Widok

SENS SPOWIEDZI

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziecczyny jak czytam o spowiedzi przedslubnej robi mi sie slabo. Nie mieszkam ze swoim narzeczonym ale z nim sypiam od dawna, malo tego stosuje antykoncepcje. Przeciez wywyala mnie za to z kazdego Kosciola! Naprawde nie wiem co zrobic. Powinnam chyba isc do pierwszej spowiedzi i nie powiedziec o tym nic a przy drugiej oczyscic sie z ogolnego grzechu jakim jest klamstwo. Nie widze innej mozliwosci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ale taka dyskusja już była... tylko niech ktoś nie podbija tamtego wątku, ani mi się waż, agatha...
ale chociaż sens spowiedzi już wszyscy rozumieją, zdążył się wyjaśnić, zanim wątek zboczył na inny tor...

bez obrazy ale niektorzy takie bzdury tu pisza ze naprawde chyba im beret opadl na oczy. A wiec idzcie i rozmnazajcie sie....beretowe ludziki hehehe

LOL;)))))))

Ale hasło "spowiedź" jest zawsze przykrywką tego samego: chcę welon na łeb, kwiatuszki w dłoń, opłatek w dziób i niech rodzice i dziadkowie szlochają ze wzruszenia gdy maszeruję główną nawą i biorę ślub "przed Bogiem". Ale gdy dojdzie do zawelonowanej łepetyny w diademie, że może ksiądz pokrzyczy za seks i tabletki, to w dziewojach w bieli rodzi się duch Marcina Lutera. Tylko postulaty dotyczyłyby przyjemności i wygody.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
agatha? czemu tak radykalne hasla i poglady?? po co te nerwy /.../ moze LEPIEJ zakonczyc ten watek....ok??

amsta napisał(a):

> łoło ło ... A GDZIE W NOWYM TESTAMENCIE JEST NAPISANE ZE ANTYK.
> JEST GRZECHEM??? a jesli ktos- jak np ja- MUSI ja brac ze
> wzgledu na zdrowie??!?!!! dla mnie przede wszytskim jest
> grzechem to co wymienione w 10 przykazaniach!!! i nie
> podciagajmy pod grzech wszystko co nie lezy WATYKANOWI!!!!!

Eee, to do mnie? :/
nie:))) to tak ogolnie :)))

Amsta, gdzie ja mam radykalne poglądy? I czy ubaw też zaliczasz do silnych emocji? Ja nie mam wpływu na to, kiedy Ty się wypowiadasz, a kiedy nie, więc nie narzucaj też niczego innym, ok?
Stina, Tobie naprawdę nikt nie będzi bronił seksu. Przynajmniej będzie szansa na jakąś mądrą komórkę w Tobie.
Tak myślałam. Coś mi nie pasowało. ;)
Ogólnie beka jak nic...
Nie wiem po co Wam te kościelne śluby, skoro sobie interpretujecie dowolnie przykazania. :D Jako osoba niewierząca jestem oburzona. ;D
Albo zgadzacie się z naukami KK, albo nie. Jeżeli nie, to szkoda czasu i atłasu na te farsy zwane ślubami kościelnymi...
make love not war:) finito - bye

a to w Boga juz nie mozna wierzyc jesli sie nie zgadza ze wszystkim co sobie wymyslil kosciol?

spowiedz ma sens jak sie wyspowiada ze wszystkiego i szczerze sie tego zaluje i poprawia.wiec tak naprawde nie ma sensu w wiekszosci przypadkow :D

Nie przeprasam za bledy
pewnie ze mozna ale w Boga tez wierza Zydzi, ateisci_ to nie to samo co niewierzacy. A my wierzymy w Boga i jestesmy katolikami wiec przyjmujemy to co kosciol rzymskokatolicki nakazuje,

A kto tak powiedział? Można wierzyć w Boga i nie być członkiem KK.

Ale nie można wymagać, aby KK udzielał sakramentów osobom, które nie zgadzają się z jego nauką.
no jasne kosciol a raczej ksieza to mysla ze wszystko moga,np odmawiac ochrzcenia dziecka jesli rodzice nie sa malzenstwem. Niestety ale wiekszosc katolikow nie wierzy w Boga tylko w kosciol....."Ojcze Rydzyku ty jestes dla mnie wiecej niz Bog"...

to juz sprawa tych co wierza w rydzyka a tu mowimy o zasadach KK ktore raczej nie sa zwiazane z ojcem rydzykiem, zasady KK sa obiektywne

Dobra, idę posłuchać Radyja. Skoro albo się jest w obozie przeciwników kościoła, ale wierzących w Boga, tylko niewiele o Nim wiedzących, albo się jest praktykującym moherem, to przy dźwiękach RM jeszcze sobie berecik na szydełku dziergnę.
Agatha napisał(a):

> A kto tak powiedział? Można wierzyć w Boga i nie być członkiem
> KK.
>
> Ale nie można wymagać, aby KK udzielał sakramentów osobom,
> które nie zgadzają się z jego nauką.

Egzakli. :)
jeśli jest to terapia hormonalna a przy okazji ma skutki antykoncepcyjne to patrzy się na to inaczej-nie napisałaś tego wczesniej, miałam ten sam problem pol roku temu( w sumie nie łykalam jednak bo postawiłam na swoim i torbiel sama sie cofneła po 4 miesiacach) ale jest wskazanie do powstrzymania sie na ten czas leczenia od wspólżycia. Sorry, że zadam takie pytanie nie odpowiadaj- masz torbiel, endometriozę czy coś podobnego że gin każe Ci łykać antykoncepcję? Innych powodów leczenia antykoncepcją po prostu nie znam i wydaje mi się to i tak bombą z opóźnionym zapłonem- złudna pomoc.
Owszem w zapłodnionym jajeczku jest już życie i Duch święty tez przebywa a jak:)
do góry