Widok

Skwaśniała zupa

Słuchajcie, jak to jest możliwe, że zupa mi skwaśniała?
Gotowana wczoraj wieczorem, była jeszcze ciepła, więc nie wstawiałam do lodówki.
Nie była zabielana.
Robiona z dyni, cebuli i soczewicy.
Jaka jest tego przyczyna, bo trochę mnie drażni to, że mi się pół zupy zmarnowało :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rozumiem , że dla Ciebie to problem ale mnie to trochę rozbawiło :) Niestety nie pomogę , kiedyś słyszałam że zupa może się zepsuć w ciągu jednej nocy jeśli tej nocy była burza. Nigdy nie sprawdzałam i do tej pory mam poczucie , że ktoś mi ściemę sprzedał :) Szkoda tej zupki :/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No nie problem wagi państwowej :D ale wkurzająca sprawa, jak już sobie rozplanujesz obiady, a nie bardzo możesz wychodzić z domu.
Hmm, chyba nie było burzy tej nocy, ale pewności nie mam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zupe z dyni ugotowalam, zostawilam do ostygniecia i skwasniala juz w garnku po kilku godzinach stania na piecu ale bylo burzowo i goraco. Sadze, ze powietrze burzowe bardziej naraza na skwaszenie potraw niz wysoka temperatura.
Zrobilam tez dwa wywary, jeden z wolowych kosci a drugi z kosci i podrobow indyka. O dziwo ten gotowany godzinami z kosci wolowych po wystudzeniu i wlozeniu do lodowki dostal pecherzykow powietrza, jak stwierdzilam po smaku, skwasnial a ten drugi drobiowy jest klarowny i w porzadku.

zupa na wodzie nie skwaśnieje na burze ,ale już na na rosole czy lekkim wywarze mięsnym tak ,często pomimo przechowywania w lodówce
na 100 % wszystko kwaśnieje jak jest burza, mówię tu o zupach i sosach.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak potwierdzam kwaśnieje ,a co do Twojej zupki wagi Państwowej być może w domku jej za gorąco było .Włączone ogrzewanie też robi swoje .
Ugotuj nową zupkę na szybko polecam ogórkową .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mogło być też tak, że w nocy ktoś zakradł się do kuchni i wyjadał prosto z garnka. Bakterie ze śliny przedostały się do zupy i ją zepsuły!!
:-)))
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Emilia twoja teoria spiskowa jest niezła, ale mieszkam sama, więc chyba tak nie było :D
Podobno przykrywanie zupy jej szkodzi i powinno się zostawiać uchyloną pokrywkę- tak się dziś dowiedziałam.
Nie mam z czego, poza tym myślę, że przez jakiś czas nie będę zup gotować :P Dobrze, że przynajmniej wczoraj jej spróbowałam:)
Za to na pocieszenie robię sobie na wieczór chrupki z ciecierzycy :)
Chrupki z ciecierzycy poproszę o przepis ,brzmi smakowicie .
"Kobieta jest to przysmak Bogów, byle go diabeł nie przyprawił."
Ja też poproszę o przepis:-)
Tylko do wylania taka zupa jest .
tak też zrobiłam, choć ktoś mi sugerował przerobienie na kapuśniak, ble dociekam przyczyn, bo to nie moja pierwsza zupa, która w ten sposób skończyła
Proszę bardzo: namaczasz na noc, odcedzasz, płuczesz, suszysz, wsypujesz do miski, sypiesz przyprawy jakie chcesz, dodajesz olej/oliwę i pieczesz na papierze do pieczenia w 200stopniach przez 30 minut, na 200g cieciorki ok 3łyżek oleju, 200g to ok dwie porcje
ja wsypałam z przypraw- paprykę ostrą, majeranek, lubczyk, sól, kurkumę
super dzięki :)
"Kobieta jest to przysmak Bogów, byle go diabeł nie przyprawił."
hm musi byc z ta pokrywka coś bo mi tez wczoraj gotowana skwasniała ,była szczelnie przykryta,a jak jest pokrywka z i łyżka w środku wiec i lufcik to jest ok
Alez jestem zła na ten obiadek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
No, ja też byłam zła :/ Ale przynajmniej wiemy czym to może być spowodowane, następnym razem nie przykryjemy i może nie skwaśnieje :)
Może w kuchni masz za ciepło?.Zaczoł się okres grzewczy,a na dworze też ciepło.
Mleko też potrafi skwaśnieć podczas burzy ;) zupa i sosy również :)

U nas na Przymorzu ok godzinę temu była burza. Zapobiegawczo zagotowałam rosół dziś ugotowany ;)
Tutaj (Strzyża) też niedawno błyskało, a zrobiłam pomidorówkę :D
Proste zupa skwasniala od cebuli tak samo by bylo gdybys dodala por :)
Nie wiem, wydaje mi się to mało prawdopodobne, bo w rosole zawsze jest por i nie kwaśnieje.
a mnie sie samej to przydazylo wiec wiem na 100 % :)
Podczas burzy tworzy się ozon, który charakteryzuje się tym, że jest o jedno wiązanie tlenu więcej czyli zamiast O2 mamy O3 i w przypadku zetknięcia się z wodą, szczególnie ciepłą, bardzo łatwo się z nią wiąże co absorbuje jedną cząsteczkę tlenu (O3>>>O2). Efektem tego wiązania jest utlenianie cieczy, czyli zupy też. Następuje zmiana kwasowości cieczy czego efekt finalny znacie. Ozon potrafi nawet utlenić siarkowodór do kwasu siarkowego. Ot i cała tajemnica, przez niektórych traktowana jako zabobon lub oszustwo, a ja powiem ani jedno ani drugie, po prostu krytycy są niedouczeni.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

I to jest 100% odpowiedz nic dodac nic ujac. Wlasnie te babelki w zupie sa wyjasnieniem. Serdeczne dzieki! Teraz bede gwiazdorzyc wszem i wobec tlumaczac co to znaczy i jak to sie dzieje, ze zupa kwasnieje.
wiem, ze juz po latach, ale zupa moze tez skwasniec od cebuli, ktora przez noc sfermentowala, gdybys wstawila na noc do lodowki to by nie bylo problemu, pozdrawiam

Inne tematy z forum Kulinaria

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

do góry