Widok

SZEROKIE PIELUCHOWANIE

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej. Byłam dziś z Paulana usg bioderek. Usg dobre ! w skali grafa. ale ma ograniczone odwodzenie. Ortopeda zalecił 2 miechy szerokiego pieluchowania. Teraz czytam roze fora itp i wszedzie piszą co innego..że to niby przestarzałe itp no i zgupiałam. Co robic? Sa jeszcze nne dodatkowe sposoby jak temu zaradzić?? Jak było u Was??

zapieluszkowalam ją w 2 flanelowe pieluchy i wyła jakbym ją w kajdanki zakuła:(( i nie wygodnie sie jej w tym leży:((
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja zakladalam 2 tetrowe szerkie lub na pampersa 1 tetrowe szeroko i pomoglo:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ciesz się że to tylko pieluchy bo moja Zuzia nosła szynę to dopiero był koszmar. Ale już od 2 miesięcy mamy to z głowy i ma zdrowe bioderka :) Powodzenia i nie zaniedbaj tego :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
JA miałam wynik dokładnie taki sam jak ty i nie zakładałam 2 pieluch, Tylko starałam sie synka szeroko nosić na rękach, czyli siedząc na moim brzuchu twarzą w twarz, nóżki zakładałam na moje biodra, dość szeroko, i tak samo jak siedział na kolanach u mnie to szeroko rozkładałam mu nóżki, teraz tak się przyzwyczaił i lubi tak siedzieć, No i byłam jakieś 3 tyg temu na USG i jest wszystko już super dobrze:) Obyło się bez pieluch.
Risika lekarz mimo,że Natusia w pełni bioderka ok,to tak jak mmm-82 kazał robić.Mówił,że jest przeciwny pieluszce dodatkowej,tylko trzeba konsekwentnie z dzieckiem ćwiczyć.Przy przewijaniu przytrzymywać kilka sekund szeroko nóżki,robić ,,rowerek'' jak leży i przy noszeniu też rozkładać.Uważać na stópki,żeby też były odgięte
Marta też miała pieluszki - 2 tetrowe, bo moim zdaniem są bardziej przewiewne, no i wszystko wyszło ok :)
tylko my w tej skali tak dobrze nie wypadłyśmy ....
dodatkowo kładłam ją często na brzuchu i nóżki rokladałam do żabki
dzieki dziewczyny za odpowiedzi:)) bedziemy tez cwiczyc napewno. sprobuje ja zapieluchowac w 2 tetry:/ bo sie budzi co 10 minut i w placz bo sie nie moze z boczku przekręcić i jej nie wygodnie:/
a teraz znalazlam cos takiego:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1017&w=75076609&v=2&s=0
i badz tu człowieku mądry. chyba po prostu pojde jeszcze do innego lekarza :/
Polecam Sieliwończyka, to ortopeda, specjalista od biderek niemowląt. Jest przeciwny pieluchowaniu, twierdzi, że to może bardziej zaszkodzić niż pomóc.
my nosiliśmy też dodatkową pieluchę przez 12 tyg.

na pampersa nakładałam jedną szeroko złożoną pieluchę, dodatkowo robiłam tak jak mm-82 i kładłam często na brzuszku w pozycji żabki

2 pieluchy flanelowe to wg mnie przegięcie ale jedna tetrowa + ćwiczenia jest spoko
Idź na konsultacje do dr Sieliwończyka. U dziecka znajomych jakiś lekarz stwierdził problemy z biodrami i kazał szeroko pieluchować. Dr Sieliwończyk po dokładnym sprawdzeniu od razu "wyleczył" malucha- okazało się, że wszystko z dzieckiem jest ok. Wcześniejsza diagnoza była nieprawidłowa.
Poza tym w dysplazji pomocna może być chusta wiązana, nóżki w pozycji kieszonki są szeroko rozstawione. Dla pewności wzięłabym jednak zdjęcie do ortopedy i spytała się, czy dziecko może być tak noszone. Tutaj przykład: http://www.girasol.pl/chusty.php
w piatek mama gdzies mnie jeszcze zapisala. jeju biedactwo nie może zasnąc w tych pieluchach :(( juz ze 3 razy chcialam ja rozbierać. co zasnie to sie budzi tak jej musi być strasznie nie wygodnie:(( chuste mam. ale w opisie pisze ze dziecko w pozycji zabki nosic od 3 miesiaca żeby trzymalo glowke).
Szerokie pieluchowanie nie jest dobra formą leczenia. Może zaszkodzić, bo zwijające się w kroku pileuchy tworzą dźwignię i mogą spowodować że stan bioderka się pogorszy. Jeśli nie ma zmian dysplastycznych - to po co leczyć? Wystarczy prawidlowa pielęgnacja dziecka.

A dla pewności polecam dr Sieliwonczyka. Idzcie do niego. Jest najlepszym specjalista na Pomorzu. Np. W Ośrodku Wczesnej Interwencji respektują wyniki usg tylko od niego. Na pewno wyjaśni wszelkie wasze niepewności.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja siostrzenica byla zawiazywana w pieluchy 18 lat temu i teraz ma 1,5 cm krotsza noge biedna a biodro ja tak boli.
Sieliwończyk powiedział nam że podwójne pieluchowanie to bzdura ..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
moja julcia, niestety musi nosić szynę przez 7 tyg ze względu na mały niedorozwój bioderka spowodowany hormonami. Też chodzę do Sieliwończyka
Bzdura, bzdura - ale skoro pomaga i dzieci mają po tym zdrowe bioderka...??? dla mnie to nie bzdura, tez pieluchowałam córcie ( pampers+tetra) oprócz tego ulubiona pozycja do spania w łóżeczku czy na mnie to na brzuszku - nóżki na żabkę i bioderka zdrowe. Bogu dzięki obuło się bez szyn..
nasza mała też była pieluchowana

ale 2 pieluchy flanelowe dr mówił, żeby zszyć razem powiedział na jaką szerokość maja być te pieluchy i tak 8 tyg nosiła

a teraz poprawa taka że sam lekarz był w szoku i już nie musi być pieluchowana

warunek taki, że nie wolno tego zaniedbać i zakładać pieluchę jak lekarz mówi

Risika podaj maila wyślę Ci zdj jak u nas to wyglądało
małej to nie przeszkadzało w ogóle
hej:)) po cięzkiej nocy dopiero wstałysmy:/ Olcia moze jakos zle jej to zakladam:/
moj mejl: kaaykaa@wp.pl
A dziewczyny macie namiary na tego dr siewlonczyka?? na razie to i tak nie mam jak sie do gdanska wybrac ale moze po nowym roku sie da cos wykombinować.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

wycieczki objazdowe (26 odpowiedzi)

Szukam informacji o wycieczkach objazdowych w Europie. Chodzi nam o zwiedzanie np. autokarem...

Wakacje z dziećmi (123 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Dobry ortodonta (46 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

do góry