.
kto jest glodny?:)) hehe ;))) It`s my life!!!!!!!!! ;)))))

Anielica, jakaś Diablica w Ciebie wstępuje. Gdy dyskusja jest ciekawa, to się ją ciągnie.
do góry