Widok

SIÓDME NIEBO - SZAMBA zamiast kanalizacji.

Mam pytanie: Czy to prawda ze Siodme Niebo na swojej nowej inwestycji ONNEA montuje szamba zamiast kanalizacji miejskiej ? Jaki jest koszy utrzymania takiego szamba ? Czy fekalia przy tak kestej zabudowie nie bedą wydzielały szkodliwych dla zdrowia zapachów ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
a nie lepiej zapytać u źródła czyli w 7 niebie? Co do kosztów szamba to zapytaj google, na pewno Ci odpowie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Szambo w Siódmym Niebie???
Brązowy deszcz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wywiezienie 10m3 szamba to chyba 120-150 zł, w wielu przypadkach wywóz 1 raz na miesiąc wystarcza, oczywiście zalezy od użytkowania.
co szkodliwych zapachów - to zależy od diety i co tam wrzucicie ;D

ale tak na serio to jak regularnie wywożone to nie smierdzi w większości przypadków. to tak jak ze śmieciami w śmietniku - jak kosz nie opróżniany to śmierdzi

pozdrawiam
szambo o dziwo wychodzi taniej niz woda ze sciekami... wywoz raz na miesiac i nie ma zadnego problemu uzytkuje sie tak jak normalnie kanalize tylko mniejsze rachunki przychodza za wode :) 4x mniejsze. Mielismy szambo przez kilka lat regularnie oprozniane nie smierdzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
jak to możliwe? szambo 10m3 - wywóz 120zł + woda (dajmy 2,71zł za m3 wg cennika Glincza) co daje 14,71 za m3 wody + ścieków.

a teraz kanalizacja:
kanalizacja glincz 8,3zł (2,71+5,59) za m3 wody+ścieki

wychodzi prawie o połowę taniej.

Szambo nie jest złe ale przy 100 szambach na osiedlu robi się co miesięczne tourne szambiarki - a przy zasysaniu śmierdzi.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak,to prawda ze na osiedlu Onnea beda szamba. Developer jawnie mowi o tym ze beda szamba a nie podlaczenie do kanalizacji. Wiec kiedy wybuduja wszystkie szerego i nastapi przeniesiedzie wlasnosci wspolnej na mieszkancow, wtedy bedzie mozna wspolnie ( o ile to bedzie mozliwe :-) ), zjednoczyc sily i wystapic do gminy o podlaczenie.
współczuję. Szambo poza oczywistą uciążliwością pilnowania czy nie przeleje (i nie wybije podczas ulew) to dodatkowo:
- ciężki do wytrzymania, toksyczny smród przy opróżnianiu
- szambiarki przyjeżdżają często wcześnie rano, więc czasem w weekendy pobudka o 6, bo szambiarki okropnie rzężą
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
Okolo 200 mieszkan na osiedlu przy kilku osobowej rodzinie trzeba opruzniać co 2-3 tygodnie co daje lacznie ok 350-400 opruznień w ciagu 30dni. 400/: na 30 dni = 13 szamboniarek dziennie na osiedlu. Czyli srednio co godzine szamboniarka i zasysanie a odur nie do wytrzymania. Współczuje tym co tam kupili.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie wiem czy wiecie ze w tych czasach robisz przelew, szambonierka przyjezdza w czasie kiedy jestes w pracy, kwitek do skrzynki i do widzenia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Uwierz różnie to bywa,miałem szambo -od roku mam kanaliże .Potrafi przyjechać zarówno o 6 rano, jak i wieczorem itd.smrodku nie unikniesz a tym bardziej jak jest wiele szamb.Co by nie mówic kanaliz lepsza i tańsza.Piszę to bez agresji,poprostu przerabiałem temat :)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
a od kogo zależy żeby zmienić szmbo na kanalize ?
Od gminy. My zrobiliśmy tak że na własny koszt (6 rodzin)ogarneliśmy projekt i przekazaliśmy go gminie a oni zrobili kanalizę.Potem tylko koszt przyłączenia i spokój.No jeszcze podatek adiacyjny (bo wzrosła wartość działki przez kanalizę) czy jakos tak gmina może przywalic przez bodaj 2 lata
teraz już się tak nie uda, bo gmina ma swój projekt, który kiedyś tam... zostanie zrealizowany. Próbowaliśmy...
a jaki jest koszt podłączenia kanalizacji i czy jest to trudne do załatwienia chodzi mi o to czy gmina robi z tym prolemy
heh zastanowcie sie nabywcy czy czasem aby sie podlaczyc pod kanalize nie bedziecie musieli kolektora sciekowego w prywatnej drodze za wlasna kase zaraz budowac... to niemaly koszt :/
ale globalnie przy takiej ilości małych pojedynczych zbiorników i tak wyjdzie taniej złożyć się na kolektor niż się z tymi zbiornikami męczyć. Tylko pewnie przyjacielowi królika zalega 150 zbiorników i trzeba je gdzieś upchnąć.
nie, to nie tak, w miejscu gdzie powstaje osiedle pewnie nie ma kanalizacji wiec nie ma gdzie sie podlaczyc develowi to na rękę, bo taniej jest wkopac wam gowniane betonowe szamba, a jesli nie dopilnujecie aby zbudowal kolektor, to bedziecie potem placic i plakac... trzeba to sprawdzic zwyczajnie, bo potem podlaczenie do kanalizacji gminnej gmina na was wymusi, bo gdy kanaliza jest nie mozna korzystac z szamba.
całe "złoto" zebrane w kanalizacji w Baninie płynie kolektorem tłocznym do Żukowa na "oczyszczalnię" (przepompownia do gdańska). Kolektor przebiega wzdłuż lipowej. Tylko jest TŁOCZNY. Potrzebna by była sieć kanalizacji na osiedlu i mała przepompownia żeby się wtłoczyć do tego ogólnego. Ale przecież taniej zakopać każdemu schron betonowy i nich go sobie opróżnia później.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
z tego co się dowiadywałam deweloper musiałby przekazać kawałek ziemi na przepompownie i tu był chyba główny problem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Banino

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (72 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...

Imperium-Auto Salon (11 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

do góry