Widok

ŚLUB W MAJU ?

Wesele Temat dostępny też na forum:
Widzę, że jesteś bardzo odważna lub bardzo zakochana - ślub w maju!!!!!
Wszyscy wiedzą, że w maju nie bierze się ślubu.
Klapa totalna, rozwód murowany. Trzeba było wybrać miesiąc, który w nazwie ma literę"R". chyba, że jesteś w ciąży i dlatego się spieszysz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja babcia miała ślub w maju i była z dziadkiem prawie 30 lat, obecnie nie żyją, ale byli bardzo szczęśliwi, tak więc nie we wszystko trzeba wierzyć

image
Droga Nefretette, ja brałam ślub w krrrrwierrrtniu :))))), i jestem szczęśliwą żonką już 13 lat !!!
no cóż, wyjątek tylko potwierdza regułę
Droga Nefre niestety musze szię z Tobą zgodzić
Maj jest pięknym miesiącem i dlaczego niby nie brać wtedy ślubu? nie wierze takie durne zabobony!!! znam ludzi ktorzy mieli literke "R" w nazwie miesiaca i sa po rozwodzie... liczy się związek dwojga ludzi i ich miłość a nie takie powalone przesądy!!!!

image
Zabobony???
Nazywaj to jak chcesz lepiej sprawdź statystyki!!!
Najwięcej rozwodów jest wśród małżeństw majowych.
Cyfry się nie mylą i to nie jest żaden zabobon.
Droga Nefretette niestety muszę się z Tobą zgodzić!!!!!
moja przyjacółka też brała ślub w tak wspaniałym miesiącu maju ale niestety mimo tego, że jest to miesiąc sprzyjający miłości po 2 latach rozwiedli;-(
i to jest przykre bo byli tacy zakochani.
Potem też koleżanki z pracy mąż wypłyną w rejs i niestety oznajmił, że się zakochał i niestety musza sie rozwieść!
przykre ;-(
Ja bym tak nie ryzykowała i zycze wam dziewczyny duuużo szczęscia
Chyba jesteście ateistkami, że w takie głupoty wierzycie... co ma miesiac do milosci i wiernosci?? jakby tamci wzieli slub w czerwcu a nie w maju to co by sie nie rozwiedli? byliby innymi ludzmi i by nie doprowadzili do rozpadu malżeństwa?? zastanowcie się co piszecie...

image
dziewczyny nie moge tego słuchac bo ja robie duzo rzeczy na przekór i ni powinnam byc z moim przyszlym męzem.
i tak:
-Mój M.siadał zawsze na rogu stołu a to wrózy wieczne kawalerstwo
-przymiezalismy obrączki innych małżeństw
-sama szyje sobie suknię
-mój M. zobaczy mnie w sukni wcześniej(razem wybieraliśmy model)
-aha i na przymiarce pekał mi obrączka
i co nie powinnismy brac slubu?
hahahahah ale smieszne

Jasne przekonałaś mnie.
Mam pytanie:
dlaczego panno przekorna nie bierzesz ślubu w maju(tak pięknym miesiącu) tylko w czeRwcu.
mam nadzieję, że Ty nie jesteś wielbicielką Radia Maryja ani uczestniczką Kółka różańcowego hahaha
A ja myślę, że to nie ma znaczenia. Moi dziadkowie 30 maja będą obchodzili 52 rocznicę ślubu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
TY KAR MAR
TO NIE REGÓŁA
POZDRAWIAM
O boze, powiedziala co wiedziala!!!!!!!

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
jak juz musisz wiedzieć to dlatego w czerwcu i to 24 że są to imieniny moojej mamy a ona nie żyje i zależy mi żeby chociaż tak uczcić jej nieobecność a nie dlatego że tam jakies "r" chore jest.
nie kumam może jszcze mam iśc do wrózki?
nie wiem po co ludzoie biora sluby i to koscielne skoro sa przesadni a kosciól w przesądy nie wirzy i mówi że każdy ma własna wole i decyduje o swoim losie a nie jakies przesądy

Magdo w pełni CIebie popieram... herezje normalnie tu wypisują... moi rodzice brali ślub cywilny z lutym a koscielny w kwietniu i 32 rocznica ślubu im stuknęła... a maj... miesiac jak kazdy... nawet na kursie przedmałżeńskim ksiądz mówił na ten temat, że co za kretynizm ludzie wymyslili, że nie można brac ślubu w maju... nie rozumiem niektorych...

image
Prawdziwe przyslowie mowi ze slub w maju to grup. Nie zgadzam sie ze w miesiacach bez literki r sa rozwody itp. Moi rodzice brali slub w sierpniu i co dupek zostawil moja mame.

Co to jest grup???? hehhee

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
zgadzam sie z aagga
w mojej rodzinie wszyscy barli slóby z literka "r" w miesiącu i były dwa rozwody i co?

hehe...myslalam, ze w XXI wieku takie glupie przesady nie moga miec racji bytu...o matko! Moi rodzice brali slub w kwietniu, sa razem juz 35 lat i bardzo sie szanuja i kochaja. Moja siostra brala we wrzesniu i jest po rozwodzie! NIE MA REGULY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
oczywiscie że nie ma
ludzie chyba nie maja co robic i dlatego te przesady wymyslają

A myśmy mieli ślub cywilny w ostatnią sobotę - nie dość, że w maju, to jeszcze 13-go, a na okładkę o 13.00 :-D

i w ciąży nie jestem jakby co...

Anucha olej to przeciez to jest smieszne
Ja nie moge tego słuchac normalnie.
chore nie powinny takie osoby wychodzić z domu w piatek trzynastego

PMadzia! chyba nie sądzisz, że się przejmuję zabobonami jeżeli wybrałam taką datę i godzinę :D Za duża jestem na to, zeby się bać ;)
Pozdrowionka

to mi się podoba... 13-tka wbrew pozorom i ogolnym przesądom często jest szczęśliwą liczba i ja ją za takową uważam :-)))

image
Dla nie i mojego małżonka również 13 jest szczęśliwa - poznaliśmy się 13 lat temu, ale trochę potrwało zanim się spotkaliśmy po raz kolejny (jakieś 11 lat), więc bardzo lubię trzynastkę :D

no właśnie
ja zawsze 13 jestem zadowolona i szczęsliwa a nie martwie sie co złego mnie spotka.

Jeśli tylko 13-go jesteś szczęśliwa to muszę przyznać ,żę nie zaczęsto.
Współczuję
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
normalnie ciemnota, dziewczyny, jest XXI wiek, jestesmy w Unii Europejskiej, i co jeszcze??????

naprawde wierzycie w te zabobony czy to tylko prowokacja?

swoja droga zadziwiające jest, jak niektorzy uwazaja za ciemnote zachowanie czystosci przedmałzenskiej, nie mieszkanie ze soba przed slubem, spowiedz i te rzeczy, a wierza w jakies glupie przesądy. Naprawde jestescie tak obludne czy g....?

i od razu dla osob, ktora mnie za chwile zlinczuja: NIE MAM NA MYSLI WSZYSTKICH, tylko tych, ktorzy w to wierza.
hanusia ja mysle ze wirza bo nagle sie cicho na forum zrobiło
nie maja argumentów na swoja g....

moi w kwietniu-staż 34 lata, szczęśliwe małżeństwo ;)
według naszych koleżanek powinni juz sie rozwiesc a nie przepraszam podobno wyjątek potwierdza regułe
ale jak widze tych wyjatków jest doś duzo
dziwne

ja ciagle wierzę, że to prowokacja, bo az przykro czytac....
normalnie jakies chore to jest
jak w dzisiejszych czasach mozna w to wirzyc?

ten wątek to powinien byc chyba wizytówką forum o tematyce "TYLKO W POLSCE" ;)))
Magdo świetny pomysł z tym oddzielnym wątkiem dla prowokatorek, popieram z całego serca :-)))

image
Chyba zapomiałyście kogo to wątek, nie podoba się to wynocha.
mikka dzieki juz nie mogłam czytac tego

magdalenko jakaś mieciutka jesteś
tylko słodzić potrafisz?????
Jak nie możesz czytać to nie czytaj nikt Cię nie trzyma na siłę przy kompie.
Może prowokatorki natomiast wy AMATORKI
I tak trzymać.
Pozdrawiam
gemini-miśka i nefretette-a może by tak zrobic coś pozytecznego np. troche pobiegać -świeże powietrze dobrze robi albo ugotować obiadek dla dzieci (o ile je macie;) zamiast denerwować innych.Czuje silne charaktery...
ale w sumie was podziwiam bo wnosicie trochę pikanterii
dobrze, że przynajmniej już ludzi na stosie nie palą.. boże - że ktoś jeszcze wierzy w te zabobony!!
ps. ja też wybrałam maj.. :)
skror piszesz na forum to watek jest ogulnodostepny
a ja nikomu nie słodze jakbyś nie zauwazyła
szkoda słów

Tradycje to tradycje.. z tego co wiem to tylko w Polsce jest taka tradycja, ze miesiac musi miec litere "R"...

W Dani na przyklad malzenstwo jest skazane jezeli twoj malrzonek zobaczy suknie przed spodkaniem w kosciele.. jezeli ty zobaczysz twoj bukiet przed msza itd.. kazdy kraj inna tradycja, i tradycje sa fajne no ale bez przesady.. swiat sie nie zawali jak je sie nie przestrzega.

Powiem wam wogule ze wlasnie wyczytalam ze w dawnych czasach slub w piatek lub sobote to bylo wielkie nieszczescie.. ale skoro to "nie wygodna" tradycja to jakos ta tradycja zginela..

Najwazniejsze to to zeby ten dzien byl jak z naszych marzen... i jezeli sie wierzy w te wszystkie przesady to ok.. ale ja to probuje sie trzymac niektorych tradycji tylko dlatego ze dodaja magi..

A tak wogule to biore slub w maju :-)

image
tak dla ściskłości - najwięcej rozwodów jest w wśród par biorących ślub w miesiącach z literką R - a dlaczego??? bo wtedy najwięcej par bierze śluby :) procentowo natomiast rozkłada się mniej więcej po równo na każdy miesiąc!!!
a nawiasem mówiąc kiedyś słyszałam, że nie można brać ślubu w miesiącach maryjnych (maj, październik), bo Matka Boska jest mściwa :)
pozdrawiam - majowa mężatka ;)

to kiedy i dlaczego ktoś bierze ślub jest tylko i wyłącznie jego sprawą. Można być przesądnym lub nie, a rozwód to na pewno nie sprawa literki R hehehe. No rozbawiło mnie to do łez:)))) a nawet jak ktoś jest w ciąży, albo jest zakochany to co Ci do tego??:)) weź slub kiedy chcesz czy z r czy bez i bądź szczęśliwa!!:) Ja biorę ślub w lipcu, kurde nie ma R!!!!! i co ja teraz zrobię??:)))))
znajomy franciszkanin powiedzial mi kiedys, ze on nie rozumie dlaczego ludzie nie biora slubow w maju skoro to taki piekny miesiac! Przesady, przesady...
powiedzcie szczerze... czy to w jakim miesiącu sie bierze ślub ma jakiekolwiek znaczenie dla przyszłości tego związku?? przecież to jakieś wymysły!!

image
image
Wiem, co czujesz.... Ja też słyszałam takie opowieści, zwłaszcza od osób starszych, ale wzięłam ich na sposób- zawsze odpowiadałam, że to precież miesiąc maryjny, Królowej Polski i tym zabijałam klina:) A tak serio to nie przejmuję się tym, ślub wzięliśmy 6 maja ( czyli całkiem niedawno) i było pięknie... przyroda budzi się do życia, zaczyna żyć na nowo... tak, jak nasze małżeństwo
Matyda, ur. 15.10.2008; 3430g, 54 cm
lola, miałysmy niesamowite szczescie z pogoda, prawda?? :-)
A jesli chodzi o miesiąc maj...dla mnie to strasznie dziecinne wierzyc w takie bajeczki...albo się kocha, albo nie...

image
A ja wychodzę za mąż za 11 dni i wcale nie myślę o rozwodzie, gdybym miała taki zamiar to raczej nie podjeliyśmy takiej decyzji...

I z resztą nie wierzę w przesądy...
Nawet ksiądz nam powiedział, że to paranoja....

Inne tematy z forum Wesele bez ogłoszeń

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (216 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

do góry