Widok

Sernik bez sera - przepis?

Czy ktoś z Was zna przepis na sernik bez sera? Kupę lat temu o nim słyszałem i nie pamiętam czy jadłem. Ponoć robiony był z siadłego mleka, które trzeba było sobie samemu przygotować. Nic więcej nie pamiętam. Temat powrócił do mnie, kiedy stwierdziłem, że jestem sernikożercą i właśnie sernik jest moim ulubionym ciastem. Proszę Was moi mili o wskazówki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Również bardzo lubię serniki zarówno te pieczone jak i na zimno. Jedyny sernik bez sera jaki piekłam to sernik z kaszy jaglanej. Niezły, ale rewelacji nie ma. Raczej go nie powtórzę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zaciekawiłeś mnie tym sernikiem. Do tej pory jeśli już widziałam jakiś przepis na sernik bez sera ;) to z reguły była tam jakaś kasza, jogurty greckie itp.

Z ciekawości wygooglałam ;) i faktycznie - są przepisy na sernik na zimno, robiony z siadłego mleka
np.
http://www.mojeprzepisy.org/ciasta/szybkie-ciasto-na-zimno-z-zsiadlego-mleka-i-galaretek/

http://promocjewloclawskie.pl/kacik/sernik-z-zsiadlego-mleka

mleko i śmietany http://oliwka-sekretymojejkuchni.bloog.pl/id,6098620,title,SERNIK-NA-ZIMNO-Z-TRUSKAWKAMI,index.html?_ticrsn=3&smoybbtticaid=615ec6
Dziękuję. Najprawdopodobniej jest to ten trzeci przepis, którego szukam, ponieważ jest z lat 80.. Właśnie wtedy pierwszy raz usłyszałem nazwę takiego sernika od sąsiadki. Wszystkie przepisy które przedstawiłaś Agusiu wyglądają smacznie i są warte wypróbowania, dlatego dziękuję jeszcze raz za wskazówki. Pozdrawiam smacznie i serdecznie.
Ja znam przepis, robiłam kilka razy, sernik bez sera z jogurtów greckich,wychodzi delikatny i puszysty, kto jadł ten nie wierzył, że nie ma w nim sera! jakby co podam przepis, bo gdzieś zakopany mam:)
aha i jest to sernik pieczony, nie żaden na zimno, czy co w tym stylu:) wygada i smakuje jak sernik:)
Jagodzianko bardzo chętnie skorzystam z tego przepisu. Jeśli udałoby Ci się znaleźć tą recepturę, to będę bardzo wdzięczny i być może znajdę, też jakiś przepis, który Ciebie zaciekawi. Pierwszym zrobionym przeze mnie ciastem, był właśnie sernik tzw. wiedeński tylko, że nie wyrósł tak jak te z cukierni, ale był smaczny i to się dla mnie najbardziej wtedy liczyło. A dziś też jestem po serniku, stąd wsponienia o moim ulubionym cieście. :)
...ten który pisze... - nie ma za co ;) podziel się wrażeniami jak wypróbujesz przepisy ;)

Jagodzianko - też jestem chętna na Twój przepis ;)

u mnie od kilku m-cy króluje sernik nowojorski :) czekoladowy lub 2-kolorowy ;)
Aga wysłałam Ci mejla:)
Oczywiście Agusiu, że się podzielę wrażaniami tymi smakowymi i tymi z przygotowań do zrobienia sernika z nowych przepisów. Może mi się uda, jeszcze kogoś namówić do spróbowania, wtedy będę miał więcej opini kulinarnych :)
Jagodzianko miła mi też proszę wyślij na mejla: porannakawarazy2@gmail.com
przepis owej pyszności. Z góry dziękuję i łączę serdeczności :)
Witajcie dziewczyny, właśnie dziś zrobiłem ów sernik bez sera z przepisu Jagódki. Jest super, smakuje sernikowo i nie jest za słodki. Troszeczkę go zmodyfikowałem, dodając na spód biszkopty. Koszt produktów ok. 25 zł... Przy okazji szukania jogurtów, zostałem poproszony o podzielenie się recepturą na sernik bez sera. Ciekaw jestem, jak będzie smakował innym sernikożercom? Za tydzień robię ciasto z przepisu Agusi i mam nadzieję, że i tym razem moje kubki smakowe będą usatysfakcjonowane. Tego Wam też życzę, dziękując i pozdrawiając. :)
Miło to słyszeć! :)
Ja ostatnio zrobiłam coś ala sernik z tofu i orzechów nerkowca, z polewą czekoladową - pycha!!
The woods are lovely, dark and deep...

Inne tematy z forum Kulinaria

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

do góry