Widok
SZEROKIE PIELUCHOWANIE
Hej. Byłam dziś z Paulana usg bioderek. Usg dobre ! w skali grafa. ale ma ograniczone odwodzenie. Ortopeda zalecił 2 miechy szerokiego pieluchowania. Teraz czytam roze fora itp i wszedzie piszą co innego..że to niby przestarzałe itp no i zgupiałam. Co robic? Sa jeszcze nne dodatkowe sposoby jak temu zaradzić?? Jak było u Was??
zapieluszkowalam ją w 2 flanelowe pieluchy i wyła jakbym ją w kajdanki zakuła:(( i nie wygodnie sie jej w tym leży:((
zapieluszkowalam ją w 2 flanelowe pieluchy i wyła jakbym ją w kajdanki zakuła:(( i nie wygodnie sie jej w tym leży:((
JA miałam wynik dokładnie taki sam jak ty i nie zakładałam 2 pieluch, Tylko starałam sie synka szeroko nosić na rękach, czyli siedząc na moim brzuchu twarzą w twarz, nóżki zakładałam na moje biodra, dość szeroko, i tak samo jak siedział na kolanach u mnie to szeroko rozkładałam mu nóżki, teraz tak się przyzwyczaił i lubi tak siedzieć, No i byłam jakieś 3 tyg temu na USG i jest wszystko już super dobrze:) Obyło się bez pieluch.
Risika lekarz mimo,że Natusia w pełni bioderka ok,to tak jak mmm-82 kazał robić.Mówił,że jest przeciwny pieluszce dodatkowej,tylko trzeba konsekwentnie z dzieckiem ćwiczyć.Przy przewijaniu przytrzymywać kilka sekund szeroko nóżki,robić ,,rowerek'' jak leży i przy noszeniu też rozkładać.Uważać na stópki,żeby też były odgięte
Idź na konsultacje do dr Sieliwończyka. U dziecka znajomych jakiś lekarz stwierdził problemy z biodrami i kazał szeroko pieluchować. Dr Sieliwończyk po dokładnym sprawdzeniu od razu "wyleczył" malucha- okazało się, że wszystko z dzieckiem jest ok. Wcześniejsza diagnoza była nieprawidłowa.
Poza tym w dysplazji pomocna może być chusta wiązana, nóżki w pozycji kieszonki są szeroko rozstawione. Dla pewności wzięłabym jednak zdjęcie do ortopedy i spytała się, czy dziecko może być tak noszone. Tutaj przykład: http://www.girasol.pl/chusty.php
Poza tym w dysplazji pomocna może być chusta wiązana, nóżki w pozycji kieszonki są szeroko rozstawione. Dla pewności wzięłabym jednak zdjęcie do ortopedy i spytała się, czy dziecko może być tak noszone. Tutaj przykład: http://www.girasol.pl/chusty.php
w piatek mama gdzies mnie jeszcze zapisala. jeju biedactwo nie może zasnąc w tych pieluchach :(( juz ze 3 razy chcialam ja rozbierać. co zasnie to sie budzi tak jej musi być strasznie nie wygodnie:(( chuste mam. ale w opisie pisze ze dziecko w pozycji zabki nosic od 3 miesiaca żeby trzymalo glowke).
Szerokie pieluchowanie nie jest dobra formą leczenia. Może zaszkodzić, bo zwijające się w kroku pileuchy tworzą dźwignię i mogą spowodować że stan bioderka się pogorszy. Jeśli nie ma zmian dysplastycznych - to po co leczyć? Wystarczy prawidlowa pielęgnacja dziecka.
A dla pewności polecam dr Sieliwonczyka. Idzcie do niego. Jest najlepszym specjalista na Pomorzu. Np. W Ośrodku Wczesnej Interwencji respektują wyniki usg tylko od niego. Na pewno wyjaśni wszelkie wasze niepewności.
A dla pewności polecam dr Sieliwonczyka. Idzcie do niego. Jest najlepszym specjalista na Pomorzu. Np. W Ośrodku Wczesnej Interwencji respektują wyniki usg tylko od niego. Na pewno wyjaśni wszelkie wasze niepewności.
nasza mała też była pieluchowana
ale 2 pieluchy flanelowe dr mówił, żeby zszyć razem powiedział na jaką szerokość maja być te pieluchy i tak 8 tyg nosiła
a teraz poprawa taka że sam lekarz był w szoku i już nie musi być pieluchowana
warunek taki, że nie wolno tego zaniedbać i zakładać pieluchę jak lekarz mówi
ale 2 pieluchy flanelowe dr mówił, żeby zszyć razem powiedział na jaką szerokość maja być te pieluchy i tak 8 tyg nosiła
a teraz poprawa taka że sam lekarz był w szoku i już nie musi być pieluchowana
warunek taki, że nie wolno tego zaniedbać i zakładać pieluchę jak lekarz mówi