Widok

Sałatka jarzynowa tradycyjna,jak modyfikujecie?

podrzućcie jakiś przepisik co można zmienić w zwykłej sałatce jarzynowej?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja teściowa dodaje kiełków sojowych i czerwonej papryki - osobiście nie przepadam ale rodzinie bardzo smakuje

- ja latem dodaje ogórka gruntowego i różne świerze zioła: bazylię, tymianek lub polską pietruszkę z koperkiem.

- można zmienić sos np. z oddatkiem curry

- dorzucić ser zółty/fetę w kostkach

- zamiast ogórka kiszonego: korniszony w kostkę i pieczarki marynowane (będzie bardziej ostrzejszy smak)

- zamiast majonezu sos na bazie musztardy
moja teściowa zamiast groszku dodaje fasole czerwoną i do majonezu dodaje keczupu
ja dodaje dla smaku tartego chrzanu, tzn takiego ze sloiczka, fajnie zaostrza smak sałatki :)
daję ogórki konserwowe zamiast kiszonych :] koniecznie jajka na twardo :] sos majonezowo-musztardowy :] koniecznie sól, pieprz biały i ziołowy :]

(ziemniaki, marchewka, korzeń pietruszki, seler, por, zielony groszek, kukurydza, jajka, ogórki konserwowe)

nie daję za dużo majonezu - nie lubię takich sałatek pływających w majonezie :P u mnie musi być "na klejąco", a nie "płynąco" ;)
u mnie tez na klejaco ale od lat niezmieniony sklad taka lubie najbardziej hmm: marchew, ziemniaki, ogorek kiszony, jaja na twardo, cebula, jabluszko do smaku, groszek, sol, pieprz, musztarda, troche oleju i majonez.
Ja np. jak mi sie leni...to daje worek ryzu zamiast ziemniakow..tez jest fajna
właśnie Lipunia :] jeszcze jabłko daję :] wyleciało mi z głowy ;P
Ziemniaki,jaja,por badz cebulka drobno posiekana,marchwe,groszek,jabłko,ogórek kiszony,musztarda,majonez,kukurydza,próbowałam tez z makaronem z zupek chińskich i całkiem dobre;)
Można dorzucić fasole czerwoną,pekinkę posiekana ja to w sumię zawsze kombinuje co mam to wrzucam:) Papryczki troszkę skroić:)
ja jedyną modyfikację jaką uważam w sałatce tradycyjnej to dodatek natki pietruszki (oprócz marchewki, ziemniaków, selera, pietruszki korzeniowej, jajka na twardo, jabłka, ogórka kiszonego i groszku). Teściowie robią z kukurudzą, ale nie lubię. sos zawsze robiłam z musztardą.
moja Babcia, natomiast, daje tylko ziemniaki,pietruszkę korzeń marchewkę i ogórek kiszony obrany ze skóry.
własnie mi się przypomniało, że mozna dodać pokrojonego na paseczki śledzia solonego.

Inne tematy z forum Kulinaria

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

do góry