Widok

SENS SPOWIEDZI

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziecczyny jak czytam o spowiedzi przedslubnej robi mi sie slabo. Nie mieszkam ze swoim narzeczonym ale z nim sypiam od dawna, malo tego stosuje antykoncepcje. Przeciez wywyala mnie za to z kazdego Kosciola! Naprawde nie wiem co zrobic. Powinnam chyba isc do pierwszej spowiedzi i nie powiedziec o tym nic a przy drugiej oczyscic sie z ogolnego grzechu jakim jest klamstwo. Nie widze innej mozliwosci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Janko Muzykant. Lepiej tego nie mogłeś ująć. Podpisuję się pod tym obiema rękoma. Mój tata jest ateistą, więc mam zdrowe podejście do instytucji kościoła. Kiedyś zapytałam tatę dlaczego nie wierzy w Boga on mi powiedział, że ludzie (chrześcijanie) od dawna zabijali w imię Boga innych. Wyprawy krzyżowe - zabijanie w imię Boga, Holocaust - zabijanie w imię Boga i chorej ideologii. W czasie II Wojny Światowej kościół nieźle się nachapał na zagładzie żydów. Więc dla mnie kościół to jedna wielka hipokryzja.
JA NIKOGO TU NIE POPRĘ. SĄ RÓŻNI KSIĘŻA. RAZ ZOSTAŁAM WYZWANA PRZY KONFESJONALE ZA PRAWDĘ. BOLAŁO. WYŁAM 2 DNI. NIECH KAŻDY PODCZAS SPOWIEDZI POWIE TO CO CHCE.

PRZECIEŻ TO NIE CHODZI OTO ŻEBY INNYM POKAZAĆ ŻE W NIEDZIELE SIEDZE W PIERWSZEJ ŁAWCE....DLA MNIE WIARA TO COS WIĘCEJ NIZ ODBEBNIENIE RAZ W TYGODNIU 45 MINUT,SPOWIEDZ KIEDY KAŻĄ...CZASEM CZŁOWIEKA TAK NATKNIE DOJRZEJE DO TEGO ABY PRZYZNAC SIE DO BŁĘDU I DLA MNIE TO JEST PRAWDZIWA SPOWIEDZ...A NIE OSTANI RAZ U SPOWIEDZI BYŁEM/ŁAM I POPEŁNIŁAM ,,TEN ZESTAW CO OSTANIO"...

P.S. WIECIE ŻE LUDZIE MNIEJ INTELIGENTNI POPEŁNIAJA MNIEJ GRZECHÓW BO GRZECH TO ŚWIADOME JEGO POPEŁNIENIE(JESLI PRZEJADE NA GAPE AUTOBUSEM TO WIELU Z NAS MÓWI ŻE NIE JEST TO GRZECH TYLKO ŻE SIE MI UDAŁO NIE ZŁAPAĆ, NIE ZŁAPALI MNIE I JESTEM BOHATEREM A PRZECIEZ TO NAJPRAWDZIWSZA KRADZIEŻ:)

KOCHANY JANKO MUZYKANCIE AŻ ŻAL ZE OD RAZU NIE URODZIŁES SIE DUZY,RODZICE OSZCZĘDZILI BY CI TYCH WSZYSTKICH SAKRAMENTÓW...

A JA ZAWSZE MYŚLAŁAM ŻE WIERZE W BOGA A NIE CZARNE MUNDURKI-KSIĘŻY:))))
Drogi Janku.
Dobry spowiednik=mądry spowiednik
Ja też Was nie rozumiem. Myśmy nie mieszkali ze sobą, ale sypiali i się z tego wyspowiadaliśmy - bo po to jest spowiedź! Nie po to żeby ją zaliczyć bo mam ślub kościelny i muszę. U nas akurat odbyło się bez negatywnego kazania czy wyrzutów ze strony księży.

podsumowujac watek- SPOWIEDZ NIE MA SENSU. Wszystko na temat

taaaa, branie slubu koscielnego tez...

az nie chce sie czytac

to nie czytaj

juz nie bede, nie martw sie

czytam i ne wierzę.... po co wam te kłótnie/
kazdy postępuje wg własnego sukmienia i spowiada się bądź nie z własnych grzechów.... po co to błoto ??

beatka81 sama widzisz ze to tak po katolicku widocznie.......:)

mnie jeszcze zastanawia jedna rzecz po przeczytaniu tej dyskusji, ze dyskusja o grzechu kreci się głównie wokół mieszkania przed ślubem, antykoncepcji, przedślubnym współzyciu itp - niestety wiele osób przestrzegających powyższych zasad, nawet tu na forum strasznie grzeszy w inny sposób - np są złośliwe - a to chyba też jest grzechem??
i nie bede przytaczac nicków osób które własnie mają radykalne poglądy co do spraw cielesnych, ale są grzecznie mówiąc mało sympatyczne wobec innych. A samo wesele, które organizują prawie wszyscy na full wypasie = to nie jest grzech???? Stoły uginające sie od żarcia i alkoholu, nawet jeżeli ktos bedzie chciał sie powsytzymac , to i tak organizator grzeszy - bo stwarza pokusę - a tu już niedaleko od grzechu obżarstwa czy pijaństwa. Nie wiem czy dobrze rozumuję??
mała nadmorska krowa napisał(a):

A samo wesele, które organizują
> prawie wszyscy na full wypasie = to nie jest grzech???? Stoły
> uginające sie od żarcia i alkoholu, nawet jeżeli ktos bedzie
> chciał sie powsytzymac , to i tak organizator grzeszy - bo
> stwarza pokusę - a tu już niedaleko od grzechu obżarstwa czy
> pijaństwa. Nie wiem czy dobrze rozumuję??

NO NIE WIEM CZY PAMIETASZ TAKĄ PRZYPOWIEŚC KIEDY JEZUS PRZEMIENIŁ WODĘ W WINO-APROPO WŁASNIE NA WESELU- JAK WIDAC NIE MIAŁ NIC PRZECIWKO DOBREJ ZABAWIE W KTÓREJ SAM UCZESTNICZYŁ WIĘC NIE STARAJ SIE BYC BARDZIEJ PAPIESKA NIZ SAM PAPIEŻ:)-OCZYWIŚCIE BEZ ZŁOSLIWOSCI PO PROSTU NO LUBIE ROBIC Z IGŁY WIDŁY...

ZARAZ KAZDY ZACZNIE WYPISYWAĆ SWOJE GRZECHY,ZACZNIE SIE NAPOMINANIE-BO NAPOMINAC TEZ KAŻĄ JESLI TEGO NEI ZROBISZ TO MASZ GRZECH...ITD:)))))

MOJA ZNAJOMA NIE DOSTAŁA ROZGRZESZENIA BO BYŁA W CIĄŻY JAK WIDAĆ DZIECKO WEDŁUG TAMTEGO KSIĘDZA (GRABÓWEK) TO NIE DAR NIEBIOS....I TYLKO TAKIEGO CZEGOS NIE ROZUMIEM
Izaa 2000, ja tylko tak sobie dumam, bo pomyslałam, że skoro od osób z wątpliwościami co do spraw kościelnych wymagana jest konsekwencja ( w takim sensie że - skoro wybiórczo traktujecie zasady koscioła to nie bierzcie koscielnego ślubu), to od dziewczyn bardzo kościelnych (bez obrazy) też wymagajmy konsekwencji.
Wow ;)
Jesteście genialne! Potraficie zrobić nieziemską kłótnię na temat wszystkich aspektów naszego życia na podstawie jednej małej wypowiedzi dot. spowiedzi :)

ja bym tego nie traktowała jako kłótnie, to tylko taka namiętna dyskusja, jak to zwykle przy tego typu tematach :)
Lub ostra wymiana zdań :)

Dla mnie tylko przykre jest, że ludzie mający swoje zdanie, nie szanują odmiennego zdania innych.

o własnie :)
Tequila, ja tylko prosiłam o przeczytanie ulotki... Już nie mam żadnej pod ręką, więc dokładnie nie zacytuję, ale sens jest taki:

Tabletki nie chronią kobiety w 100% przed owulacją, dlatego działają na trzech poziomach:

- zagęszczają śluz szyjkowy, aby nie przedostały się plemniki
- nie dopuszczają do owulacji
- gdyby dwie pierwsze metody zawiodły - nie dopuszczają do zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jajowej

Punkt trzeci to działanie wczesnoporonne, czyż nie?
tu raczej chodzi o argumenty które sie przytacza na poparcie swojego zdania...

ale...sie nie wypowiadam bo zażarta katoliczka to ja nie jestem ;)

do góry