Widok

Samobójcy

Czy ktoś się zastanawiał nad rosnąca ostatnio liczbą samobójstw/prób?
Jak temu zapobiegać tzn. nie tyle uniemożliwiać, gdy za późno, ale zauważać sygnały u ludzi, ich problemy, złożoność tego zjawiska.
Jednemu człowiekowi problemy wychodzą w postaci nałogów, a inny po prostu planuje, lub bez planowania kończy ze sobą.
Że przyczyny leżą nie zawsze w człowieku,.
Czynniki zewnętrzne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Rzeczywiscie istnieja tematy, ktorych nie rozumiem ale poswiecam im uwage zeby zglebic i nauczyc sie czegos.
Ten to wyjatek...
Moze dlatego, ze kieruje mna ogromna wola zycia i optymizm...
"czynniki zewnętrzne?" eee... nie bardzo to do mnie przemawia...
Tym razem przyklepie za Graszka bo temat naprawde szok!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tekwar, wydaje mi się, że tak naprawdę wiele istotnych spraw zamieściłeśw swojej wypowiedzi.
Ja mogę dodać tylko, że skłonność człowieka do załamywania się, można porównać do drzew.
Gdy wieje silny wiatr, brzoza wysoka i giętka chwieje się w różne strony---jednak mimo, iż wygląda na słabą, to nie złamie się.
Buk, silne twarde drzewo, przy naprawdę niesprzyjających warunkach jak silny wiatr, może się złamać i spaść na ziemię...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ale żeś temat zapodał...

Taki support przed Lucynowymi duchami ;)

W miejscu, gdzie mieszkam Ikarów było wielu.
Zdrowy człowiek nic sobie nie zrobi. Takie jest moje zdanie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie wiem jak inni, ale ja myślałem o tym wielokrotnie(nie o samobójstwie)
Zauważyć, czy dana osoba ma takie zamiary, nie jest takie łatwe, tym bardziej, że może nie wysyłać żadnych sygnałów. Wszystko dzieje się w głowie, a oczami dostrzega mnóstwo powodów. A powodów może być wiele: choroba, prześladowanie, brak zaradności, bezsilność np. wobec istniejącej władzy, alkoholizm, samotność, brak pracy i widoków na choćby najbliższą przyszłość...itd,itp. Wiele by można wymieniać. Zapobiec można tylko wtedy, jeśli symptomy na to wyraźnie wskazują. A nie zawsze będą zauważalne. Najgorsze kiedy ktoś próbuje zrobić to bez planowania. Wystarczy chwilowy bodziec, takie pstryk i koniec. Planowanie łączy się z pewnymi przygotowaniami. Nie muszą wskazywać, ale mogą sugerować, że coś jest nie tak. Jeśli już zacznie być coś podejrzane i wzbudzać wątpliwości, warto z takim człowiekiem wszcząć rozmowę - ale delikatnie by nie spłoszyć. Bo inaczej może zamknąć się w sobie i nic się nie dowiemy. Uważam, że podjąłeś dość trudny temat, choć wielu powie, że to oklepane i nie warto głowy sobie zawracać. Ja osobiście wcale tak nie podchodzę do tego tematu, gdyż jest ciągle na czasie.
Nie tylko w Polsce, ale na całym świecie ludzie popełniają samobójstwa nie radząc sobie ze sobą i otaczającym go światem. Jeśli chcesz, możesz drążyć ten temat, ale nie spodziewaj się komentarzy conajmniej zadowalających, bo jednoznacznej recepty na to nie ma. Można by ewentualnie wskazać, jak to mogłoby być rozwiązane, ale nie na forum. A dlaczego? No, cóż ludzie mają różne podejścia do wielu tematów, nie tylko do tego. Jeśli częściowo tylko chcesz pogadać to napisz coś na priv. Niczego nie obiecuję, ale może byłoby warto.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ale żeś temat zapodał...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (205 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry